.
.

Karabaş Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Karabaş çayı, migren gibi ağrılara iyi gelen faydaları ile bilinmektedir. Bir fincanda 75 kalori vardır. Bitki çaylarının fazla tüketimi zararlıdır.

.
.

Karabaş Çayı

Karabaş çayı lavanta familyasından gelen oldukça aromatik bir ottan yapılır. Karabaş otu mis kokulu ve çok tatlı bir mor renge sahip çiçek görünümündedir. Yani ot diye tanımlanınca akıllara kuru dal formunda parçalar gelebilir. Ancak görünümü de faydaları kadar hoştur.

Karabaş çayı, bahsi geçen otun dalından toplanmış halinin demlenmesi ile elde edilir. Vitamin ve mineral deposu olduğundan herkesin evinde özellikle kış aylarında mutlaka bulunması gerekir. Ayrıca muhteviyatının zenginliği ile hep içilen hem de harici kullanılan bir bitkidir.

Daha çok ülkemizin Akdeniz bölgesinde yetişen karabaş bitkisi çayı ile pek çok hastalığı önleyip hayatınızın kaliteli bir hal almasını sağlayacaksınız.

Karabaş Çayı Nasıl Saklanır?

.

Karabaş çayı nasıl saklanır sorusunun cevabı aslında oldukça net ve basittir.

Karabaş bitkisinden toplanan çiçekler güneşte veya rüzgarlı ortamda değil yalnızca gölgede kurutulmalıdır. Bu bağlamda evin içerisinde kurutulması da gayet uygundur.

Tamamen kuruduktan sonra hiç bekletmeden muhafaza için kaldırılmalıdır. Çünkü karabaş otu ne kadar uzun süre havayla temas halinde kalırsa ömrü o denli kısalacaktır.

Kurumuş ve tüketime hazır karabaş bitkisi bir buzdolabı poşeti ya da kapağının hava almadığı, cam veya porselen bir kavanozda saklanmalıdır. Oda ısısı gayet yeterli bir muhafaza ortamıdır.

Ayrıca saklama esnasında plastik kap tercih edilmesi önerilmez. Zira plastik kokusu ve zararlı maddesi bitkiye sinebilir. Bu hem demleyeceğiniz bitki çayınızın tadını kötüleştirir hem de toksik etkili materyallerin vücudunuza girmesine neden olabilir.

Uygun koşullarda saklanan karabaş otu raf ömrü 1 yıldan daha uzun bir süredir.

Doğru yöntemlerle saklanan karabaş otu ihtiyaç halinde demlenip ılık ılık içilir. Karabaş çayı hazır olduktan sonra muhafazası ya da bekletilip içilmesi söz konusu değildir. Çünkü vitamin ve minerallerinden faydalanabilmek için her defasında taze olarak demlenip tüketilmesi gerekir.

.

Karabaş Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Karabaş çayı yemeklerde nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız bu birkaç türde izah edilebilir. Öncelikle en bilinen hali elbette ki karabaş otunun çay halinde tüketilmesidir.

Kişinin beden ve mental sağlığı için yüksek faydaları olan karabaş çayı hem koruyucu olarak hem de hastalıkların türüne uygun dozlarda ve sıklıkta kullanılmalıdır.

Karabaş çayı nasıl hazırlanır sorusunun yanıtı ise tıpkı diğer bitki çaylarında olduğu gibidir. Hazırlanan karabaş çayı günlük olarak tüketilebilir.

İçilen bu bitki çayı aynı zamanda saçlara sürülüp, cilde ve duş alınan suya da ilave edilebilir. Bu sayede hem içten ve hem de dıştan dört kollu bir etki mekanizması ile çalışacaktır.

Karabaş Çayı Faydaları

.

Karabaş çayı faydaları itibariyle, kullanmış olan herkesin bileceği üzere fazlasıyla bariz bir şekilde gözlemlenen türdendir. Çünkü içeriğindeki mikro ve makro elementlerin etkisiyle pek yararı vardır. Bu nedenle yüzlerce yıldır alternatif tıp sektöründe aktif olarak destek alınan bitkilerdendir.

  • Pankreas, karaciğer, dalak, meme ve prostat kanseri gibi agresif seyreden hastalıklarda bile ciddi bir tedavi ediciliği vardır. Bunlar bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya konmuş somut verilerdir.
  • İnsülin seviyelerini dengeleyip normal değerlere erişilmesini sağlar.
  • Antioksidan bazlı olmasından dolayı tümür oluşumundan sivilce oluşumuna kadar pek çok iyi ya da kötü huylu lezyon oluşumunu önler.
  • Hücreleri tazeler.
  • Migren ve asabiyetten kaynaklanan inatçı baş ağrılarını geçirir.
  • Mide ile bağırsaktaki yaralı ve hasarlı dokuları dahi iyileştirir.
  • Balgam söktürür ve ciğerleri temizler.
  • Saçın sağlıklı ve gür uzamasında inanılmaz faydaları vardır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır ve böylece kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Karabaş Çayı Nelere İyi Gelir?

Karabaş çayı nelere iyi gelir diye detaylı bilgiler öğrenmek istediğiniz biliyoruz. Karabaş çayı pek çok hastalığa iyi geldiği gibi daha özgün ve özel etkileri de mevcuttur.

Örneğin sigarayı bırakmak isteyen kişiler için tam bir nikotin savar etkilidir. Karabaş otu çayı sigara bırakma kürü ile siz de daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz.

Karabaş çayı içiminde ise tüm iç organlar temizlenir. Daha çok soğuk algınlığı yahut ağrıların olduğu durumlarda tercih edilse de aslında hemen herkese hitap eden bir yararı bulunuyor.

Karabaş çayı saça durulama suyu olarak kullanıldığında ise kısa zamanda zayıf ve cansız saçları daha dolgun bir forma sokuyor.

Yüze kompres olarak kullanılan soğutulmuş karabaş çayı, akne, siyah nokta ve iltihaplı sivilcelerin oluşmasını engelliyor. Aynı zamanda tedavi de ediyor.

.

Karabaş Çayının İçindeki Vitaminler

Karabaş çayının içindeki vitaminler A ve C vitamininden oluşur. Ayrıca bunun yanında kalsiyum ve demir de içermektedir. Sineol, perilly alkol, geraniol, rosmarinik asit ve diğer uçucu yağları da ihtiva eden karabaş otu çayı tüketildiğinde, tüm bu maddelerin etkisiyle birkaç dakika içerisinde kendinizdeki enerji anlamındaki farkı hissedersiniz.

Karabaş Çayı Kalorisi

Karabaş çayı kalorisi tüm yararları ile ele alındığında neredeyse besleyici sayılabilecek değerlerdedir.

Bir büyük kupa karabaş çayı yaklaşık 75 kaloridir. Bileşiminde 7,34 gram karbonhidrat, 308 miligram potasyum, 41 miligram kalsiyum, 38 miligram magnezyum, 51 miligram fosfor bulunmaktadır. Ayrıca tek içimlik karabaş çayı, bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini, A vitamini ihtiyacının ise %6’lık oranını karşılar.

Karabaş Çayı Zararları

.

Karabaş çayı zararları incelendiğinde, fazla tüketimi baş ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırma ve kan sulandırma gibi etkileri olduğu için ameliyat gibi operasyonların öncesinde mutlaka kullanımına ara verilmelidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap