Gelincik Mantarı Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Gelincik mantarı, çorba veya et yemeklerinde kullanılır. Damart sertliğine iyi gelen faydaları bulunmaktadır. Aşırı tüketim zararlı olabilir.

Gelincik Mantarı

Gelincik mantarı zehirli olmayan yenilebilir mantarlar kategorisinde yer almaktadır. Gelincik mantarını diğer mantar türlerinden ayıran fiziksel özellikleri ise şunlardır; rengi turuncu hatta daha çok kırmızıya dönük bir şekilde olur.

Genellikle 5-15 arasında bir çapa sahiptirler. Diğer mantarlara nazaran gelincik mantarının şapkası huni şeklindedir. Gelincik mantarı türü özelliği ile meşe, çam, ıhlamur ve kestane ağaçlarının bulunduğu ormanlarda yetişen bir bitkidir.

Rengi sayesinde gelincik mantarını ayırt etmek oldukça kolaydır. Gelincik mantarı ağaçların diplerinde yetişen bir mantar türüdür. Tek tek değil daha çok toplu şekilde bulunmaktadır. Ülkemizde çok rağbet görmese de Avrupa’da kilo değeri oldukça yüksek olan bir mantar türüdür.

Gelincik Mantarı Nasıl Saklanır?

Gelincik mantarı nasıl saklanır merak edilen önemli bir konudur. Gelincik mantarının toplandıktan sonra en geç 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Gelincik mantarı toplandıktan sonra kesinlikle sıcak ortamda tutulmamalıdır.

Gelincik mantarının 1-7 gün içinde saklanabilmesi için buzdolabında en fazla +1 derecede en düşük ise -4 derecede saklanması gerekmektedir. Gelincik mantarı toplandığı gün tüketilecek ise bir günü aşmayacak şekilde oda sıcaklığında saklanabilir.

Gelincik mantarı zaman geçtikçe sararmaya veya kararmaya başlar. Bu durumda bozulmaya başladığının habercisi olmaktadır. Konserve, kurutma veyahut derin dondurucuda saklanacak olan gelincik mantarlarının içerisindeki bakterilerin atılması gerekmektedir.

Bakterileri kaynatma veya dondurma yöntemi sayesinde atabilirsiniz. Bakterilerden arınmış gelincik mantarını konserve, derin dondurucu, kurutma yöntemi ile uygun derecelerde uzun bir süre saklamanız mümkündür. Uzun süre saklanmış olan gelincik mantarını tüketmeden önce mutlaka kontrol etmelisiniz.

Gelincik Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Saklama koşullarına uygun olarak beklemiş ve bozulmadığından emin olunan gelincik mantarını çorbalarda kullanabilirsiniz. Çorbalarda kullanılan gelincik mantarı çorbaya hoş ve farklı bir aroma katacaktır. Gelincik mantarı yemeklerde nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız farklı tariflerden yararlanabilirsiniz.

Yemek olarak gelincik mantarını istediğiniz malzemelerin kullanarak kavurup tüketebilirsiniz.

Gelincik mantarını kavurarak, yapmış olduğunuz et yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketebilirsiniz. Yapacağınız et ve tavuk yemeklerinin içerisine gelincik mantarı katabilir ve tüketebilirsiniz. Gelincik mantarını arzu ettiğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz.

Gelincik Mantarı Faydaları

İnsanlar için gelincik mantarı tüketiminin birçok faydası bulunmaktadır. Gelincik mantarı faydaları bakımından A,C ve D vitamini içeren bir mantar türüdür.

Tüketen kişinin bağırsaklarının çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırır. Bilgili kişiler tarafından gelincik mantarı tüketiminin tümörü azalttığı düşünülmektedir. Gelincik mantarı tüketimi beyin kanaması, tümör gibi rahatsızlıkların oluşumunu önler.

Gelincik Mantarı Nelere İyi Gelir

Gelincik mantarının insanlar için birbirinden farklı birçok faydası bulunmaktadır. Gelincik mantarı bağırsak sorunlarına, ishal gibi oluşan rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin gelincik mantarı tüketimi sayesinde  bağışıklığı güçlenir.

Mide sorunlarına iyi gelir. Kilo vermek isteyen kişiler için diyet sırasında gelincik mantarı oldukça ideal bir öğündür. Damar sertliğine karşı iyi gelir. Kolesterole karşı iyi gelir.

Gelincik mantarı nelere iyi gelir sorusuna bunların dışında verilebilecek yanıtlar da vardır. Gelincik mantarı yenir mi konusuna karşılık olarak sağlıklı beslenmede önemli olduğu söylenebilir.

Gelincik Mantarı İçindeki Vitaminler

Gelincik mantarı içerisindeki vitaminler oldukça fazladır. Bu mantar türü bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir. Gelincik mantarının içerisinde yüksek oranda A, C ve D vitamini bulunmaktadır.

Bu vitaminler insanlar için oldukça önemlidir. Gelincik mantarı içerisinde lentinan maddesi bulundurmaktadır. Bu lentinan maddesi insan sağlığı açısından yararlı bir maddedir. Gelincik mantarı içerisinde oldukça fazla su bulunduran bir mantar türüdür. 

Gelincik Mantarı Kalorisi

Gelincik mantarı vitamin ve mineral konusunda zengin olmanın aksine kalori konusunda bir o kadar da cimri bir mantar türüdür. Yüksek vitamin ve mineralli olan gelincik mantarı düşük kalorili bir besindir. Gelincik mantarı kalorisi ise 100 gramında en fazla 20 veya 40 kalori bulunmaktadır.

Diyet yapan ve kilosundan şikâyet eden kişiler tarafından gelincik mantarı tüketimi oldukça yararlı olacaktır. İçerisinde bulunan mineraller sayesinde doyurucu fakat kilo aldırmayan özelliği vardır. Yurtdışı ülkelerinde yaşayan kişiler gelincik mantarının düşük kalorisi sayesinde diyet yemeklerinde oldukça sık tercih etmektedir.

Gelincik Mantarı Zararları

Gelincik mantarı çok yararlı bir besin olmasının yanında yanlış tüketildiği ve fazla tüketildiği zaman oldukça zararlı bir besindir. Bilinmesi gereken en önemli nokta ise gelincik mantarının da zehirli türü olduğudur. Gelincik mantarını toplayacak olan kişinin mutlaka gelincik mantarı hakkında bilgili olması gerekmektedir.

Mantar toplayacak kişinin mutlaka bilmesi gereken en önemli unsur ise zehirli gelincik mantarının normal gelincik mantarına göre daha parlak ve güzel görüntüye sahip olmasıdır. Gelincik mantarının şapka kısmının altı ve üstü aynı renk ise o gelincik mantarı zehirlidir.

Diğer mantarlar gibi gelincik mantarı da bazı bünyelerde alerjik reaksiyon durumuna sebebiyet verebilir. Herhangi bir mantar türüne alerjisi olan kişiler gelincik mantarını da tüketmemelidir. Gelincik mantarı zararları arasında ilk göze çarpan genelde alerjisi olan kişilerde yarattığı etkilerdir.

Yanlış toplanmış gelincik mantarları insanları zehirler ve geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Gün içerisinde tüketilmesi gerekenden fazla gelincik mantarı tüketimi kişide farklı reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Gelincik mantarı tüketmek isteyen kişiler mutlaka bilindik ve hijyenik, güvenilir olan yerlerden temin etmelidir.

Gelincik mantarı tüketimi sonrasında eğer baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ishal, ateş halsizlik gibi durumlar hissediliyor ise mutlaka hiç vakit kaybetmeden kişinin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap