Keçiboynuzu Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları Ve Zararları

Keçiboynuzu çayı damar tıkanıklığını önleyen faydalara sahiptir. Diş etine iyi gelir. Düşük kalorilidir. Aşırı tüketim sağlığa zararlıdır.

Keçiboynuzu Çayı

Keçiboynuzu, baklagiller familyasına aittir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişen, boyu 15 metreye kadar uzayabilen, kullanılan kısımları meyve olarak kabul edilen bir ağaç türüdür. Ağacın yaprakları dökülmez.

Dört mevsim yeşildir. Meyveleri siyah ve boynuz şeklinde olduğu için bu ismi almıştır. Keçiboynuzu çayı ise, bu bitkinin meyve ve tohumlarının işlenmesiyle elde edilen mamulden yapılır.

Keçiboynuzu Çayı Nasıl Saklanır?

Keçiboynuzu çayı, toz veya yaprak şeklinde bulunur. Toplandıktan sonra kurutulan keçiboynuzunun, her iki formunda da serin ve kuru yerde saklanması gerekmektedir.

Nemli bir yerde veya açıkta bırakılması halinde, oluşacak deformasyonlar nedeniyle kullanılmayacaktır. Keçiboynuzu çayı nasıl saklanır konusu zahmetsiz ve oldukça kolay bir muhafaza gerektirir.

Keçiboynuzu Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Keçiboynuzu, oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Öncelikle öğütülerek çay ve kahve formunda kullanılmaktadır. Oldukça faydalı olan bu tüketim şekli dışında, keçiboynuzu yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun bir diğer cevabı ise keçiboynuzu pekmezi.

Kurutulmuş meyvelerin ek maddeler ile birleştirilerek çeşitli işlemler uygulanması sonucunda pekmez veya reçel olarak yararlanılabilir. Toz haline getirip un olarak kullanımı da oldukça yaygındır.

Keçiboynuzu Çayının Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu, kendi başına oldukça yararlı bir meyve olmakla beraber, elde edilen çay, kahve, pekmez gibi diğer ürünler de vücuda hayli faydalıdır. Keçiboynuzu çayının faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğal bir antioksidan olan bu meyve, vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı bağışıklık kazandırır.
  • İçeriğindeki lifler ile kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalıdır
  • Kötü kolesterolün yükselmesini engeller.
  • Tansiyon, felç ve damar tıkanıklığı gibi sorunların yaşanmasını önler.
  • Tatlı bir tadı olmasına rağmen, şeker seviyesi çok düşüktür. Bu özelliği sayesinde şeker hastaları için alternatif ve sağlıklı bir yiyecektir.
  • Lifli yapısı sayesinde doygunluk hissettirir ve kilo vermede büyük bir yardımcıdır.
  • Bağırsakları düzenleyerek sindirim sistemine yardımcı olur.
  • Yaşlılığa karşı doğal bir savaşçıdır. Hasarlı hücreleri yenileyerek yaşlanma belirtilerini giderir.
  • Erkeklerde sperm sayısını ve spermin kalitesini artırır. Cinsel yaşamda olumlu etkileri vardır. İktidarsızlık konusundaki tedavilerde yardımcı olarak kullanılmaktadır.
  • Yaraların iyileşme süresini kısaltan anti bakteriyel özelliğe sahiptir.
  • Rahim ağzı kanserine sebep olan hücrelerin oluşmasını engeller.
  • Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur ve kemik erimesi riskini önler.
  • Diş ve diş eti için oldukça faydalıdır.
  • Kansızlık ve demir eksikliğine iyi gelir.
  • Bronşları açarak nefes alışverişini düzenler.
  • Bağırsaktaki parazitlerin giderilmesinde büyük rol oynar.
  • Keçiboynuzu çayı, midedeki şişkinlik ve yanma problemlerine karşı da oldukça etkilidir.
  • İçerisindeki potasyum ve demir gibi mineraller sayesinde kan hücrelerinin üremesine yardımcı olur.
  • Pekmez, toz ve çay şeklinde kullanımı mümkün olan meyve, vücut için enerji kaynağıdır.

Keçiboynuzu Çayı Nelere İyi Gelir?

Keçiboynuzu çayı, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde diş ve kemik yapısına faydalıdır. Erkeklerde cinsel takviye olarak kullanılmakla birlikte, iktidarsızlık ve prostat enfeksiyonu tedavisinde de kullanılmaktadır.

Bağırsakta yaşanan ishal problemine çözüm sağlar. Sindirim sistemindeki sorunlarla mücadelede önemli bir yardımcıdır. Diyet ve kilo korumada etkilidir. Kilo kaybı için destekleyicidir. Yetişkinlerde ve çocuklarda öksürük kesmede etkilidir.

Keçiboynuzu Çayı İçindeki Vitaminler

Keçiboynuzu; kalsiyum ve fosfor içeriği açısından oldukça zengindir. Keçiboynuzu çayının içindeki vitaminler; A, B, B2B3 ve D vitaminleridir. Bunların dışında, demir, magnezyum, çinko gibi mineralleri de içerir.

Keçiboynuzu Çayı Kalorisi

Keçiboynuzu çayı kalorisi, birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur. Oldukça fazla tüketim şekli olan meyvenin tane olarak içerdiği kalori 6 gramda 14 kalori olarak hesaplanmıştır.

Enerji verme sebebi ile çok yüksek kaloriye sahip olduğu sanılsa da aslında gayet normal bir seviyededir. Bu hesaba oranla, 25 gramında 57, 100 gramında ise ortalama 225 kalori vardır.

Keçiboynuzu Çayı Zararları Nelerdir?

Keçiboynuzu, çok bariz bir yan etkisi olmayan bir meyvedir. Alerji, ishal, kusma gibi bilinen bir reaksiyonu yoktur.

Bu konudaki tek uyarı, gebelikte ve emzirme döneminde, keçiboynuzu tozu veya keçiboynuzu çayı tüketilmemesidir. Bunun dışında kalan durumlarda ise, kronik hastalık veya ilaç kullanma gibi bir konu varsa doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap