Keklik Eti Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Keklik eti, fırın yemeklerinde sıkça kullanılır. Epilepsi rahatsızlığa iyi gelen faydaları vardır. Aşırı tüketimi yağlanma gibi zararları olabilir.

Keklik Eti

Anadolu’da popüler olan et türlerinden birisi olan keklik eti hem lezzeti hem de besin değerleriyle geçmişten beri yoğun şekilde talep görür. Kendisine has tat dokusu ve lezzet derecesiyle herkesin damak zevkine hitap ediyor.

Keklik, sülüngiller familyasında bulunan bıldırcının biraz büyük boyutlardaki türüdür. Keklik yumurtası ile birlikte eti de son derece yoğun şekilde tüketilmektedir. Doğada göç etmeyen nadir kuşlardan birisidir.

Dünyaya geldiği bölgede yaşamının sonuna kadar kalan keklik, en popüler av hayvanlarından birisidir. Anadolu coğrafyasında çok yoğun olduğundan ve oldukça lezzetli olduğundan çok eski tarihlerden beri keklik eti tüketilmektedir.

Çok besleyici olması ve aynı zamanda da hafif olması nedeni ile mutfak kültürümüzün popüler et çeşitlerinden birisidir.

Keklik Eti Nasıl Saklanır?

Tüm besinler taze oldukları zaman lezzetli ve besleyicidir. Tazeliğini kaybeden bir kekli eti de çok hızlı bir şekilde bozulur. Bu nedenle keklik eti nasıl saklanır konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.

Anadolu coğrafyasında çok yoğun olmasına ve yüzlerce yıldır mutfak kültüründe yer almasına rağmen pek çok kişi kekli eti saklama koşulları konusunda bilgi sahibi değildir. Her et çeşidinde olduğu gibi keklik eti buzdolabında saklanabilir.

Çok taze kesilmiş olan keklik etinin tüketilmeden önce 1 gün boyunca soğutucuda/buzdolabında 0 ile 1 derece aralığında bekletilmesi gerekir. Bu şekilde ilk andaki sertliğini kaybederek, çok daha pamuksu bir doku kazanacaktır.

Dondurucuda keklik eti tutmak mümkündür. Ancak dondurucuya giren her besin gibi lezzetinden ve besin değerlerinden ciddi kayıp yaşar.

Keklik Eti Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kendisine has tadı ve kokusuyla, tüm et çeşitlerinden farklı olan keklik eti, mutfağınız için çok alternatifli bir seçenek teşkil ediyor. Keklik etiyle yeni tanışmış ve keklik eti yemeklerde nasıl kullanılır merak ediyorsanız, birden fazla seçenek sizi bekliyor.

Keklik etiyle mutfağınızda harikalar yaratabileceğiniz çok sayıda tarif bulunuyor. Ancak keklik etinin besin değerlerini kaybetmeden, gerçek lezzetini ortaya çıkartabileceğiniz tarifleri tercih etmelisiniz. Hem hafif hem de lezzetli olan fırında kekli eti pişirme mümkündür.

Çok sağlıklı ve lezzetli olan ızgara keklik eti de hem daha zevkinize hem de vücudunuzun ihtiyaçlarına yanıt verecektir. Keklik eti aynı zamanda da pilavlarınıza eşsiz bir tat çeşitliliği katar. Keklik eti pilavı Anadolu’da sıkça yapılan pilav çeşitlerinden birisidir.

Keklik eti yahnisi ve keklik eti kebabı da her damak zevkine hitap eden, son derece lezzetli yemek tarifleridir. Çok yumuşak bir dokuya sahip olan ve aynı zamanda da yağ oranı düşük olduğundan keklik eti salatası da çok hafif bir beslenme sunar.

Keklik Eti Faydaları

Vitamin ve mineral deposu olan keklik eti aynı zamanda da çok lezzetli bir et türüdür. Keklik eti faydaları ise besin değerlerinin çok zengin olmasından mütevellit oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.

Zengin vitamin değerlerine sahip olan keklik eti vücuda hem enerji hem de sağlık katar. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi noktasında keklik eti tüketimi, uzmanlar tarafından da önerilir.

Çok yumuşak ve lifli bir yapıya sahip olduğundan diğer et türlerinden farklı olarak sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Metabolizmanın dengeli çalışmasını sağlar.

  • Kalp krizi ve felç riskini minimalize eder.
  • Bronşit ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarının iyileşmesini destekler.
  • Sara hastalığının iyileşmesine ve semptomlarının baskılanmasına yardımcı olur.
  • B12 vitamini kaynağı olan keklik eti hafızanın güçlendirilmesine yardımcı olur. İleri yaşlarda görülebilen unutkanlığa karşı iyi gelir.
  • Epilepsi hastalığını tedavisini destekler.
  • Görme kabiliyetinin daha iyi seviyeye ulaşmasını sağlar.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı ciddi bir koruma sağlar.

Keklik Eti Nelere İyi Gelir?

İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile keklik eti sağlığa çok faydalı bir besindir. Keklik eti nelere iyi gelir sorusuna yönelik olarak verilebilecek birden fazla yanıt bulunur.

Keklik eti son derece zengin bir vitamin deposudur. A vitamini ile göz hastalıklarına karşı etkili bir tedavi sağlamaktadır. Kalp ve damarlarda meydana gelen yağlanmalara karşı da oldukça önemli etkileri olduğu belirtilir.

Keklik etinin faydaları arasında hafızayı güçlendirmesi de bulunur. Özellikle çok sık unutkanlık yaşayan kişiler veya Alzheimer hastalığıyla mücadele eden kişiler için tüketilmesi önerilir.

Keklik Eti İçindeki Vitaminler

Besin değerleri açısından en zengin et türlerinden birisi olan keklik eti içinde çok sayıda vitamin ve mineral bulundurur. Keklik eti içindeki vitaminler arasında özellikle A vitamini yüksek değeriyle dikkat çekiyor.

Keklik etinde A vitamini dışında D,E ve faydalı B grubu vitaminler yer almaktadır. Keklik eti besin değerleri arasında folik asit, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bakır bulunmaktadır. Demir minerali açısından da et türleri arasında en önemli kaynaktır.

Keklik Eti Kalorisi

Çok besleyici bir yapıya sahip olan keklik eti kalorisi ise ortalama seviyelerdedir. Bu nedenle de özellikle haşlanmış keklik eti diyet programlarının en popüler besinlerinden birisidir. Keklik eti kalorisi uygun seviyede olduğundan rahatlıkla tüketilebilir.

Keklik etinin kalorisi 100 gram 112 kcal seviyesinde bulunur. Kalorisinin önemli kısmını karbonhidrat ve protein kaynağından alır. Düşük yağ içeriğine sahip olan keklik etinde kolesterol seviyesi de oldukça düşüktür.

Keklik Eti Zararları

Keklik eti zararları konusunda doğrudan belirtilecek net bir husus bulunmamaktadır. Zira içerdiği besin değerleriyle her vücut için adeta bir şifa kaynağıdır. Ancak bazı koşullarda tüketimi risk teşkil edebiliyor.

Sülüngiller familyasından olan av hayvanlarına karşı alerjisi bulunan kişilerde hayati risk teşkil eder.

Aşırı tüketiminde vitamin ve mineral fazlalığına neden olur.

Yoğun ve sık tüketimi halinde keklik eti aşırı yağlanmaya neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap