.
.

Kars Kaşarı Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı, Kalorisi ve Faydaları

Kars kaşarı, diğer peynirler gibi buzdolabında saklanır. Pizza dahil birçok yemekte kulllanılır. Yağlı olduğundan kalorisi yüksek, fazlası zararlıdır.

.
.

Kars Kaşarı

Karsta uzun ve zahmetli uğraşlarla üretimi yapılan bu peynir diğer peynirlere kıyasla bol mineral ve vitamin  açısından zengin bir yapıya sahiptir. Kars kaşarı yapımı tamamen doğal malzemelerden gerçekleştirilir ve bu işlemler sonrası kaşarın üzerinde bulunan küflü bir yapıya sahiptir.

Kars kentine özgü Kars kaşarı, kalıplama sürecinden geçmektedir. Kalıp bir depolama yöntemidir. Peynire daha aromatik bir tat verir ve küfünün yenmesi zordur. Kars eski peyniri olarak da bilinen bu peynirin sert bir yapısı vardır.

Taze kaşar olarak bilinen  peynirinden farkı, eski kaşarın pek çok işlemden geçerek mayalanması ve bekletilerek lezzetini almasıdır.

Kars peyniri üreticilerinin büyük çabalarından sonra bu peynirin tadı yaşla birlikte adeta artmaktadır. Kars peynirinin besin değeri diğer tüm peynirlerden daha yüksektir. Yapay katkı maddesi içermeyen doğal bir peynirdir. Kars kaşarı üretilen aşamasında sadece süt, tuz ve ekşi hamur kullanılmaktadır.

Diğer peynirden farklı olarak yumuşak dokusu altın rengine yakın rengi ve ağızda dağılan ve hafif tadıyla ülkemizde bulunan birçok peynirden çok daha farklı bir yapıya sahiptir. 

.

Süt kazanda birkaç saat işlenip pişirilir ve kendine has aroması ile peynir haline gelir. Önce büyük tencereden çıkarılan peynir dilimleri ince bir filtre torbasına konur ve belli bir süre kalıplanır ve daha sonra 6 ay boyunca  depoda saklanır. 

Kars Kaşarı Nasıl Saklanır?

Kars kaşarı saklama koşulları açısından elverişli bir ürün olması söz konusu değildir. Bunun adına alınmış ya da yapılmış olan bu kaşar kısa sürede tüketimi yapılmalıdır. 

Aksi takdirde,  peynir küflenebilir ve onu atmaktan başka seçeneğiniz kalmaz. Kars kaşarı nasıl saklanır sorusunun bir diğer yanıtı ise bu peyniri saklarken buzdolabında veya derin dondurucuda saklamayın.

Bunun yerine, bu  peynirini buzdolabında daha serin veya daha soğuk bir yerde saklamak en iyisidir. Eski Kars peynirinin kurumasını önlemek için kâğıt havluya sarılı eski kaşar peynirini ağzınıza ve buzdolabının çantasına sıkıca koymanız yeterlidir.

Kâğıt havlu, kaşar peynirinin nemini giderecek ve dondurucu poşet, peynirin havadan kesilerek kaşar peynirini daha uzun süre tutacaktır. 

.

Bu peynirin daha iyi korumak için ambalaj malzemelerine iyice paketleyin ve üstü kapalı bir kapta buzdolabına koyun. Kükürt kâğıdına sarılarak Kars kaşar peyniri gibi uzun ömürlü peynirler daha uzun süre saklanabilir.

Kars Kaşarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kars kaşarını salatalarda, pastanelerde ve et yemeklerinde kullanabilir, damakta kalan peynir olduğu için şarapla yapılacak peynir tabağına eklemeniz tavsiye edilir. Kars kaşar peyniri yağlı bir peynirdir, bu nedenle meze olarak tüketilebilir.

İnce dilimler halinde değil, küçük parçalar halinde kesilir. Kars kaşarı yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna şu yanıt verilebilir. Kars kaşarı tost yapımında en çok kullanılan ve tosta yakışan peynirlerden bir tanesidir. Kars kaşarı büyük tekerlekler, küçük tekerleklerden daha lezzetlidir.

Küçük tekerlekler almayın çünkü güzel bir şekle sahiptir, büyük parçaları kesmenizi tavsiye ederiz. Kaliteyi bulduğunuzda gerçekten ucuz ve atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Ama kesinlikle belirsiz peynir kullanmaktan kaçının.

Ayrıca Kars eski kaşar, herkes kahvaltı alternatifleri ararken akla her zaman gelmese de kaşar peyniri kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Kars eski kaşar, vitamin bakımından da zengindir. İnce dilimler halinde kesilir ve ince dilimler halinde kesildiğinde kırılmaz. Yemek yerken ağızda eriyen ve size tokluk hissi veren bir tada sahiptir.

.

Kars Kaşarının Faydaları  Nelerdir?

Bebek ve çocukların tüketimi, hiçbir katkı maddesi içermediği ve kalsiyum ve protein gibi gelişime yardımcı olan maddeler içerdiği için fiziksel gelişim için etkilidir.

Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği olanlar için zengin bir içerik deposudur. Günde 1-2 dilim eski çedar peyniri tüketmek kalsiyum ve protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak ve yarım kilo kırmızı etten alınması gerekecektir.

Bu nedenle vejetaryenler için en önemli kahvaltı seçeneklerinden biridir. Anti-enfektif özelliklerinden dolayı kanser hastaları tarafından tüketilmektedir.

Kanseri önlemede etkili rol oynar. Ülseri önleyebilir. Beyni enerji ile besler. Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıklarında oldukça etkilidir. Diş çürümesini önler ve dişleri besler. Kars kaşarının faydaları kas ve eklem hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

Taze kaşara göre daha az doymuş yağ içerir ve fermantasyon süreci daha yoğundur. Bu bakımdan kalp damar hastalıkları üzerinde koruyucu ve önleyici etkileri vardır. 

.

K2 vitamininin en belirgin özelliği, kalsiyumun kan damarlarında birikmesini engellemek, kemikleri güçlendirmek ve kanser hücrelerinin bölünmesini ve çoğalmasını yavaşlatmasıdır.

Kars Kaşarı Nelere İyi Gelir?

İnsan yapısı gereği vücudunun ihtiyacı olan süt ürünleri açısından zengin kalsiyum ve protein bol miktarda Kars kaşarında da bulunmaktadır.

Kaşar peyniri, vitamin ve mineral yönünden zengin ve sağlıklı olarak yenebilen bir besindir. Bu peyniri protein, kalsiyum ve B2 vitamini açısından zengindir ve kalorisi de yüksektir. Bu nedenle bahsi geçen  peyniri ürünlerini belli oranda tüketmekte fayda var. 

Kars kaşarı nelere iyi gelir sorusu da ilginç konulardandır.  Kaşar peynirindeki yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle kemik erimesi riski en aza indirilmiştir.

Ayrıca çocuklar için düzenli çedar peyniri tüketimi kemik gelişimi ve diş sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Doğal bir antioksidandır ve düzenli tüketimi sizi mikrobiyal enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur.

.

Kaşar peyniri, bağışıklık sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayarak ishal gibi hastalıkları tedavi eder. Düzenli olarak bu peyniri yerseniz sindirim sistemi rahatsızlığını önleyebilirsiniz. Sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Düzenli olarak  tüketirseniz kanser ve diğer hastalık riskini en aza indirmiş olursunuz.

Kars Kaşarı İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Kars içeriği yüksek olmasına rağmen karbonhidrat, protein, potasyum, sodyum, kalsiyum, A vitamini ve bir miktar demir içermektedir. 

Taze Kars kaşar peyniri ile karşılaştırıldığında, fermantasyon süreci daha yoğun ve doymuş yağ içeriği daha düşüktür, bu da kardiyovasküler sağlık için çok önemlidir. K2 vitamini açısından zengindir.

Kemiklerin güçlenmesinde ve olası kemik hastalıklarının önlenmesinde oldukça etkilidir. Kars kaşarı içindeki vitaminler  K2 vitamini içerdiği için kanser hücrelerinin çoğalmasını önleme işlevi vardır.

İnsan damarlarında kalsiyum birikmesini engelleyerek damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kars kaşarının içerisinde bulunan kalsiyum, potasyum, demir, selenyum, çinko minerallerinin bulunmasının yanı sıra kendine özgü karbonhidrat azlığı bunun yanı sıra bir o kadar da protein açısından zengin bir besin kaynağıdır. 

.

Bu lezzetli peynir aynı zamanda yüksek düzeyde B2, B12, B6 ve B12 vitaminleri içerir. Bahsi geçen bu peyniri vejetaryenlerde gözlemlenen B12 ve protein ihtiyacını karşılamada oldukça başarılıdır ve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığımızı güçlendirir.

Kars Kaşarı Kalorisi Nedir?

Kibrit kutusu tam yağlı çedar peyniri ortalama  Kars kaşarı kalorisi  106 kaloridir. Hala egzersiz yapıyorsanız, yiyemezsiniz.

Bununla birlikte, ne kadar az kalori alırsanız, o kadar hızlı kilo verirsiniz. Kalori hesaplamasına göre düşük kalorili ürün grubunda yer alan kibrit kutusu Kars kaşarı peyniri kilo almıyor.

Bir kibrit kutusu Kars Kaşar’ın kilo aldırmadığı bilgisine dayanarak Kars kaşarını sınırsız yeme düşüncesine kapıldığınız takdirde kilo alınımı kaçınılmaz olacaktır. 

Diyet Listelerinde de yerini alan bu peyniri her şeyin fazlası zarar olduğu gibi Kars kaşarının da fazlası insan vücuduna zararlıdır kilo alımı sağlamaktadır. Günde 1 kibrit kutusu Kars kaşarı tüketebilirsiniz. Bu sonuçlara göre Kars kaşarının günde bir kibrit kutusu tüketimi kilo almaya neden olmuyor.

Kars Kaşarı Zararları Nelerdir?

.

Son kullanma tarihinden önce, bozulmaya yüz tutmuş veya küflenmiş peynirin küflenmiş tarafları temizlenerek eritin ve ardından biraz bitkisel yağ ekleyip tekrar kullanabilirsiniz.

Ancak tarihi geçen peynirin tüketimi kanserojen sağladığından dolayı bu peynirleri yiyen kişilerin sağlığını ciddi şekilde tehdit edecek ve kolayca kansere yol açabilecektir. 

Kars kaşarı zararları arasında farklı etkiler vardır. Yağ açısından zengin olması kilo alımına ve aşırı kolesterol alımına neden olarak damarlarda kolesterol birikmesine neden olabilir.

Tüketim sırasında bu risklerle karşılaşmamak için aşırı kullanmayınız. Son olarak, bu peyniri tüketimi nedeniyle laktoz intoleransı olan hastalar mide sindirim sorunları yaşayabilir.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap