Keçi Peyniri Hangi Yemeklerde Kullanılır? Kalorisi, Faydaları ve Zararları

Keçi peyniri, özellikle hamur işlerinde kullanılır. Yüksek protein içerir, sindirim sistemine faydalıdır. Kalorisi fazla olduğundan aşırısı zararlıdır.

Keçi Peyniri

Keçi peyniri pek çok faydası ile ön plana çıkan besin değeri son derece yüksek olan peynirlerden biridir. Daha çok kahvaltıda tüketilse de daha pek çok yemekte tercih ediliyor.

Sürekli olarak tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Son zamanlarda keçi peynirine olan talep giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre keçi peynirinin içerisinde yer alan proteinin inek peynirinden daha çok olduğu ortaya çıktı.

Protein bakımından zengin besinler tüketmek sağlık için son derece önemli hususlardan biridir. Bu sebeple mutlaka keçi peyniri tüketmek gerekir.

Keçi peyniri içerisinde yoğun bir keçi sütü tadı hâkimdir. Bazı kişiler bu tadı çok severken bazı kişilerin midesini bulandırıyor. Sağlık için mutlaka sofralarda bulunması gereken peynirlerden biridir.

Özellikle içerisinde yer alan vitamin, mineral ve proteinden dolayı gelişim çağındaki çocukların sıklıkla tüketmesi gereken peynirlerden biridir.

Aynı zamanda keçi peyniri diğer peynir çeşitlerine göre daha yağlıdır. Diyet yapan kişiler bu peyniri tüketirken daha az porsiyonlarda tüketmelidir. Organik keçi peyniri fiyatı diğer peynir türlerinden farklılık gösterebilir.

Keçi Peyniri Nasıl Saklanır?

Keçi peyniri yaz aylarının sonuna doğru yapıldığı ve kış boyunca köylüler bu peyniri yapmadığı için bol miktarda alınarak uzun süre saklamaya çalışılır.

Peki, faydaları ile ön plana çıkan keçi peyniri nasıl saklanır? Keçi peynirini saklamak in 3 farklı yöntem bulunuyor. Bunlardan birisi keçi peynirlerini buzdolabı poşetlerime yerleştirerek derin dondurucuya atmak, diğer bir yöntem ise tuzlu su yöntemidir.

Özellikle Doğu Anadolu’da ve Güneydoğu Anadolu’da tuzlu su ile keçi peynirleri 1 yıla kadar saklanıyor. 5 litrelik bir kabın içerisine peynirler yerleştirilerek içerisine tuzlu su ilave ediliyor. Böylece peynirler hiçbir deformeye uğramadan ve besin değerinde hiçbir azalma olmadan 1 yıl saklanabiliyor.

Peynirleri bu şekilde uzun süre saklayarak taze taze yemek mümkün oluyor. El yapımı keçi peynirleri tercih etmek daha önemlidir. İçerisinde hiçbir katlı maddesi bulunmaması peyniri daha sağlıklı yapan özelliklerden biridir. Salamura keçi peyniri eskilerden günümüze gelen bir peynir muhafaza etme yöntemlerinden biridir.

Keçi Peyniri Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

En çok merak edilen konulardan bir diğeri ise keçi peyniri yemeklerde nasıl kullanılır sorusu oluyor. Keçi peyniri yeşil salatalara en çok yakışan peynirlerden biridir.

Fakat keçi peyniri biraz sert olduğu için ilk olarak sıcak su da bir miktar bekletilip daha sonra tüketilmesi gerekir. Salata dışında tostta da sıklıkla kullanılan bir peynirdir.

Peynirli sandviç yaparken de en çok tercih edilen peynirler arasında keçi peynirleri yer alıyor. Pek çok ünlü markanın keçi peyniri var.

En güzeli ise köyden doğal olarak alınan keçi peyniri oluyor. Peynirli makarna sevenlerin en çok tercih ettiği  peynirler arasında keçi peyniri bulunuyor. Keçi peyniri ile poğaça, börek ve yumurta gibi şeyler yapmakta mümkün oluyor.

Özellikle keçi peynirli poğaça çok sevilen poğaçalardan biridir. Omlet içerisine de keçi peyniri çok yakışır. Kahvaltılık olarak peynir arası da tercih ediliyor. Pek çok yemekte kullanıldığı söylenebilir. Fakat daha çok kahvaltı türevlerinde bulunur.

Keçi Peyniri Faydaları

Keçi peyniri faydaları ve lezzeti ile ön plana çıkan peynirlerden biridir. İnsan sağlığına çok fazla faydası bulunur. Özellikle gelişme çağındaki çocukların ve yaşlıların mutlaka tüketmesi gereken peynirler arasındadır. En faydalı peynirler sıralamasında ilk sırada yer alır. Keçi peynirinin sayfaları şunlardır:

·         İçerisinde bol miktarda protein bulunduğu için vücudun protein ihtiyacını karşılar.

·         İçerisinde yer alan kalsiyum kemik ve diş sağlığı açısından olumlu etkiye sahiptir.

·         A, D ve K vitamini bakımından zengin bir peynir olduğu için vücudun vitamin ihtiyacını en iyi şekilde karşılar.

·         Sindirim sistemini düzenler. 

·         Metabolizmayı hızlandırır.

·         İçerisinde yer alan doymamış yağ ile bağışıklığı güçlendirir.

·         Yaşlılarda kemik erimesi riskini düşürür.

·         Keçi peyniri gelişme çağındaki çocukların boy uzamasına yardımcı olur.

Anti alerjen özellikte bulunan keçi peyniri bünyesinde bol miktarda kazein barındırır. Kazenin insan sağlığına pek çok olumlu etkisi bulunur.

Keçi Peyniri Nelere İyi Gelir?

En çok merak edilen konulardan bir diğeri ise keçi peyniri nelere iyi gelir konusu oluyor. Keçi sütü pek çok alanda insan vücuduna fayda sağlayan bir besindir. Bu sebeple pek çok hastalığa iyi geldiği bilinir.

Kolesterol gibi hastalıkları bulunan kişilerin kolesterol düzeyini düzenler ve ortadan kaldırır. Keçi peyniri cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.  Sindirim problemi çeken kişilerin daha iyi sindirmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemi düşük olan ve sık hastalanan kişilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.  Varis sorunu yaşayan kişilerin bu varislerden kurtulmasını sağlar.

  Saçların daha az dökülmesini ve canlılığını korumasını sağlar.  Diş köklerini besler ve çürük oluşumunu engeller.  Özellikle yaşlılarda görülen kemik erimesi problemini en aza indirir.

Keçi Peyniri İçindeki Vitaminler

Keçi peyniri içindeki vitaminler çok fazladır. Hem vitamin hem mineral hem de protein açısından en zengin peynirlerden biridir. Bol miktarda kalsiyum bulundurduğu için diş ve kemik sağlığına iyi gelen bir besindir.

Diğer mineraller ise potasyum, selenyum, magnezyum, klor ve fosfor olmaktadır. Bu minerallerin yanı sıra vücudun en çok ihtiyaç duyduğu A ve B vitaminlerini bünyesinde bulundurur. Aynı zamanda bu vitaminler keçi peynirinde çok fazla bulunur.

Vücut gelişimi için en önemli vitaminler arasında yer alan A ve B vitaminlerini keçi peynirinden bol miktarda almak mümkün olur. Son zamanlarda keçi peynirinin besleyici besin içeriği doktorlar tarafından çok fazla tavsiye ediliyor.

Özellikle çocukların ve yaşlıların mutlaka tüketmesi gereken besinlerden biridir. Düzenli tüketim ile kişinin vücudundaki olumlu sonuçları görmesi mümkün olur. Aynı zamanda bu peynirin içerisinde bol miktarda esansiyel yağ asidi de bulunur.

Keçi Peyniri Kalorisi

Keçi peyniri kalorisi yüksek olan bir peynirdir. Bu sebeple tüketimini gerekli sınırlarda yapmak gerekir. Kalorisinin yüksek olma sebebi ise içerisinde bol miktarda keçi sütü yağı barındırmasıdır.

Diğer inek ve koyun peynirlerini oranla en yüksek kaloriye sahip olan peynirdir. Belirli miktarlarda kullanmak ve aşırısını kullanmaktan kaçınmak gerekir. 100 gram keçi peyniri 365 kalori bulunur.

Peynir için çok fazla bir kaloridir. Fakat günlük en fazla 20 gram tüketilmesi gerektiğinden çok kalori alma durumu söz konusu olmaz.

Besleyici besin değerinden dolayı mutlaka günlük olarak tüketmek gerekir. İçerisinde yer alan protein diğer peynirlerden çok daha fazladır. Düzenli tüketimde insan sağlığına çok büyük faydalar sağlar.

Keçi Peyniri Zararları

Her zaman faydaları ile ön plana çıkan keçi peyniri zararları da bulunan bir peynirdir. Sürekli faydaları konuşulsa da zararlarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Keçi peynirinin zararları ve yan etkileri arasında farklı durumlar sayılabilir. 

Keçi peynirinin en büyük zararlarından biri bazı kişilerde sindirim zorluğu, şişkinlik ve gaz oluşturması oluyor.

İçerisinde yer alan az miktarda laktoz bu durumun oluşmasına sebep oluyor. Kalorisi çok yüksek olduğu için çok tüketimi ile kilo alma durumu söz konusu olabilir. Bazı kişilerin keçi peynirine alerjisi olabiliyor. Bu sebeple ilk olarak az miktarda tüketip zararı görülmediğinde yemeye devam etmek gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap