Hindi Yumurtası Hangi Yemeklerde Kullanılır? Kalorisi ve Faydaları Nelerdir?

Hindi yumurtası, yemeklerde pastalarda kullanıma uygun bir yumurtadır. Kansere yakalanma ihtimalini önleye faydaları vardır. Aşırısı zararlıdır.

Hindi yumurtası

Ülkemizde sık tüketilen yumurta türlerinden biridir. Oval bir yapıya sahiptir. 1 tane hindi yumurtasının ağırlığı 75-80 gram arasında değişiklik göstermektedir. İki çeşidi vardır ve bunun renkleri farklı olmaktadır. Sarı ve kırmızı renkleri mevcuttur.

Sağlık açısından inanılmaz faydaları olduğu uzmanlar tarafından sürekli dile getirilmektedir. Özellikle kahvaltılarda ve yemek yapımlarında tercih edilir.

Kokusu olmadığı için rahat bir şekille kullanılabilir. Birçok kişi yumurtasının kokusundan rahatsız olur ve tüketmek istemez. Fakat hindi yumurtasında bulunan koku daha azdır ve kişiyi rahatsız etmez.

Hindi yumurtası nereden alınır? Bu konu çok sık araştırılmakta ve merak edilmektedir. Besin değeri açısından zengin olan hindi yumurtası köy pazarlarında ve aktarlarda bulunabilmektedir.

Marketlerde çok sık hindi yumurtasına rastlanılmaz. Tüketiminin ise düzenli bir şekille yapılması gerekmektedir.

Hindi yumurtası nasıl saklanır?

Hindi yumurtasının besin değeri çok fazladır. İçerisinde tahmin edilemeyecek kadar mineral ve vitamin bulunur. Protein ise tavuk yumurtasına göre iki kat fazladır. Peki, hindi yumurtası nasıl saklanır? Hindi yumurtasını saklamak için kuru, serin ve güneş almayan yerler tercih edilmelidir. Var ise soğuk kiler tarzı dolaplarınızda muhafaza edebilirsiniz.

Eğer kiler tarzı dolap mevcut değil ise buzdolabına koyabilir ve orada uzun süre saklayabilirsiniz. Oda sıcaklığında ve güneş gören yerde saklanıldığında çabuk bozulma ihtimali vardır. Bu sebeple bozulmadan oda sıcaklığında özellikle de yaz mevsiminde oda sıcaklığında bekletilmemelidir.

Buzdolabında 18 derecede bekletilmesi uygundur. Buzdolabında 1 ay kadar bekletilebilir ve bozulmadan muhafaza edilebilir. Soğuk kiler tarzı dolaplarınız mevcut ise orada da yaklaşık olarak 2 hafta bayatlamadan taze bir şekilde kalır.

Hindi yumurtası yemeklerde nasıl kullanılır?

Kahvaltılarda ve yemeklerde genelde tavuk yumurtası tercih edilir. Ülkemizde çok fazla hindi yumurtası kullanılma fakat inanılma yararları bulunur ve besin değeri tavuk yumurtasına göre daha fazladır. Peki, hindi yumurtası yemeklerde nasıl kullanılır?

Yemeklerin içerisine hamur işlerinde, kek ve kurabiyelerin içlerine gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Herhangi bir kokuya sebep olmaz. Tıpkı tavuk yumurtası gibidir. Tavuk yumurtasından ayıran tek özelliği büyük olmasıdır.

Hindi yumurtası sabahları kahvaltılarda da kullanılabilir. Kahvaltıda omlet yapılabilir. Krep yapılabilir. Aynı zamanda haşlanarak ya da kızartarak tüketilmelidir.

Besin değeri açısından zengin olduğu için bu sebeple günde en fazla 1 adet tüketilmelidir. Fazla tüketildiğinde alerji yapma olasılığı ile karşılaşmak mümkündür

Hindi yumurtası faydaları

Hindi yumurtası sülingiller familyasındandır. İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırır. Düzenli bir şekilde kullanıldığında sağlığa inanılmaz faydaları olduğu bilinir. İşte hindi yumurtasının faydaları aşağıdaki gibidir

·       İçerisinde bol miktarda protein olduğu için vücudun protein ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

·       Vücutta bulunan vitamin eksikliklerini tedavi eder

·       Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar ve hastalıklara karşı vücudu korur

·       Kansere yakalanma ihtimalini en aza indirir.

·       Vücutta bulunan toksinlerin vücut dışına atılmasını sağlar

·       Vücutta bulunan enfeksiyon ve iltihap gibi olumsuzlukları yok eder

·       Kan şekerinin düzene girmesini sağlar. Bu sebeple şeker hastalığı olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilir.

·       Kalp ve damar sağlığını korur

·       Kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür. Damarlın tıkanmasını öner bunun için günde bir adet tüketilmesi tavsiye edilir

·       İçerisinde demir bulunduğu için vücutta bulunan demir eksikliklerini tedavi eder

·       Göz sağlığına çok iyi gelir. Göz rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini düşürür.

·       Diş sağlığına iyi geldiği bilinir.

Hindi yumurtası nelere iyi gelir?

Doyurucu ve besleyici olan hindi yumurtasının birçok yararı bulunur. Diyet yapan kişiler tarafından çok sık tercih edilir ve diyet listelerinde yer alır.

Bol vitamin ve mineral içeririr3. Haftada 3 gibi tüketilir şişe vücudun ihtiyacı olduğu bütün vitamin depoları dolar. Peki, hindi yumurtası nelere iyi gelir? İçerisinde bol miktarda protein olduğu için vücudun protein ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Vücutta bulunan vitamin eksikliklerini tedavi eder

Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar ve hastalıklara karşı vücudu korur. Kansere yakalanma ihtimalini en aza indirir. Vücutta bulunan toksinlerin vücut ısısına atılmasını sağlar.

Vücutta bulunan enfeksiyon ve iltihap gibi olumsuzlukları yok eder. Kan şekerinin düzene girmesini sağlar. Bu sebeple şeker hastalığı olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilir. Kalp ve damar sağlığını korur

Kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür. Damarlın tıkanmasını önler. bunun için günde bir adet tüketilmesi tavsiye edilir. İçerisinde demir bulunduğu için vücutta bulunan demir eksikliklerini tedavi eder. Göz sağlığına çok iyi gelir.

Göz rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini düşürür. Diş sağlığına iyi geldiği bilinir. Saçlarda meydana gelen dökülme büyük olasılıkla vitamin eksikliğine bağlı olarak meydana gelir. Düzenli hindi yumurtası tüketildiğinde saçta meydana gelende dökülmemelerini giderilir ve saç kökleri kuvvetlendirilir.

Hindi yumurtası içindeki vitaminler

Hindi yumurtasının içerisinde birçok vitamin vardır ve mutlaka düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. İçerisinde a vitamini, d vitamini, e vitamini,b9 vitamini, b12 vitamini, demir, fosfor, kalsiyum ve selenyum bulunur.

Hindi yumurtası kalorisi

100 gram hindi yumurtasının da 168 kcal kalori bulunur. İşte 100 gram hindi yumurtasının besin değeri aşağıdaki gibidir

·       Karbonhidrat: 168 kcal

·       Karbonhidrat: 1,1 gram

·       Protein: 13,7 gram

·       Yağ: 12,2 gram

·       Kolesterol: 807,0 mg

·       A vitamini: 693,0 ıu

·       Potasyum: 140,0 mg

·       Kalsiyum: 99,0 mg

·       Demir: 4,1 mg

Hindi yumurtası zararları

Hindi yumurtası besin değeri açısından çok kalitelidir. Birçok vitamin ve mineral bulundurduğu için düzenli bir şekilde vücuda alındığında sağlığı olumlu yönde etkiler. Fakat bu miktar çok önemlidir. Hindi yumurtası zararları çok tüketildiğinde ortaya çıkarır.

Fazla tüketilen hindi yumurtası kolesterolün yükselmesine sebep olur ve kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda alerji yapma olasılığı yüksektir. Fazla tüketilmemesi ve haftada en faz 3 adet tüketilmesi önerilir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap