İstiridye Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

İstiridye mantarı, kavurma şeklinde yemeklerde kullanılır. Kalorisi fazla olmasa da fazlası zararlıdır. Tansiyona ve kansızlığa faydaları vardır.

İstiridye Mantarı

İstiridye mantarı son yıllarda tüketimi bir hayli yaygınlaşan mantar türlerinden biridir. Bu mantar türü halk arasında yaprak mantarı olarak da biliniyor. Aynı zamanda kayın mantarı ve kavak mantarı da adı verilmektedir. İstiridye mantarı birçok bakımdan faydaları olan bir bitkidir. Günümüzde birçok mutfakta çok çeşitli şekillerde kullanılıyor.

Bu mantar türü 1. Dünya Savaşı döneminde kişiler kıtlık nedeniyle geçim sağlamak gerektiğinde bu mantarın ekimi başlamıştır. Şuanda dünya çapında bir besin kaynağı haline gelen istiridye mantarı, taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilen bir mantar türüdür. Lezzeti birçok mantar türüne göre oldukça yüksektir ve kullanım alanı da çok fazladır.

İstiridye Mantarı Nasıl Saklanır?

İstiridye mantarı nasıl saklanır konusu oldukça önemlidir. Taze olarak alındığında hemen tüketilmesi gereken bu mantarı kişiler soğutucu içerisinde birkaç gün bekletilebilir. Ancak kurutulmamış ise uzun süre bekletilmesi mantarın solmasına ve vitaminini kaybetmesine neden olur.

Bu mantar türünü kişiler kurutarak da saklama imkânı bulabilirler. Saklamak için mantarı 2 ya da 4 cm boyutlarında doğrayıp ipe dizerek güneşte kurutabilirsiniz. Ancak kurutmadan önce mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Çeşitli tarım ilaçlarına maruz bırakıldığında yıkanmalı ve sonrasında kurutma işlemine tabi tutulmalıdır.

Derin dondurucuda saklanmak için kavurmak gerekiyor. Sote şeklinde üzerine biraz da limon suyu eklenir ve suyu çekinceye kadar kavrulur. Daha sonra saklama kabına eklenerek dolap içerisinde muhafaza edilebilir.

İstiridye Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

İstiridye mantarı yemeklerde nasıl kullanılır sorusu merak edilen konular arasındadır. Bu konuda yemek yapmayı sevenler için çok fazla alternatif vardır. Bu mantar türü kahvaltılardan diğer tüm öğünlere kadar birçok şekilde kullanılabilir. Genelde mantar sote olarak tercih edilir.

Kahvaltıda tüketmek için bu mantarı yumurta ile kullanabilirsiniz. Bunun yanında bu mantar türünü soğan ile kavurarak sade şekilde de tüketmek mümkündür. Yemeklerin içerisinde yardımcı bir ürün olarak da tercih edilebilir. Kızartmasını yapan birçok kişi de bu mantarı farklı şekillerde tüketebiliyor.

Yemeklerde kullanılacak olan mantarın taze olmasına önem verilmesi gerekir. Taze şekilde tüketildiğinde lezzeti daha fazladır. Farklı istiridye mantarı tarifleri ile sofraları daha zengin hale getirme imkânı bulabilirsiniz.

Fırında istiridye mantarı tarifleri ile çok leziz yemekler yapabilme imkânı da bulabilirsiniz. Bunun yanında sütlü olarak da yapılabilecek tarifleri vardır.

İstiridye Mantarı Faydaları

İstiridye mantarı faydaları oldukça fazladır ve kişiler bu bitkiyi rahatlıkla birçok zaman diliminde kullanabilirler. Faydaları arasında şunlar sayılabilir:

·        Düzenli tüketim sonrasında vücudun hastalıklara karşı direnci yükselir.

·        Kan dolaşımını düzenler ve damar tıkanıklıklarını önler.

·        Tansiyona iyi gelir.

·        Aneminin düşmanı olan bir bitkidir.

·        İstiridye mantarı kolesterolü düşürür ve yağ oranı azdır.

·        Diyet listelerinin en önemli besinleri arasındadır.

Bunların yanında içerisinde bulunan Lentinian maddesi sayesinde tümör oluşumunu azaltır. Damar sertliğine çok iyi gelir ve beyin kanamasını önler. Enfeksiyonlara karşı önemli bir koruyuculuğu vardır. C ve D vitaminleri sayesinde vücudun ihtiyaçlarını karşılar.

İstiridye Mantarı Nelere İyi Gelir?

İstiridye mantarı oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Bu besin kaynağının kişilerde birçok sorunun çözümünde önemli bir destekleyici olduğu da bilinen konular arasındadır. Bu mantar öncelikle kolesterolü dengeleyen bir mantardır. Antibakteriyel özellikleri vardır. Besin değeri en yüksek mantar çeşitleri arasında yer alır.

Kabızlığı önleyen mantar, anemiyi engelleyen özellikleriyle de çok fazla tüketilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kişileri hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Tüketimi dengeli şekilde olduğunda kişilerin sağlıklı beslenme çalışmalarında önemli etkileri vardır.

Besin değerinin yüksek olması ve yüksek tansiyonu düşürmesi kronik hastalığı olanların da kullanmasını gerekli hale getirir. İstiridye mantarı nelere iyi gelir sorusuna verilebilecek çok fazla yanıt vardır. Sağlıklı beslenmek isteyenler bu mantar türünü yemek menülerinden eksik etmemelidirler.

İstiridye Mantarı İçindeki Vitaminler

Yüksek besin değerine sahip olan istiridye mantarı içindeki vitaminler ile oldukça fazla tercih edilir. Bu mantar türü kalsiyum fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden son derece zengindir. Açlık duygusunu gideren lezzetli mantar çeşidi diyet yapanların tercihleri arasındadır.

Vitamin ve mineral yönünden son derece zengindir. B6 vitaminin bol olduğu bu mantar türünde aynı zamanda yüksek oranda lif bulunur. Manganez ve tiamin de barındırır. Bunların yanında karbonat ve yağ miktarı bakımından da idealdir.

İstiridye Mantarı Kalorisi

İstiridye mantarı kalorisi özellikle diyet yapanlar tarafından çok merak edilen bir konudur. 100 gram istiridye mantarı 33.00 kcal kaloriye denk gelir. Kişiler diyet zamanlarında kalori hesabı yaparak bu mantarı rahatlıkla tüketebilirler.

İstiridye Mantarı Zararları

İstiridye mantarı zararları merak edilen bir konu olsa da bu mantarın pek fazla bir yan etkisi olduğunu söylemek mümkün değildir. Kişiler rahatlıkla tüketebilirler. Düzenli bir tüketim sayesinde çok iyi etkiler görülebilir. Fakat yine de porsiyon başına fazla tüketmek kişilerde kısa süreli fazla doygunluk hissi yaratabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap