Giardia İntestinalis Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı? Belirtileri ve Tedavi Yolları

Giardia İntestinalis Hastalığı İnsanlara Bulaşır mı? Belirtileri ve Tedavi Yolları Giardia İntestinalis cinsel ilişki veya sinekler ile insana bulaşır. Midede şişlik belirtileri arasındadır. İlaçla tedavisi Doktor kontrolünde olmalı.

Giardia İntestinalis Hastalık İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Giardia İntestinalis bağırsaklarının oral yoluyla yutkunma sonucu bulaşabilmektedir. Aynı zamanda çeşitli cinsel yöntemler ve sineklerle bulaşabileceğini de gösterir.

Parazit taşıyan kişilerin dışkısından atılan kistler, gıda ve içme suyu kirlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca köpekler ve kunduzlarla da geçtiği gözlemlenmiştir. Bu enfeksiyon, yiyecek veya su tüketimi sonucu bir kist olarak göründüğünde başlar. Midede bulunan mide asidi kisti gençleştirir ve trofozoit formu salınır.

Bunlar ince bağırsağa yapışarak uygun bir ortam bulup orada çoğalırlar. Kist, alt bağırsaktan hemen sonra dışkıya girer.

Enfekte dışkı ile doğrudan temas nedeniyle parazitin kendisi insandan insana yayılabilir ya da  dolaylı olarak dışkı ile kirlenmiş yiyecek veya su yiyerek parazitler insan vücuduna yayılabilir. Kısaca özetleyecek olursak  hasta olsun ya da olmasın, parazit ince bağırsakta (taşıyıcı) paraziti taşıyan kişilerin dışkısı yoluyla yayılır. 

Parazitler  yapısının en önemli özelliği bağırsak dışı ortamda kist yapısını emerek uzun süre hayatta kalabilmesidir.

Bu nedenle insandan insana bulaşmanın en önemli yolları arasında  uygunsuz su içmek (kontrolsüz sokak suyu, kuyu suyu, ruhsatsız su gibi), yıkanmamış sebze ve meyve yemek, uygunsuz yemek yemek, düşük sıcaklık koşullarında pişirilen yiyecekler de bu bağırsak paraziti hastalığının bulaşmasına neden olabilir.

Giardia İntestinalis Hastalığın Belirtileri Kaç Gün İçinde Ortaya Çıkar?

Giardia İntestinalis Hastalığı

Parazitler, Giardiasis  tarafının ana nedenidir. Bu parazitler, insanların ve hayvanların dışkısında ve toplu yaşam alanlarındaki tuvaletlerde çok sayıda bulunur. Bu nedenle kişilerin, özellikle okul çağındaki çocukların tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamaları önerilir.

Hayvan dışkısı veya parazit içeren insanlar da bölgedeki gölleri, nehirleri ve diğer su kaynaklarını kirletebilir. Bu kirli suyla yıkanan yiyecekler, bu parazitlerin gıda yoluyla insanlara daha kolay bulaşmasını sağlayan faktörlerden biridir. Ancak bu parazitler söz konusu olduğunda şehirlerde kullanılan klorlu su genellikle temizdir.

Hastalığın ana semptomu ishaldir. Belirtiler genellikle 1-3 hafta içinde ortaya çıkmaya başlasa da, bazı kişilerde hiçbir belirti görülmez. Enfekte çocuklarda veya insanlarda hiçbir belirti görülmemekle birlikte, başkalarına da bulaşabilir.

Giardia İntestinalis Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Giardia İntestinalis Hastalığı

Giardia İntestinalis, dünya çapında insanlarda en sık görülen bağırsak paraziti hastalığıdır. Dışkı ile temas yoluyla ve su ve dışkı ile kontamine olmuş yiyeceklerle yayılabilir. Giardia intestinalis  üst ince bağırsağın mukozasına bağlanarak yaşar.

Mukozanın salgı tübüllerine, bazen safra kesesine ve safra kanalına girebilir. Enfekte bir kişinin dışkısında atılan kistlerin içme suyu ve yiyecek içine oral yoldan alınmasıyla oluşur. Bazı insanlar giardia parazitini hiçbir belirti göstermeden taşıyabilir.

Giardiasis semptomları genellikle maruziyetten bir ila iki hafta sonra ortaya çıkar. Yaygın semptomlar olarak yorgunluk hissi, mide bulantısı, ishal veya yağlı dışkı, iştah kaybı, kusma, şişkinlik şeklinde görülmektedir. Bununla birlikte giardiasis, hoş olmayan kokulara ve ishale neden olan bir bağırsak hastalığıdır. 

Giardiasis, haftalarca veya aylarca sürebilen çürük yumurta gibi gazlı bir kokuya neden olur. Bu süre zarfında kilo kaybı ishale neden olmaya devam edebilir ve iştahsızlık başlayabilir. Ancak hastada ateş her zaman gözlemlenmeyebilir.

Giardia İntestinalis Hastalığın Tedavisi Var Mıdır?

Öncelikle belirtiler ortaya çıktığında bir doktora danışılarak gerekli testleri yaptırılmalıdır. Sonuçlara göre doktor uygun bir tedavi planı hazırlamalıdır.  Duruma bağlı olarak giardiasis enfeksiyonunda çeşitli atibiyotik kombinasyonları kullanılır. Bu düzenleme, doktorun muayene sonuçları ile hastanın muayene sonuçları birlikte göründüğünde gerçekleşir.

Ayrıca tedavisinde antiparaziter ilaçlar da kullanılmaktadır. Hasta bu ilaçları doktorun uygun gördüğü reçeteyi takiben 5-10 gün düzenli olarak almalıdır. Bununla birlikte, hasta hamile veya ergen ise, ilaçların yan etkileri dikkate alınmalı ve diğer tür antelmintikler verilmelidir. 

Antiparaziter ilaçlar sıklıkla mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olur. Ancak hastalığın sonuçlarından biri olan uzun süreli ishal durumunda, hastada gözlenen sıvı kaybından dolayı hastaya serum vermek mümkündür. İlaçların yanı sıra hastanın evde dinlenmesi ve bol sıvı içmesi çok önemlidir.

Aynı zamanda bulaşma oranı yüksek bir hastalık olduğu için başkalarının da hastanın özel eşyalarını kullanmasının engellenmesi önemlidir. Okul çağındaki bir çocuğun giardiasisi varsa, anaokuluna veya okula gönderilmemeli ve antiparaziter ilaçlar aksatılmadan alınmalıdır.

Giardia İntestinalis Hastalıktan Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Hastalıktan kaçınmak için kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Hastalığın rapor edildiği bölgeleri ziyaret ederken sadece ruhsatlı ve sertifikalı hazır su içilmelidir. Hiçbir şekilde tarımsal alanlarda kanalizasyon atıkları kullanılmamalı, bu atıklar yiyecek ve içme suyu ile temas ettirilmemelidir.

Çiğ sebze ve meyvelerin temizlenmesine özen gösterilmelidir. Kişiler bu hastalık hakkında bilgilendirilmeli ve farkında olmalıdır. Bu aynı zamanda yoksulluğun hüküm sürdüğü ortamlarda ve kalabalık yerleşim alanlarında (okullar, kreşler, hapishaneler, askeri kamplar, akıl hastaneleri vb.)  bulaşması açısından oldukça önemli bir konudur.

İçme suyu ve kullanma suyu, tuvaletler, gıda işleme ve dağıtım yerlerinin temiz tutulması ve kontrol edilmesi çok önemlidir. Bahsi geçen bu koruyucu  yöntemlerine harfiyen uyarak, uzun bir yol kat edilebilinir. Bu tür paraziter hastalıklar gelişmiş ülkelerde nadir görülmekte ve ülkemizde bir kez daha önemli sorunlardan biri haline gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap