Himalaya Tuzu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Himalaya tuzu, tuz gereksinimi olan birçok yemekte kullanılır. Diğer türlerine göre faydaları daha çoktur. Aşırısı tansiyon hastalarına zararlıdır.

Himalaya Tuzu

Geçmişten bugüne insanlar simya çalışmaları sonucu ortaya çıkan tuzları tüketmeye başlamıştır. Yemekleri güzelleştirmek için kullanılan tuzlardan birisi de himalaya tuzudur.

Himalaya tuzu Pakistan’ın Pencap bölgesinden çıkarılır. Bir tür kaya tuzudur. Mineral açısından zengin olmadığı için genellikle pembeye yakın renklerdedir.

Himalaya tuzunun yatakları Büyük İskender ordusunun zamanlarında bilinmektedir. Ancak himalaya tuzunun çıkarılması ile ilgili ilk kayıtlar 1200’lü yıllarda gerçekleşmiştir.

Gündelik hayat için de önemli yer taşıyan tuzların başında olan himalaya tuzu nasıl saklanır?

Himalaya Tuzu Nasıl Saklanır?

Himalaya tuzu saklanması kolay bir tuzdur. Kişiler himalaya tuzunu saklamak için fazla önem göstermez. Bu nedenle de çok tüketilen bir tuz türüdür.

Himalaya tuzu ağzı kapalı serin ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Bu kriterlere uyan bir alanda himalaya tuzu güvenle ve sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilir. Yemeklere ise yapılırken değil yemekler piştikten sonra kullanılır. Böylece yemeklere farklı bir tat katmaktadır.

Himalaya Tuzu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Himalaya tuzu, yemeklerde sıklıkla kullanılan bir tuzdur. Pembe ya da turuncu tuz olarak bilinen bu tuz pek çok yemekte aroma veya tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

Himalaya tuzu yemeklerde diğer tuzlardan az kullanılmalıdır. Çünkü içerisinde diğer tuzlara oranla daha fazla sodyum ve klor içerir. Çok tüketilmesi de zararlı olacağından az bir miktar yine yeterli olacaktır.

Himalaya tuzu yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun cevabı da genel bir cevaptır. Tuz kategorisinde bulunduğu için tuz gerektiren her yemekte himalaya tuzu kullanılabilmektedir.

Bu nedenle çok geniş bir etki alanına sahiptir. Bu yemeklere ise başlıca yumurta, patates, menemen, pırasa, çorba türleri gibi yemekler verilebilir. Himalaya tuzu az kullanılsa da çok sodyum ve klor içerdiği için yine ortalama tuz miktarında verilen lezzeti verecektir.

Himalaya Tuzu Faydaları

Himalaya tuzunun pek çok faydası mevcuttur. İçerisindeki mineraller dolayısıyla sayısız fayda sayılabilir. Ancak bunların arasında birçok önemli fayda mevcuttur. Himalaya tuzunun faydaları ise tüketilmesi açısından büyük rol oynamaktadır.

• Himalaya tuzunun bilinen bir faydası vücuttaki kan basıncını düşürmesidir. Bu nedenle daha sağlıklı bir hayatı sağlamaktadır.

• Himalaya tuzu, vücuttaki ödemin atılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle birikmiş elektrik yükünün de azaltılmasını destekler.

• Himalaya tuzu vücuttaki tansiyonu arttırır. Eğer tansiyonunuz yüksek ise tüketmemeli, az ise tüketmelisiniz. Bu hem fayda hem zarardır ancak tansiyonu düşük kişiler tuz tüketmediği için faydaları arasında gösterilebilir.

• Migren ve kemik erimesi, kireçlenme gibi sorunlara karşı vücudu korur.

• Himalaya tuzu aynı zamanda günlük tuz miktarı olan 6 gram olarak alınırsa günlük hayatta alınması gereken mineralin de bir miktarını karşılar.

• Bu tuz solunum yollarını açan da bir tuzdur. Hem kokusu hem de mineralleri sayesinde nefes almayı kolaylaştırır. Astım gibi solunum rahatsızlıklarına faydalıdır.

Himalaya Tuzu Neye İyi Gelir?

Himalaya tuzu faydaları nedeniyle dolaylı yoldan pek çok rahatsızlığa ve sağlık sorununa da iyi gelmektedir. Kimisi himalaya tuzuna faydasız, zararlı dese de himalaya tuzu çoğunlukla yararlıdır. Ve çoğu hastalığa da iyi gelir.

Himalaya tuzu yüksek kan basıncını düşürmeye iyi gelir. Aynı zamanda depresyon ve depresif tavırlara da iyi gelmektedir.

Enerji verici ve zihni güçlendirici bir tuz olduğu için kişilerin stresine de iyi gelir. Himalaya tuzu yüksek veya düşük tansiyona da iyi gelir. Aynı zamanda kemik erimesi gibi demir eksikliğinde ortaya çıkacak hastalıklara da iyi gelir. Böylece himalaya tuzu neye iyi gelir sorusunun cevabı yanıtlanmış olur.

Himalaya Tuzu İçindeki Vitaminler

Himalaya tuzu içerisinde pek çok mineral bulunduran bir tuzdur. Gündelik hayatın sağlığı açısından büyük fayda sağlayan mineral ve vitaminler bu tuzda mevcuttur.

Himalaya tuzu çok fazla mineral içerir. İçerisinde insan vücudunda bulunan 84 minerali barındırır. Bunlara en büyük örnek olarak sodyum, klor, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, selenyum, iyot, bakır, çinko, sülfat, manganez gibi pek çok mineral dahildir.

Himalaya tuzu içindeki vitaminler açısından zengin değil, mineraller açısından zengin bir besindir. İçerisinde vitamin bulundurmaz.

Himalaya Tuzu Kalorisi

Himalaya tuzunun kalorisi çok azdır. 100 gramı için 2kcal’dir. Kilo vermek isteyenler, kilosunu korumak isteyenler tuz çeşidi seçecekse bu çeşit himalaya tuzu olabilir. Besin değerleri açısından zengin bir tuzdur. Aynı zamanda kalorisi de hiç tehlike oluşturmayacak düzeydedir.

Himalaya Tuzu Zararları

Himalaya tuzu çoğunlukla yararlı bir besindir. Ancak tehlike oluşturabilecek zararları da mevcuttur. Kanserojen bir tuz olduğu için büyük tehlikeler doğurabilir. Ancak bu tehlikenin yüzdelik oranı ise düşüktür.

Himalaya tuzunun zararları arasında hamilelerin tüketmemesi de mevcuttur. Bunun sebebi ise içerisinde az iyot bulundurmasıdır. Az iyot bulunduğu için emzirme döneminde veya çocuk doğunca zeka gerilemesi yaşatabilir.

Himalaya tuzu vücutta fazla su bulundurur. Gereğinden fazla bulundurduğu için de zararlı olur. Bir diğer zararı da böbrekleri yormasıdır. Himalaya tuzu böbreklerin süzme yükünü arttırır iddialarına sahiptir. Bu nedenle böbrekleri yorabilir.

Himalaya tuzundaki bir zarar ise damarların zarar görebilmesidir. Himalaya tuzu bazı damarlara da zarar verebilecek bir tuzdur. Bu nedenle tüketilirken dikkat edilmeli veya bir uzmana danışılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap