.
.

Havlıcan Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Havlıcan, toz olarak farklı şekillerde kullanımı olan bir bitkidir. Cinsel gücü artırmaya iyi gelen faydaları bulunmaktadır. Aşırısı zararlıdır.

.
.

Havlıcan

Ülkemizde yetişmediği halde yoğunlukla kullanılan bir baharat olan Havlıcan esas olarak uzak doğuda yetişen bir bitkidir.

Uzakdoğu’da genellikle Endonezya, güney Çin ve Hindistan ülkelerinde yetişen bu bitkini zerdeçala ve zencefile benzerliği bulunmaktadır. Yaklaşık olarak boyu 3 metreye yaklaşan bu bitki faydaları ile önemli bir besindir.

Alphina, galanga ya da küçük galanga isimleri ile bilinen bu önemli besin, taze olarak tüketilmekle birlikte aynı zamanda toz halinde de tüketilmektedir. 

Tropikal iklim koşulları altında üretilen ve çok yıllık bir bitki olan Havlıcan ülkemizde tanınan bir bitkidir. Genellikle kök kısımları gıda olarak tüketilmektedir. Uzak doğu mutfağında olduğu kadar ülkemiz ve dünya mutfağında da önemli bir yere sahiptir.

Havlıcan Nasıl Saklanır?

.

Havlıcan bitki çayı olarak içilebilen bir besin kaynağıdır. Taze havlıcan bitkisinin kök kısmını ayırarak kaynatmak mümkündür. Köklerini kaynayan suya atarak rahatlıkla çayını yapabilirsiniz.

Demlenen çayını hemen tüketmeniz gerekmektedir. Sonraki günlerde tüketilen bu çayın bir faydası olmayacaktır. Çünkü içeriğindeki vitamini ölmüş olacaktır.

Havlıcan nasıl saklanır sorusu genellikle nemli ortamda tercihen buzdolabında saklanarak tazeliği korunmaktadır.

Toz haline getirilmiş ürünlerde genellikle nemli olmayan ortamların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Havlıcan bitkisini taze olarak ya da toz halinde tüketebilmeniz mümkündür. Toz halinde aktarlarda bulabilmek mümkündür.

Havlıcan Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Havlıcan yemeklerde nasıl kullanılır sorusu önem kazanmaktadır. Ülkemizde yaygın kullanımı çayının yapılması esasına dayanmaktadır. Havlıcan çayı yapılarak gün içinde tüketilebilir.

.

Aşırı tüketimin bir zararı ya da yan etkisi bulunmamaktadır. Bunun yanında çeşitli gıdalar ile karışımı yapılarak macun şeklinde tüketildiği de olmaktadır.

Keten ve ısırgan otu tohumu ile birlikte karıştırılarak ve içerisine polen katılarak güçlendirici etkiye sahip bir macun elde edilebilmektedir. Bunun yanı sıra ıhlamur ile kaynatılarak balgam sökücü olarak da tüketilmektedir.

Aynı zamanda gaz söktürücü etkisi de bulunmaktadır. İkbal şerbeti ile karıştırılarak gaz söktürücü bir hale getirilerek kullanılması yaygın görülmektedir. Yine adet söktürücü olarak karışım yapılarak çayının içildiği görülmektedir. Havlıcan tozu da kullanım şekillerinden biridir.

Havlıcan Faydaları

Çok sayıda havlıcan faydaları vardır. Özellikle romatizmal ağrıların giderilmesinde ve eklem ağrılarının giderilmesinde tavsiye edilen bir bitkidir.

Vücuttu ödem nedeni ile meydana gelen şişliklerin giderilmesinde de önemli bir etkiye sahiptir. Kilo almak isteyenler için de tavsiye edilmektedir. İştah açıcı etkisi nedeni ile önemli bir kilo aldırıcıdır. Havlıcan cinselliğe faydaları ile de bilinen bir üründür.

.

Yine gaz sökücü etkisi de bilinmektedir. Gaz sökücü özelliği nedeni ile sindirim sorunları çeken kişilerde kullanılması tavsiye edilmektedir. 

Genellikle sindirim sistemi hastalıklarının giderilmesinde kullanılması tavsiye edilen önemli bir bitkidir. Mide sorunlarının giderilmesi ve bağırsakların düzgün bir şekilde işlevini yerine getirmesi için kullanılan bir bitki ve baharat çeşididir. Vücutta oluşan eklem ağrılarının giderilmesinde de önemli faydaları bulunmaktadır.

Havlıcan Nelere İyi Gelir?

Havlıcan birçok hastalığın iyileştirilmesinde tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Sürekli baş ağrısı çeken hastaların bu sorunlarının giderilmesinde önemli bir ajan olarak vazife görmektedir. Bunun yanında baş dönmesi sorunlarının giderilmesinde de önemli roller üstlenir.

Havlıcan nelere iyi gelir sorusuna baktığımızda genellikle birçok faydası olduğu görülmektedir. Havlıcan aynı zamanda bir kış bitkisidir. Kışın görülen hastalıkların önüne geçerek vücut direncinin yüksek tutulmasını sağlamaktadır.

Ağız yaraları ve ağız kokuları için de tavsiye edilen havlıcan düzenli olarak kullanıldığında ağız kokusunun giderilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Balgam sorunlarının giderilmesinde de önemli roller üstlenmektedir.

.

Vücuda enerji verdiğinden vücut direncinin yüksek tutulması ve hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlamaktadır.

Ayrıca afrodizyak etkisi olduğu e cinsel gücü arttırıcı etkisi olduğu da bilinmektedir. Bu tür faydaları nedeni ile birçok ülkede önemli bir besin olarak görülen bu bitki sağladığı faydalar ile övgüyü hak etmektedir. Unutkanlık tedavisinde de kullanılmaktadır.

Havlıcan İçindeki Vitaminler

Havlıcan içindeki vitaminler mineraller değerini ortaya koyar niteliktedir. Her şeyden önce havlıcan bitkisi lifli bir yapıya sahiptir.

Bunun yanında içeriğinde A ve C vitaminleri bilinmektedir. Bilindiği gibi A vitamini vücudun büyümesi ve gelişmesi için önemli bir besindir. A vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemini koruyan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Havlıcan önemli bir bağışıklık sistemi koruyucusudur.

Bunun yanında içeriğindeki C vitamini ile de önemli bir antioksidan özelliğe sahiptir. C vitamini açık yaraların daha çabuk iyileşmesi için önemli bir vitamin olup, havlıcan içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.

.

Havlıcan bu vitaminlerinin yanında içerisinde bol miktarda demir bulunan bir bitkidir. Demirin yanında önemli bir sodyum kaynağı olarak da öne çıkan bir bitkidir. Kansere ve tümöre karşı koruyucu etkileri olduğu da bilinmektedir.

Havlıcan Kalorisi

Havlıcan kalorisi 100 gram için yaklaşık olarak 149 kilo kalori seviyesindedir. Bu kadar yüksek besin değeri ve lifli yapısı nedeni ile tok tutan bir yapıya sahiptir.

Bunların yanında önemli bir karbonhidrat kaynağı olarak da bilinmektedir. 100 gram havlıcan içerisinde genellikle 15 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Yine 100 gram havlıcan içerisinde yaklaşık olarak 2 gram kadar lif yapısı bulunmaktadır.

Havlıcan besin değerleri bunlar ile sınırlı değildir. İçerisinde 100 gram başına yaklaşık olarak 1 gram olarak protein de bulunmaktadır. Yine içeriğinde az da olsa yağ bulunmaktadır.

Protein ile benzer bir şekilde 100 gram havlıcanda yaklaşık olarak 1 gram yağ bulunmaktadır. 100 gram havlıcan içerisinde 4 gram kadar C vitamini bulunmaktadır.

Havlıcan Zararları

.

Havlıcan zararları aşırı tüketim esnasında ortaya çıkan özelliktedir. Günde en fazla 2 yemek kaşığı tüketmek yeterlidir. Fazlası çeşitli zararlara neden olmaktadır. İştah açıcı olduğundan dolayı çok tüketilmesi aşırı kilo almaya neden olmaktadır.

Ödem atmak için tavsiye edilen bu bitki aşırı kullanıldığında vücuttaki su atılımını hızlandırdığı için vücudun su kaybetmesine neden olmaktadır.

Vücuttaki kan dengesini bozduğundan dolayı şeker hastalarının dikkatli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Aynı zamanda yüksek tansiyon gibi istenmeyen sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Aşırı kullanıldığında çeşitli mide sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Başta ülser olmak üzere reflü gibi mide rahatsızlıklarını tetiklemektedir.

Çok kullanıldığında kusma başta olmak üzere ishal gibi sorunların da görülmesine neden olmaktadır. Midesinde sorun olan kişilerin süt ile birlikte tüketmesi tavsiye edilen bir bitkidir.

Aksi halde mide yanması şikâyetleri ortaya çıkabilmektedir. Bu tür nedenlerle kullanımına dikkat etmek gerekir. Aşırı tüketimden kaçınmak ve görülen rahatsızlıklarda havlıcan almayı kesmek gerekmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap