.
.

İsveç asgari Ücret Ne Kadar 2023? Ev Kiraları, Araba, Yakıt ve Et Fiyatları Kaç Euro?

İsveç asgari ücret konusunda en iyi ve yüksek maaş veren ülkelerdendir. Ev kiraları, araba, benzin ve et fiyatlar kaç Euro hakkında bilgiler yazımızda.

.
.

İsveç asgari ücret ne kadar sorusunun yanıtı en ilginç şekilde yanıtlanabiliyor. Çünkü hükümet tarafından sosyal anlayışa göre işçilere yönelik herhangi bir minimum ücret tarifesi belirlenmemiştir.

İsveç gibi İskandinav ülkelerinde refah seviyesi çok yüksek olmasından dolayı bu tarz durumlar sendikalar tarafından meslek gruplarına ve o gruba mensup çalışanlara odaklanılarak tasarlanır. Tabii ki bazı yasal sınırlamalar bu bağlamda mevcuttur. Ki İsveç’te kazanılabilecek minimum meblağ olarak Euro bazında 1.720 € sınır bulunmaktadır. İsveç Kronu resmi para birimi olarak kullanıldığından bunu 18.000 Kron olarak düşünmek mümkündür.

İsveç’te Asgari Ücret 2022

İsveç asgari ücreti 2021 yılında son çeyreğe girdiğimiz şu süreçte 18.000 kron olarak anılmasına karşılık ülkenin çalışma politikalarının baz alınması gerekiyor. Zira ülkede çalışanların yalnızca %10’u en düşük dilimden maaş alıyor. Dolayısıyla 18.000 Kron ile yaklaşık olarak 1,750 € maaş alan bir çalışan varken geriye kalan çalışanların çok büyük bir çoğunluğunun 40.000 kron ve üzerinde maaş aldığını söyleyebiliriz.

Dolayısıyla 4.000 Kron neredeyse 4.000 € dolaylarında bir kazanca tekabül ediyor. Daha yüksek kazançlar olabildiği gibi 40.000 Kron ile 18.000 Kron arasında değişken tutarlara da sektör bazında rastlayabiliyoruz. Tüm bunlar İsveç’te asgari ücret tutarı 2022 yılında belirlenirken mevcut artıştan dolayı yükselecektir. Ortalama olarak 1-2  bin kron dolaylarında bir zam uygulanacağı beklentiler arasında yer alıyor.

İsveç’te Ev Kiraları Ne Kadar?

Ev sahibi olmanın son derece kolay ve mümkün olduğu İskandinav ülkelerinde kira çok revaçta bir tercih değil. Yine de İsveç’te ev fiyatları hakkında en merak edilen noktalardan birisi budur. Şehir merkezlerinde ya da yakın lokasyonlarda bir ev tercih edecekseniz tek odalı stüdyo daireler için 7.400 İsveç Kronu olarak görülen bir ortalama kira bedeliyle karşılaşırsınız. Üç yatak odasına sahip olan bir evin merkezi konumdaki kirası ise ortalama olarak 13.000 İsveç kronudur.

Şehir merkeziyle aralı olan, daha kırsal alanlarda bulunan tek yatak odalı stüdyo dairelerde fiyatlar 5.600 Kron seviyesinde seyrediyor. Bu fiyatlar ortalama olduğundan merkezi olmayan bir noktada üç odalı evler için 9.300 Kron bir kira tutarından söz etmek mümkündür. İsveç’te ev kiraları aslında şehir merkezlerinde daha avantajlı gibi duruyor. Zira çok büyük fiyat farklılıkları söz konusu değil.

İsveç’te Market Alışverişi

.

İsveç’te alkol fiyatları ile başlayacağımız market gezintisinde yerli biraların satış fiyatının 17 kron olduğunu görebiliyoruz. İthal biralarda ise ortalama fiyatın 19 kron olması dikkat çekiyor. Şarap alacağınız zaman ortalama bir kalite tercih ederseniz 90 kronluk fiyat etiketiyle karşılaşabilirsiniz.

İsveç’te market fiyatları için ekmek 22 kron, 12’li yumurta 29 kron, bir litre süt 11 kron, beyaz et 87 kron, kırmızı et ise 163 kron etikete sahiptir. Tabii ki bu fiyatlar en düşük ve en yüksek meblağların ortalamasıdır.

İsveç’te Araba ve Yakıt Fiyatları

İsveç’te araba fiyatları bir o kadar merak edilen bir başka kıstastır. Burada Volkswagen Golf 1.4 ve dengi bir araç için satış bedeli ortalama 223.000 İsveç Kronudur. Toyota Corolla 1.6 ve türevi yeni bir araç içinse 218.000 İsveç kronu fiyatı ortalama olarak alabiliyoruz.

Bir litre benzin için ödenmesi gereken tutar 15 kron iken taksilerde tarife başlangıcı 50 kron, kilometre başına ise 17 kron işlediğini söyleyebiliriz. Toplu ulaşımdan ziyade bireysel olarak herkesin kendi aracını kullanması İsveç araç fiyatları için uygun bir fiyat çizgisine rastlamamızdan kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap