.
.

Kırkkilit Otu Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Kırkkilit otu çayı mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim sistemini düzenlemeye fayda sağlar. Kalorisi azdır, aırı tüketimi zararlıdır.

.

Kırkkilit Otu Çayı

.

Kırkkilit Otu Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yeşil, saçaklı bir görüntüde olan kırkkilit otu dağlarda, ormanlarda, bahçe ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sulak yerleri sever. Sağlık açısından birçok faydalarının olduğu da kanıtlanmıştır. Hatta birçok araştırmacı kişiler kırkkilit otu şifa kaynağı olduğunu da belirtmektedirler.

Kırkkilit otu tarihçesi oldukça eskilere dayanmaktadır. Antik Roma ve Yunan tıbbında kullanılmış olduğu bilinmektedir. Saçaklı yapısından dolayı at kuyruğu olarak da tanınmaktadır.

Tilki kuyruğu diğer ismidir. Mayıs ve haziran aylarında yağmurların yağmasıyla birlikte hızlı bir şekilde büyümektedir. Kurutulan kırkkilit otu özellikle kışın çayı yapılarak tüketilmektedir.

İçermiş olduğu birçok vitamin ve minerallerle çok sayıda hastalığa iyi gelmektedir. Tıpta şifa olarak kullanılmasının yanı sıra evlerde kırkkilit otu çayı demleme yöntemiyle içilmektedir.

Demlendiğinde açık sarı bir renk alır. İçimi kolaydır. Acı ya da tatsız bir lezzete sahip değildir. Şifa niyetine bu çaydan tüketebilirsiniz.

Kırkkilit Otu Çayı Nasıl Saklanır?

Kırkkilit Otu Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları nelerdir?
Kırkkilit Otu Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları nelerdir?

Taze olarak kullanmak isteyenler kırkkilit otunu mevsiminde toplaması gerekir. İlkbahar mevsimi harici almak isteyenler kurutulmuş olanlarını tercih etmeleri gerekecektir. Her aktarda satılan bu otu saklamak oldukça kolaydır.

.

Taze kırkkilit otu, demetlenir ve gölge olan yerde asılarak kurutulur. Güneş görmeden kendi halinde kuruması gerekir. Kuruyan demetiniz iğne yapraklı gövdeden kolayca ayrılacaktır. Daha sonra cam kavanoza koyarak ışık görmeyen rutubetsiz yerlerde saklamanız gerekir.

Kurutulmuş kırkkilit otları bir yıl içinde kullanılmalıdır. Onlardan çay yaparak özellikle eklem ve romatizmal ağrılara sahip olan kişiler şifa olarak içmelidirler.

Kırkkilit Otu Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kırkkilit otu çayı demleme usulüyle yapılarak içilmektedir. Taze ya da kurutulmuş olanın demleme yöntemi farklıdır. Kırkkilit otu nasıl demlenmelidir? Diye soracak olursanız;

Taze kırkkilit otu demleme; kaynayan suya bir dal otun konulması ve 10 dakika beklenilmesi uygundur. Ilık ve soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Kurutulmuş kırkkilit otu demleme; 1 bardak kaynamış suyun üzerine 2 kaşık ufalanmış kırkkilit otu ilave edebilirsiniz. 10 dakika bekledikten sonra ılık olarak içebilirsiniz.

Özellikle bel ağrıları olan kişiler, bel kemiklerini güçlendirmek için bu çaydan içmeleri önerilmektedir. Hatta kırkkilit otu kürleri uygulanarak bir tedavi süreci içerisine de girebilirsiniz.

Kırkkilit Otu Çayı Faydaları

Kırkkilit Otu Çayı Faydaları
Kırkkilit Otu Çayı Faydaları

Kırkkilit otu çayı içtiğinizde tatsız tuzsuz bir içecek olduğunu düşünebilirsiniz. Ama durum sizin sandığınız gibi değildir. İçeriğinde bulunan birçok mineral farklı hastalıklara iyi gelmektedir. Faydaları oldukça çoktur. Kırkkilit oyu faydaları nelerdir?

.

·       En büyük faydası kemik sağlığına iyi geldiği yönündedir. Kalsiyum oranı fazla olan bitki kemikleri güçlendirmektedir.

·       Eklemlerdeki iltihaplar kırkkilit otu ile kurutulmaktadır.

·       Kanın pıhtılaşmasını sağlamaktadır. Kanda incelmeyi önler.

·       Mide hastalıklarında ve ülserde faydalıdır.

·       Sindirim sistemini düzenler. Kilo vermeye faydası olmaktadır.

·       İdrar yolları enfeksiyonu için doğal bir ilaç yerine geçmektedir.

·       Safra kesesi ve böbrek taşlarının dökülmesini sağlar. Hatta bunun için uygulanan birçok kür programı bulunmaktadır.

.

·       Yara ve yanık tedavisinde faydalıdır.

·       Cilt sağlığında kırkkilit otu suyunu kullanabilirsiniz.

·       Saç kepeklenmesi ve saç sağlığına faydalıdır.

Kırkkilit Otu Çayı Nelere İyi Gelir?

Kırkkilit Otu Çayı Nelere İyi Gelir?
Kırkkilit Otu Çayı Nelere İyi Gelir?

İçeriğinde bulunan vitaminlerle birçok hastalığın tedavisinde kırkkilit otu bitkisi ve kırkkilit otu çayı kullanılmaktadır. Nelere iyi geldiğini maddeleyecek olursak;

·       Boğaz ağrılarına

·       Böbrek taşlarına

·       Saç dökülmesine

.

·       Tırnakların güçlenmesine

·       Adet sancılarına

·       İdrar yolları enfeksiyonlarına

·       Açık yaraların iyileşmesine

·       Kemik hastalıklarına

·       Genital bölge iltihaplarına

·       Deri ve cilt çatlaklarına

.

·       Ağız içi yaralarına

·       Kilo verilmesine iyi gelmektedir.

Kırkkilit Otu Çayı İçindeki Vitaminler

Kırkkilit Otu Çayı İçindeki Vitaminler
Kırkkilit Otu Çayı İçindeki Vitaminler

Ülkemizde oldukça fazla yetişen kırkkilit otu doğal bir şifa bitkisi olarak dikkat çekmektedir. 7 ayrı cinsinin olduğu da bilinmektedir. Kırkkilit otu çayı içindeki vitaminler; kalsiyum, potasyum, protein, C ve A vitaminleridir.

Bütün bu vitamin değerleri ile kemik sağlığımız ve iç organlarımız için oldukça faydalı olan bu bitkiyi ekonomik fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Hangi rahatsızlığınız için ne kadar kullanmalısınız? Bu önemli bir konu olup tam anlamıyla öğrenmeden gelişi güzel kullanmanın bazı yan etkilere yol açabileceğini de unutmamalısınız.

Kırkkilit Otu Çayı Kalorisi

Kırkkilit otu oldukça düşük bir kaloriye sahiptir. O yüzden zayıflamak isteyen kişiler tarafından da kullanılmaktadır. Ödem atıcı özelliği ile kilo vermeniz de mümkündür.

Kırkkilit Otu Çayı Zararları

Kırkkilit Otu Çayı Zararları
Kırkkilit Otu Çayı Zararları

Bilinen birçok faydası olmasının yanı sıra fazla ve bilinçsiz tüketimde kırkkilit otu çayının zararlarına da rastlayabilmekteyiz. Özellikle hamile ya da emziren bayanların doktor tavsiyesine göre kullanmaları gerekir. Ayrıca kronik hastalığı olan ve ilaç kullananların yine doktora danışmaları gerekmektedir.

.

Ayrıca diyabet ve tansiyon hastalarının kullanması önerilmemektedir. Kırkkilit otu çayı zararları açısından, böbrek yetmezliği ve böbrek hastalıkları olanların kullanmaması yönündedir.

Vücutlarında potasyum eksikliği olan kişilerin bu çaydan tüketmemeleri gerekmektedir. Çünkü kırkkilit otu idrar sökücü olduğu için vücuttaki potasyum idrar ile atılım sağlayacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap