.
.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Saklanır? Kalorisi, Faydaları ve Zararları

Isırgan otu salatalarda kullanılır. Çayı ise hava almayan kaplarda saklanır. Düşük kalorilidir. Prostata faydaları vardır. Aşırısı zararlıdır.

.

Isırgan Otu Çayı

.

İnsanlık tarihinde geçmişten bugüne gerek damak zevki için gerek sağlık için birçok içecek türü tüketilmiştir. Bu türlerden birisi de Isırgan otu çayıdır. Birbirinden çok faydası bulunan bu çayın bilimsel adı Urtica Dioica Tea’dir.

Hafif acı bir tat bırakan bu çayın iyi geldiği birçok şey de mevcuttur. Özellikle ısırgan otu çayının kalorisi de merak konusudur. Peki ısırgan otu çayı nasıl saklanır?

Isırgan Otu Çayı Nasıl Saklanır?

Isırgan Otu Çayı Nasıl Saklanır?
Isırgan Otu Çayı Nasıl Saklanır?

Isırgan otu çayı saklanması açısından da önemli bir çaydır. Isırgan otu çayı doğrudan saklanmaz. Kaynatılmış olan çay çaydanlığın içinde bitene kadar bekletilir. Ancak bu süre tazeliğini yitirmeden olmalıdır.

Isırgan otu çayı doğrudan saklanmayacağından ısırgan otu saklanmalıdır. Isırgan otu dondurularak ve kurutularak saklanabilir.

Ancak ısırgan otu çayı kurutularak saklandıysa yapılabilmektedir. Isırgan otunu kurutmak için de yapılması gereken birkaç işlem mevcuttur.

Isırgan otunu kurutup saklayacağınız zaman dilerseniz demetler haline getirdikten sonra gölge veya serin havadar yerlerde saklamaktır. Bir başka yöntem ise ısırgan otunu pamuklu bezler üzerine sererek saklamaktır. İkisi de aynı verimi aynı kaliteyi verecektir.

.

Bu saklama türlerinden birisi seçildikten sonra ısırgan otunun tam olarak kurutulduğundan emin olunmalıdır. Kurutulduktan sonra iyice ayıklanıp temiz bir cam kavanoza yerleştirilmelidir. Bu işlemden sonra ise ısırgan otu 6 ay gibi bir süre bozulmadan saklanabilecektir.

Isırgan Otu Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Isırgan otu çayı birçok yemek ile beraber de kullanılabilir. Isırgan otu çayı, çeşitli yemeklerde veya yemeklerin yanında tüketilirse de ayrı bir lezzet katacaktır.

Isırgan otu, kurutulmuş demetlerinin su ile beraber iyice kaynatılmasıyla yapılmaktadır. Bunun yanına bir de ısırgan otu salatası ile tüketilebilir.

Isırgan otu salatası yeşil soğan, domates, maydanoz, dereotu, taze nane ve ısırgan otu ile yapılmaktadır. Bu besin doyurucu bir besin de olduğundan ısırgan otu çayı ile tüketilebilmektedir.

Isırgan otu çayı yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun bir diğeri de çorbadır. Isırgan otu çorba halinde de tüketilebilir. Bunların yanında ek olarak ısırgan otu çayı da tüketilebilir.

Isırgan otu kavurma şeklinde de yapılabilen bir üründür. Kişinin damak zevkine göre daha birçok yemek içerisinde ısırgan otu kullanılabilmektedir. Bunlardan bir diğeri de ısırgan otu böreğidir.

Isırgan Otu Çayı Faydaları

Isırgan Otu Çayı Faydaları
Isırgan Otu Çayı Faydaları

Isırgan otu çayı, faydaları bakımından da çok önemli bir çaydır. Saymakla bitmez yararı olan bu çay kişilerin vücut sağlığı açısından da çok etkilidir. Yalnızca vücut sağlığı için değil, zihin sağlığının korunması için de büyük önem taşır. Peki gündelik hayatta zinde tutan ısırgan otu çayı faydaları nelerdir?

.

• Isırgan otu çayı, böbrek taşlarını önleyen bir bitki türüdür. İçerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde safrakesesi ve mesanede oluşan taş ile kumun kolayca atılmasını sağlar. Böbrek taşı için en etkili tedavilerden birisi ısırgan otu çayıdır.

• Isırgan otu çayının bir diğer faydası ise kan dolaşımını arttırıp kanı temizlemektir. İçerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde yaraların çabuk iyileşmesini, enerji seviyesini arttırmayı sağlar.

• Bu bitki çayının bir diğer faydası ise solunum sorunlarını gidermektir. Saman nezlesi ve astım gibi solunum hastalıklarında bu çay etkilidir. Mevsimsel alerjik solunum hastalıklarında da yararlıdır.

• Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için kemik ve kas ağrısını azaltır. Genellikle etkili olduğu bölgeler ise eller, dizler, kalçalar ve omurgada oluşan eklem ağrılarıdır. Koldaki kas ağrılarını gidermekte de bir hayli etkilidir.

• Isırgan otu çayı osteoporoz ve kemik sağlığına karşı da katkı sağlamaktadır. İçerisindeki mineraller sayesinde bunları sağlar.

• Bu çay prostat sağlığını korumakta da etkilidir. Başta prostat kanseri olmak üzere birçok prostat hastalığında etkilidir.

Isırgan Otu Çayı Neye İyi Gelir

Isırgan Otu Çayı Neye İyi Gelir
Isırgan Otu Çayı Neye İyi Gelir

Isırgan otu çayı, faydaları ile beraberinde birçok hastalığa ve birçok soruna da iyi gelmektedir. Uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilen ısırgan otu çayı neye iyi gelir?

.

Isırgan otu çayı, içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde zayıf saçları güçlendirir. Saç dökülmesine iyi gelir. Bir diğer iyi geldiği durum ise cilt hastalıklarıdır. Özellikle suçiçeği dönemindeki çocukların cilt sağlığına iyi gelir. Kızamık gibi rahatsızlıklarda da yine ısırgan otu çayı tüketilmelidir.

Bu bitki çayı Gut hastalığına da iyi gelmektedir. Anti inflamatuar özelliği sayesinde kas ağrılarını yavaşlattığından gut hastalığını tedavi edebilmektedir. Ayrıca alerjik reaksiyonlara da iyi gelir. Özellikle saman nezlesinin geçmesinde bir hayli yararlıdır.

Isırgan otu çayı emzirme dönemindeki kadınların süt verimliliğini arttırmaya iyi gelir. Aynı zamanda mide bulantısı ve ishale de iyi geldiği bilinmektedir. Bu çayın bir diğer iyi geldiği rahatsızlık ise ülser ve hemeroitleri yavaşlatmaktır. Diş eti iltihabındaki kanamalara ve böcek ısırıklarına da iyi gelir.

Isırgan Otu Çayı İçindeki Vitaminler

Isırgan Otu Çayı İçindeki Vitaminler
Isırgan Otu Çayı İçindeki Vitaminler

Isırgan otu çayında gündelik hayatı kolaylaştırmada işe yarayan birçok vitamin ve mineral mevcuttur. Kişisel sağlık için hayati önem taşıyan bu besinin içerisinde A vitamini, B vitamini, B6 vitamini, C ve K vitamini bulunmaktadır. Kişileri zinde tutmaya sağlayacak pek çok mineral de mevcuttur.

Isırgan otu çayının içerisinde riboflavin, niasin, fosfor, folat, magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum, sodyum, çinko ve tiamin mineralleri bulunmaktadır. Her biri günde alınması gereken minerallerin bir kısmını karşılamaktadır. Isırgan otu çayı içerisindeki vitaminler bu şekildedir.

Isırgan Otu Çayı Kalorisi

Isırgan otu çayı, diyette olan kişiler için, zayıflamak isteyenler veya kilosunu korumak isteyenler için gayet az bir kaloriye sahiptir. Bir su bardağı için (200ml) kalorisi 34kcal’dir. Bu kalorinin %46’sı karbonhidrattan, %38’i proteinden, %15’i yağdan oluşmaktadır.

 Bu çayın içerisinde 200ml’lik bir bardak için başlıca 3.13 Gram karbonhidrat, 2.61 Gram protein, 0.45 Gram yağ, 0.35 Gram lif, 0 kolesterol, 416 miligram sodyum, 292 miligram potasyum, 164 miligram kalsiyum, 294 Vitamin A (iu), 57.07 Miligram Vitamin C ve 1.63 Miligram demir bulunmaktadır. Isırgan otu çayı kalorisi ve besin değerleri açısından tamamen dengeli bir besindir.

Isırgan Otu Çayı Zararları

.

Isırgan otu, faydası bulunduğu gibi zarar veya yan etkileri bulunan da bir besindir. Genel olarak faydalı bir besin olsa da kimi zaman bu bitki çayını kullanan kişiler terleme, ishal ve bulantı gibi belirtiler ile karşılaşabilmektedirler.

Isırgan otu çayının zararları arasında çok fazla kullanımında doğan rahatsızlıklar da mevcuttur. Bunlardan birisi de idrar söktürücü özelliği olmasıdır.

İdrar söktürdüğü için fazla kullanılırsa vücutta susuzluk doğar. Tansiyonu düşük kişilerde veya tansiyon düşürücü ilaç kullanan bireylerde de tüketilmesi önerilmez. Çünkü tansiyonu daha da düşürmektedir. Bu nedenle diyabet ilacı alanlar veya kan şekeri düşük olanlar da içmemelidir.

Tansiyonu düşüreceğinden dolaylı yolla kan şekerini de düşürür. Yapılırken ve toplanırken eldiven kullanılmalıdır. Fazla tüketilirse uykuya veya halsizliğe neden olabilir. Hamile veya hamile kalmayı planlayanlar da tüketmemelidir.

Bunun sebebi rahimde kasılmalar ve adet döngüsünü değiştirmesidir. Bazen bulantı, terleme ve ishale de neden olur. Isırgan otu çayı kanı sulandıracağı için kanın pıhtılaşmasını önleyen ve sulandıran aspirin gibi ilaçlar kullanıyorsanız tüketmemelisiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap