.
.

Kayısı Sirkesi Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kayısı sirkesi, etleri marine etme amacıyla kullanılır. E vitamini sayesinde cilde faydaları bulunmaktadır. Aşırı tüketim zararlı olabilir.

.
.

Kayısı Sirkesi

Kayısı, Gülgiller aileisine ait olup 4 ile 10 metre arasında değişen bir boya sahiptir. Bu meyve cevizden biraz irice bir boyuta sahiptir.

Kayısı meyvesinin rengi turuncu ve sarı olmaktadır. Yeteri kadar ışık alan ve güneşli ortamları sever. Aynı zamanda humuslu ve kireçli topraklarda kayısı meyvesinden verim daha fazla alınır.

Kayısı meyvesinin tek çekirdeği bulunur. Bazı kayısı türlerinin çekirdeği tatlıdır ve tüketime uygundur. Bazı türlerinin ise çekirdeği acı olup ağızda kötü bir tat bırakır. O yüzden de tüketilmesi tercih edilmez.

Bu meyveler yeni yetişmeye başladığında renkleri yeşildir. Bu olgunlaşmamış yeşil kayısılara çağla denmektedir. Meyve olgunlaşmaya başladığında üzeri tüylenmeye başlar.

Yurdumuz kayısı üretiminde dünyada ilk sıralara adını yazdırmıştır. İspanya ve İtalya gibi birçok Avrupa ülkeleri bizi takip etmektedir. Bu meyve dünyanın hemen her yerinde yetişebilir.

.

Ülkemizde Malatya kayısı yetiştiriciliğinde adından söz ettirmektedir. Bu şehir dışında Doğu ve Akdeniz illerinde de kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kayısı pek çok alanda kullanılan bir meyvedir. Bunlardan biri de kayısı sirkesi olarak karşımıza çıkar.

Kayısı Sirkesi Nasıl Saklanır?

Kayısı sirkesi içinde bol miktarda asit barındırır. Bu nedenle de sirkenin metal şişe ya da kaplara koyulmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle cam şişe ya da kavanozlarda saklanması önerilen kayısı sirkesi, eğer yemeklerde kullanılmayacaksa plastik şişelerde saklanabilir.

Kayısı sirkesi nasıl saklanır diye merak edenler için belli bir yöntem bulunmaktadır. Sirke koyulan kabın ağzı sıkı bir şekilde kapatılıp sıcak olmayan ve gün ışığı almayan ortamda saklanması önerilir. Talimatlara uyulduğu sürece kayısı sirkesi kolayca bozulmaz.

Kayısı Sirkesi Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Mutfaklarımızda yerini alan pek çok sirke çeşitlerinden biri de kayısı sirkesidir.

.

Bu sirkeler oldukça değişik yemeklerde kullanıldığı gibi aynı zamanda şifa niyetine hastalıklarda da kullanılmaktadır. Özellikle yemeklerin lezzetine lezzet katacak olan kayısı sirkesi tavuk yemeklerine bambaşka bir tat katacaktır.

Kayısı sirkesi yemeklerde nasıl kullanılır sorusu yemeklerine lezzet katmak isteyenler için önemlidir. Bu sirke hardal ve kekik gibi baharatlarla bir araya geldiğinde etleri marine etmeye yardımcı olmaktadır.

Kayısı sirkesi sofralarımızın vazgeçilmez yiyeceklerinden olan salatalara, özellikle de lahana salatalarına tat vermesi için kullanılır.

Kayısı Sirkesi Faydaları

Kayısı üretiminde dünyada söz sahibi olan ülkemizde insanlar kayısının pek çok halini tüketmektedir. Bunlardan biri de kayısı sirkesidir. Başlı başına sağlık dostu olan kayısı sirkesi sağlığımız için tüketmemiz gereken besinlerden biridir. Kayısı sirkesi faydaları olarak şunları söyleyebiliriz:

·       Sabahları kahvaltı öncesi ılık suya katılan bir miktar kayısı sirkesi mükemmel bir bağırsak dostu olmaktadır. Aynı zamanda detoks özelliği göstererek bağırsakları zararlı toksinlerden arındırır.

.

·       Kadınların vazgeçilmez bakım ürünlerinden biri olan tonikler doğal yollarla elde edilmek isteniyorsa el yapımı kayısı sirkesi tercih edilebilir.

·       İçinde E vitamini barındırır. Bu sayede cildi besler ve kırışıklıklar ile savaşır.

·       Kanı artırıcı özelliği ile de bilinen kayısı sirkesi, kana karışan zararlı maddeleri de yok edici özelliği ile bilinir.

·       Kanserle mücadele eden besinler arasına kayısı sirkesini de eklemek mümkündür. Düzenli ve yeterli miktarda tüketildiği takdirde kanser riskini azaltır.

·       Dikkat dağınıklığı problemi olan bireyler için kayısı sirkesinin faydalı olduğu bilinmektedir. Odaklanma problemini azaltmak için tüketilen besinler arasında bulunur.

·       Bu sirkenin öne çıkan özelliklerinden biri, gün içinde yorgunluklara ve iştahsızlıklara iyi gelmesidir. Zihni dinlendirir. Uyku sorunu yaşayanlara da yardımcı olmaktadır.

·       Solunum yollarını kuvvetlendiren sirke, astım hastalığı ile savaşan kişilere fayda sağlar.

.

·       Düzenli ve aşırıya kaçmadan tüketilen kayısı sirkesi kemik sağlığına yardımcı olur.

Kayısı Sirkesi Nelere İyi Gelir?

Yemeklere ve salatalara tat veren sirke çeşitlerinden biri de kayısı sirkesidir. Bu sirke aynı zamanda kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Cildi nemlendirmek ve yumuşatmak için de kullanılan sirke, tırnaklara ve saç derilerinde fayda sağlar.

Temizlik alanında da kullandığımız kayısı sirkesi nelere iyi gelir diye soracak olursanız; sabahları aç karnına ılık suya karıştırılıp tüketilen kayısı sirkesi vücudu zararlı bakterilerden arındırır.

Günün yorgunluğundan meydana gelen baş ağrıları ve yorgunlukları dindirmek için adeta şifa kaynağıdır. Yemeklerle arası iyi olmayan çocukların iştahını açmak için bu sirkeyi tüketmeleri faydalıdır.

Kayısı İçindeki Vitaminler ve Mineraller

.

Pek çok alanda faydalı olduğunu bildiğimiz kayısı sirkesi içindeki vitaminler ve mineraller boldur. İçerisinde bol miktarda demir bulunur. Magnezyum ve kükürt miktarı da oldukça fazla olan bu sirke türü, güçlü bir bağışıklık için önemlidir.

Kayısı sirkesi içinde A, B, C ve P vitaminleri bulunmaktadır. Bu C ve P vitaminleri hastalıklara savaşarak vücudun direncini artırır.

Kayısı Sirkesi Kalorisi

Sirkesi de mucize kaynağı olup bol miktarda lif içeren kayısı içerinde (100 gramında) 48 Kcal değeri bulunur. Karbonhidrat değeri ise 11 gramdır. Şeker değeri 9 gram olup içinde bulunan protein miktarı 1.4 gramdır.

Kayısı Sirkesinin Zararları

Çoğu hastalığa deva olan kayısı sirkesinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşırı tüketiminde kayısı sirkesinin zararları ortaya çıkabilir. Mide rahatsızlığı olan, kronik rahatsızlıkla mücadele eden kişilerin doktor kontrolünde kullanmaları faydalı olacaktır.

.

Kayısı sirkesi alerjisi olanlar için de dikkatli kullanmaları gereken bir besindir. Ayrıca hamilelerin ve emziren annelerin uzman kontrolünde tüketmeleri faydalı olacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap