.
.

Depresyon Atakları Nedir? Depresyonun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Depresyon Atakları Nedir? Depresyonun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Depresyon psikolojik bir rahatsızlıktır ve bazı dönemlerde ataklar ile kendini gösterir. Stres nedenli olabilir. Ruh hali değişikliği belirtisidir.

.
.

Depresyon

Depresyon Atakları Günümüzde yaşam şartları gerçekten de oldukça ağırdır. Gittikçe zorlaşan hayat şartları ile mücadele etme aşamasında her insanın tahammül gücü elbette ki farklı olmaktadır.

Özellikle gençler gelecek kaygısı şeklinde kendini gösteren kaygılarıyla başa çıkabilme aşamasında fiziksel ve ruhsal olarak etkilenmektedir. Depresyona girme tabiri de insanlar arasında sıklıkla kullanılan bir terimdir.

Depresyon Nedir?

Depresyon Atakları

Öncelikle belirtmekte fayda vardır. İnsan nasıl fiziksel bir rahatsızlığı olduğunda profesyonel bir yardım almak için hastaneye gidiyorsa psikolojik bir sorun yaşadığında da aynı şekilde destek almalıdır. Depresyon tedavisi olan bir psikolojik bozukluktur. Aslında depresyona girmek üzere ya da girmiş bir insandan çok yakınlarına iş düşmektedir.

Çoğu zaman depresyonda olan kişi bunu kabullenmekte zorluk çekebilir. Ya da depresyonda olmaktan utanabilir. Fakat yakın çevresi bu konuda kişiye yardım edebilir. Gerektiğinde ise profesyonel destek alması için ikna edebilir.

Depresyon Nedenleri Nelerdir?

.

Depresyon nedenleri denildiğinde sadece bir tek neden akla gelmemelidir. Depresyon nedenleri olarak birkaç konudan bahsetmek yerinde olacaktır. Depresyon nedenleri:

Kişisel nedenler, her insanın olaylar karşısında etkilenme şekli ve dayanma gücü elbette farklılık gösterecektir. Yaşanılan olayın büyüklüğü ya da şiddeti de önem taşımaktadır.

Depresyon bazı durumlarda genetik nedenlere de dayanmaktadır. Genetik yatkınlık denilen bir durumun varlığı bilinmektedir. Yakın ailede bir süre öncesinde görülen depresyon ile genetik bağlantılı olarak sizin de hayatınızın bir aşamasında depresyon atlatma riskinizin yüksek olduğu bilinmektedir.

Depresyona neden olabilecek bir başka neden de hormonal değişimler olabilmektedir. Menopoz, doğum sonrasında hormonlarda görülen dengesizlikler de depresyon nedenleri arasında yer almaktadır.

Depresyona neden olabilecek bir diğer etken ise çevresel faktörlerdir. Olayı biraz daha derinden incelediğimizde ise depresyona neden olabilecek sıkıntılardan bazıları şunlardır:

  • Yakın birinin kaybı,
  • Ailede görülen şiddetli geçimsizlik ve herhangi bir aile bireyinden görülen istismar veya şiddet,
  • Yaşanan büyük boyuttaki maddi sıkıntılar,
  • İşsizlik,
  • Başa çıkılamayan ailevi sorunlar

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon Atakları

Depresyon çok bariz ve net belirtiler veren bir psikolojik bozukluk sürecidir. Depresyon belirtileri, depresyona giren kişinin yaşadıkları ve girdiği depresyonun şiddetine göre ve kişinin etkilenme gücüne göre değişmektedir.

.

Depresyon duygu ve düşüncelerimizi etkilemekle kalmaz. Sosyal ve insani ilişkilerimiz ile konuşmalarımızda etkilenmektedir. Depresyona giren kişinin gösterebileceği belirtiler şöyledir:

  • Mutsuzluk,
  • Dinlenmekle geçmeyen sürekli bir yorgunluk,
  • Kendisinin yaptığı işe verememek yani konsantre olamamak,
  • Sürekli bir üzgünlük,
  • Gereksiz yere sinirli ve alıngan haller sergilemek,
  • Kendini toplumdan ve arkadaşlarından soyutlamak,
  • Adeta inzivaya çekilircesine tek başına kalma isteği,
  • Sürekli bir bitkinlik ve huzursuzluk,
  • Kendini değersiz hissetme ve suçluluk duygusu,
  • Yaptığı işe kendini verememek ve performans düşüklüğü,
  • Üzgünlük sonucunda intihar düşüncesi ve eğilimi,
  • Sürekli baş ağrısı ya da kas ağrıları gibi ağrılar çekmek,
  • Sigara, alkol ve uyuşturucuya olan düşkünlük,
  • Daha öncesinde yapmakta başarılı olduğu şeyleri bile yapamamak,

Ya aşırı uyuma isteği ya da uyuyamamak gibi belli başlı belirtileri olan depresyon fark edildiğinde mutlaka bir doktor kontrolünde teşhis ve tedavisi yapılmak zorundadır.

Depresyon eğer gereken hassasiyet gösterilerek tedavi edilmezse başka rahatsızlıklara yol açabileceği gibi alzheimer kadar ciddi bir rahatsızlığın da zeminini hazırlamaktadır.

Depresyon Atakları

Depresyon atakları, depresyondaki kişinin bir şekilde ağlama krizine girmesi, aniden kasılmaya başlayarak titremesi ve sonunda kusma ile bitebilecek bir depresif tepkidir.

Depresyon atağı geçiren kişi saldırgan olmaz aksine tepki vermeyerek kendi içine kapanıp yalnız kalmak ihtiyacı hisseder. Görüldüğü gibi depresyon tedavi edilmediği takdirde ruhsal ve psikolojik anlamda çok büyük tahribat yapabilecek güçte bir hastalıktır.

Depresyonun Tedavisi Var Mıdır?

.

Bu aşamada, depresyondaki insan ne yapmalı sorusu akıllara gelebilir. Aslında depresyonun başlangıcında yani erken teşhis ve tedavi her zaman her hastalıkta olduğu gibi çok önemlidir. Aslında insan bir parça kendi doktoru olmak zorundadır.

Kendini iyi hissetmeyen insan kendisine vakit ayırmakla işe başlayabilir. Sevdiği işleri yapmak, zevk aldığı hobilerle ilgilenmek ve yürüyüş yapmak kesinlikle iyi gelebilecek aktivitelerdir. Sorunlarla başa çıkmak her zaman bu kadar kolay olmayabilir. Depresyon tedavisi çözüm yolunda atılan ilk adımdır.

Profesyonel anlamda destek almak erken teşhis anlamında büyük kolaylık sağlamaktadır. Doktorla görüşme sırasında doktorun yaklaşımı elbette ki çok önemlidir.

Hastanın öyküsünü dikkatle dinleyen doktor sonuç olarak belki de ilaç tedavisini uygun görecektir. Depresyon tedavisi amacıyla kullanılan ilaçlara antidepresan grubu ilaçlar denir. Gerek görüldüğünde kullanılan antidepresanlar sonuç alınma aşamasında gerçekten çok etkilidir.

Tedavi edilmeyen depresyon halleri insan hayatını çok büyük olumsuzluklarla etkiler. İlerleyen boyutlarında ise günlük hayatını devam ettirmekte zorlanmaya kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilecektir.

Depresyon Bulaşıcı mıdır?

İlk anda saçma hatta komik gibi gelebilecek bir sözdür belki. Elbette depresyon bilindik anlamda bulaşıcı değildir.

Fakat sürekli mutsuz ve depresyon içinde bir insanla uzun süre vakit geçirmek emin olun onun negatif ve depresif durumlarının size de tesir etmesine neden olacaktır. Yani bu anlamda depresyon bulaşıcıdır. Pozitif düşünceleri sekteye vurmak ve sizin de psikolojinizi bozmak ve mutsuz olmanıza zemin hazırlamak anlamında olumsuz etki oluşturacaktır.

.

Sonuç olarak her insan depresyon içine girebilir. Önemli olan ise fark edildiği anda destek alarak en hafif şekilde atlatmaya çalışmaktır.

Depresyondan Korunmak İçin Neler Yapılmalı

Yaşadığımız hayat içerisinde mutlaka bazı zorluklarla karşılaşacağız. Neticede hayat hep bizim istediğimiz ve arzu ettiğimiz gibi geçmeyecektir. Hoşumuza gitmeyen, istemediğimiz olaylarla karşılaşınca devamlı şikayet etmek yerine onlarla mücadele etmeye çalışmalıyız.

Depresyondan korunmak için hayatımızda bizi mutsuz eden olaylardan ve kişilerden uzak durmak gerekir. Hayattın bize kattığı olumlu ve güzel olayları görmek; olumsuzlukların üzerinde durmamak kendimizin başarabileceği bir durumdur.

Kendimizi meşgul edecek hobiler edinmek ilgi alanımızı genişletecek ve bizim mutlu olmamızı sağlayacaktır. Ayrıca geçmişe takılı kalmadan bu günü ve geleceği yaşamak yine olumuz düşüncelerden bizi kurtaracaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap