Hardal Yağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hardal yağı, soslar içerisine damlatarak kullanılır. Kan dolaşımının hızlanmasına iyi gelen faydaları vardır. Alerji gibi zararlı olabilir.

Hardal yağı

Hardal yağı, hardal  tohumlarından soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen bir yağ türüdür.  Hardal yağı nasıl yapılır?  Aslında iki türlü elde edilir.

Birincisi bahsettiğimiz gibi soğuk sıkım yöntemi ile ikincisi ise öğütülerek bu yağ meydana getirilir. Besin değeri oldukça yüksektir. İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Hardal yağının koyu bir rengi vardır ve kokusu biraz ağırdır.

Hardal yağı genelde Hint ve Asya mutfaklarında çok sık kullanılır. Fakat son zamanlarda da ülkemizde birçok yemeğin içerisine eklenerek yemeklere lezzet katması için kullanılmaktadır. Aynı zamanda salataların üzerine eklemek için sos yapımında da tercih edilebilmektedir. 

Hardal yağı nasıl saklanır?

Hardal yağı  son zamanlarda adından sıklıkla bahsettiren bir yağdır. Peki, Hardal yağı nasıl saklanır?  Hardal yağını  dışarıda serin bir yerde de saklamanız mümkündür. Fakat en sağlıklısı buzdolabı olacaktır. Buzdolabında saklandığında uzun süre bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

Buzdolabınızda saklamak için uygun bir yer yok ise serin ve kuru ortamı tercih etmelisiniz. Fakat bir ay içinde Hardal yağını tüketmeniz gerekir. Çünkü dışarıda bekleyen ve kapağı açık olan Hardal yağı kısa zaman içerisinde bozulur

 Çok besleyici olan Hardal yağını buzdolabında 20 derecenin üstünde bir seneye kadar muhafaza etmeniz mümkündür. Kapağını açtıktan sonra ise 6 ay kadar buzdolabında  durdurabilirsiniz.

Hardal yağı yemeklerde nasıl kullanılır?  

Hardal yağı genelde Asya ve Hint mutfaklarında tercih edilse de son zamanlarda değişik lezzet denemek isteyen kişiler tarafından Hardal yağı kullanılmaktadır ve ortaya müthiş lezzetler çıkmaktadır.

Peki, Hardal yağı  yemeklerde nasıl kullanılır? Hardal yağını yemek pişirirken; pişirme esnasında yemeğin üzerine ekleyebilirsiniz. Eğer yemeğinizin üzerine sos yapacaksanız, yaptığınız sosun içerisine 5-6 damla kadar ekleyebilirsiniz

Hardal yağı  salatalar içinde kullanılan bir yağ türüdür.  Nasıl kullanılır diyecek olursanız salatalarınızın içerisine yaptığınız sosta3-5 damla ekleyerek kullanabilirsiniz.

Hardal yağının faydaları

 Ağır olan fakat yemeklerde kullanıldığında yemeklere lezzet katan Hardal yağının birçok faydası mevcuttur. İşte Hardal yağının faydaları aşağıdaki gibidir

·       Kötü kolesterolü düşürerek, kolesterolün birkaç saat içerisinde normal seviyeye gelmesini sağlar.

·       İçerisinde bulundurduğu antioksidan sayesinde kansere yakalanma ihtimalini düşürür ve kanser hücrelerinin vücuttan atılmasını sağlar.

·       Vücutta bulunan enfeksiyonu giderir ve enfeksiyona karşı vücudu korur

·       Masaj yapıldığında kan dolaşımının hızlanmasını sağlar

·       Hücre yenileyici özelliği sayesinde ciltte bulunan yaraların iyileşmesine  sebep olur

·       Siyah noktalar için tam bir mucizeleri ve siyah noktaların kısa zaman içerisinde yok olmasını sağlar

·       Yanıklarda iz kalmaması için   kullanılabilir

·       Beyin gelişimi için önemlidir ve hafızanın kuvvetlenmesi ne sağlayarak unutkanlığı giderir 

·       Kaslarda meydana gelen gerginliğin azalmasını sağlar 

·       Karaciğer sağlığına iyi gelir 

·       İştah açıcı özelliği vardır 

·       İçerisinde bol miktarda E vitamini bulunması sebebiyle ciltte bulunan kırışıklıkların yok olmasını sağlar ve yeni kırışıklık oluşumuna engel olur

·       Zararlı UV ışınlarından cildi koruyucu özelliği vardır

·       Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve soğuk algınlığına aynı zamanda gribal enfeksiyona karşı kişinin vücudunun korunmasını sağlar

·       Öksürüğü kısa zaman içerisinde yok eder özellikle geçmeyen ve inatçı öksürükler için kullanılabilir

·       Topuk bölgesinde oluşan çatlakların giderilmesine yardımcı olur

·       Astım hastalığına iyi geldiği bilinir ve astım rahatsızlığı bulunan kişiler tarafından düzenli kullanılması önerilir

·       Diş sağlığına iyi gelir ve aynı zamanda dişlerin beyazlamasına yardımcı olur

·       Ciltte bulunan lekelerin rengini azaltır ve zamanla yok olmasını sağlar

·       Saçları besleyerek saçların yumuşamasına sebep olur

·       Saçlarda meydana gelen dökülme problemini kısa zaman içerisinde ortadan kaldırır

·       Saç diplerinde meydana gelen yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar

·       Egzamaya iyi geldiği bilinir. Egzamanın  sebep olduğu kuruluğu nemlendirici özelliği vardır.

Hardal yağı nelere iyi gelir?

Hardal yağı nelere iyi gelir? Hardal yağı cilde nasıl uygulanır? Ve Hardal yağı saça nasıl uygulanır? Konuları çok sık araştırılan ve vatandaşlar tarafından merak edilen bir konudur. Hardal yağı öncelikle bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar ve bütün hastalıklara karşı korur. 

Vücut direncini artırarak hastalıklara yakalanma oranını düşürür. Baş ağrısı ve stres gibi semptomları ortadan kaldırır ve ağrının geçmesini sağlar. Astım hastaları tarafından buhar banyosu yapıldığında bu rahatsızlığı hafifletir.

Hardal yağı cilde  krem gibi sürülmelidir.  Eğer cilt hassasiyeti var ise;  Hardal yağı bir başka yağ ile karıştırılarak cilde uygulanmalıdır.

Çünkü hardal yağı ağır bir yağ çeşididir ve  ciltte hassas bir yapıya sahip olduğu için mutlaka zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı ile karıştırılıp cilde uygulanması önerilir

Hardal yağı doğrudan saça uygulanabilir ve saçta en az 20 dakika kadar bekletilmelidir. Saç bakımı için kullanılacak ise Haftada bir iki defa saçlara uygulanabilir. Düzenli bir şekilde yapıldığında saçlarda kısa zaman içerisinde değişim fark edeceksiniz. 

Hardal yağının içerisindeki vitaminler

Hardal yağının içerisinde bulunan vitaminler birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.  Yemeklerin içerisine katılarak vücuda alınabilir ve aynı zamanda yemeklerin lezzetli olması sağlanabilir. Hardal yağının içerisinde bol miktarda A vitamini C vitamini,, B  vitamini ve E vitamini bulunur

Hardal yağı kalorisi

10 gram yani 1  yemek kaşığı hardal yağının içerisinde bulunan kalori miktarı 6’dır.  100 gram hardal yağında bulunan besin değeri ise aşağıdaki gibidir

·       Kalori 60 kcal

·       Karbonhidrat 5,8 gram

·       Lif 4,0 gram

·       Protein 3,7

·       Yağ 3,3 gram

·       A vitamini 109,0 ıu

·       C vitamini 0,3 mg

·       Potasyum 152,0 mg

 Hardal yağı zararları

Hardal yağının ölçülü bir şekilde kullanılır ise zararları yoktur. Fakat ağır bir yağ çeşidi olduğu için alerji yapma olasılığı da yüksektir. Bunun için kullanırken az miktarda kullanılmalı ve alerji belirtileri ortaya  çıkar ise kullanımına ara verilmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap