Dolgulu Çikolata Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Kalorisi ve Faydaları

Dolgulu çikolata, pastalarda süleme olarak kullanılır. Kakaosu sayesinde birçok faydaları barındırır. Kalorisi yüksektir, abartı tüketimi zararlıdır.

Dolgulu Çikolata

Normal çikolatadan farklı olarak üretilen dolgulu çikolata, içerisinde çeşitli dolgular konularak yapılır. Dış kısmı, bitter, sütlü ve beyaz çikolata ile kaplı olabilen dolgulu çikolatada iç malzemesi için yumuşak ürünler tercih edilir.

İç malzemesi için orman meyveleri, vişne, meyve marmelatları gibi ürünler tercih edildiği gibi, farklı çikolata türleri de tercih edilebilir. Örneğin, beyaz çikolata içerisine, bitter çikolata dolgusu konulabilir. Bunların yanında fındık ve antepfıstığı gibi dolgu malzemeleri de kullanılabilir.

Yapımı klasik çikolata gibi başlayan dolgulu çikolata, iç doldurma işlemi sırasında farklı aşamalardan geçmektedir.

Değişik kalıplarda iki kapak şeklinde yapılan çikolata, içi boş olarak üretilmektedir. Daha sonrasında içi boş parçalardan bir tanesinin içine doldu malzemesi konarak diğeri kapatılır ve soğutulur.

Yapımları ve şekilleri farklı olsa da lezzet olarak üst noktada olması tüm dolgulu çikolataların ortak noktasıdır.

Dolgulu Çikolata Nasıl Saklanır?

Dolgulu çikolata nasıl saklanır sorusuna verilecek en iyi cevap, buzdolabı olacaktır. Diğer çikolatalardan daha farklı bir yapıda olması nedeniyle saklama koşulları da biraz farklıdır. Özellikle ev yapımı dolgu çikolata mutlaka buzdolabında saklanmalı ve kısa sürede tüketilmelidir.

Dışarıdan alınan paket dolgu çikolatalar, paketinden çıkmadığı sürece son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Ancak sıcak bir ortamda saklanan ürünler kakao yağı salacağı için, mutlaka buzdolabı gibi bir ortamda saklanmalıdır.

Ancak dolgulu çikolata tüketilmeden önce yaklaşık yarım saat ile 45 dakika kadar oda sıcaklığından bekletilmelidir. Bu bekletme işleminin amacı dolgu malzemesinin donuk halden normal hale geçmesini sağlamak içindir. Bu şekilde servis edilmesi daha uygun olmaktadır.

Dolgulu Çikolata Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yapımı kadar tüketilmesi de keyifli olan dolgu çikolata yemeklerde nasıl kullanılır sorusu en çok sorulan sorulardan biridir. Genellikle üretildiği gibi tüketilen bir ürün lan dolgu çikolatalar, pasta ve keklerde de süsleme malzemesi olarak da kullanılır.

Özellikle şekli nedeniyle pastalarda dekor olarak kullanılan dolgu çikolata, özel pasta siparişlerinde fazlaca kullanılmaktadır.

Yine kurabiye içi olarak da kullanılan ürün geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Küçük, büyük herkes tarafından sevilip tüketilen bir ürün olması nedeniyle, tatlı alanında en çok tercih edilen çikolata türlerinden biridir.

Dolgulu Çikolata Faydaları

Mutluluk salgıladığı artık bilinen bir faydası olmakla beraber, dolgulu çikolata faydaları sanılandan daha fazladır. Beyin sağlığından, bağırsak sağlığına birçok konuda faydası vardır.

·       Beyinden salgılanan endorfin salgısının miktarının artmasını sağlar. Böylece gevşetici ve ağrı kesici özelliği sağlar.

·       Migren ağrılarının oluşumunu geciktirir.

·       Doğal enerji vericidir. Ancak kan şekerini hızlı şekilde yükseltmeden enerji verdiği için zararı yoktur.

·       İçerisinde bulunan bakır ile cilde, damarlara ve dokulara fayda sağlar.

·       Demir ve çinko bakımından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirirken, üreme sistemine faydalıdır.

·       Kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Uygun miktarda yenilmesi diş ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.

·       Magnezyumun en doğal kaynağı kakaodur. Magnezyum kaynağı olduğu için, hipertansiyon, diyabet, adet öncesi gerginlik gibi problemlere iyi gelmektedir.

·       Kakao, magnezyumun en önemli doğal kaynağı. Magnezyum eksikliğinde hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet ve bağlantılı problemler ile adet öncesi gerginlik görülebilir.

·       Kakao, laktoz enzimi seviyesini düzenler.

Dolgulu Çikolata Nelere İyi Gelir?

Tüm çikolata türlerinde olduğu gibi dolgulu çikolata nelere iyi gelir sorusunun cevabı, öncelikle mutluluk salgılamasıdır. Tüm bilim insanları tarafından kanıtlanan bu özelliği ile birlikte vazgeçilmez depresyon ilacı olarak dikkat çekmektedir.

Bunun yanında süt ve kakaodan kaynaklı birçok faydası bulunmaktadır. Dolgulu çikolata yararları sadece süt ve kakaodan kaynaklı değildir. Aynı zamanda dolgu malzemesine göre de değişik faydaları da vardır.

Dolgulu Çikolata İçindeki Vitaminler

Dolgu çikolata içindeki vitaminler, dolgu malzemesine göre değişiklik gösterse de genel olarak aynı besin öğelerini içermektedir.

Örneğin 100 gram kadar üründe potasyum, fosfor, kalsiyum bulunmaktadır. Yine sodyum, magnezyum ve demir bakımından da zengindir. Manganez ve bakır bakımından da dolgulu çikolata zengindir.

Yine A vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi vitaminler içermektedir. Özellikle uygun miktarda tüketilmesi vücuda fazlaca yarar sağlamaktadır. Bu nedenle fazla tüketilmediği takdirde faydaları fazladır.

Dolgulu Çikolata Kalorisi

Tüm çikolata türlerinde olduğu gibi dolgulu çikolata kalorisi de yüksektir. Enerji verici özelliği yüksek olan bu besin türünde 100 gram için 540 kcal kalori bulunmaktadır.

Ayrıca 100 gram ortalama bir sütlü çikolatada 59 gram karbonhidrat ve 30 gram da yağ bulunmaktadır. Yine bunların yanında 8 gram kadar da protein bulunmaktadır.

Dolgulu Çikolata Zararları

Dolgulu çikolata zararları diğer tüm besinlerde olduğu gibi fazla tüketildiği takdirde ortaya çıkmaktadır. Çikolata içerisinde bulunan şeker nedeniyle fazla tüketildiğinde dişlerde çürümeye sebep olmaktadır.

Ayrıca fazla tüketildiği zaman, yüksek kalori içerdiği için kilo alımına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kararında ve ihtiyaç kadar tüketilmesi gerekmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap