.
.

Ihlamur Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ihlamur çayı kapalı kaplarda uzun süre saklanır. Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırma gibi faydaları vardır. Fazla tüketim zararlı olabilir.

.
.

Ihlamur Çayı

Ihlamurgiller familyasından olan ıhlamur bitkisi genellikle orman gibi doğal ortamlarda yetişmektedir. Bahçe, sera, park ve bahçelerde de yetiştirildiği görülmektedir. Bitki sıcak havayı sever. O yüzden haziran ve ağustos aylarında hoş kokulu ve beyaz-sarı çiçekli olmasıyla dikkat çekmektedir.

Ihlamur bitkisinin meyveleri küre şeklindedir ve tek tohumdan oluşmaktadır. Yüksek boylu ıhlamur ağaçları filizlerinden büyümektedir. Bir sene ömrü vardır. Tomurcuklu meyveleri yaprakları ile birlikte kurutulur ve ıhlamur çayı yapılmasında kullanılır.

Özellikle kış mevsiminin vaz geçilmezleri arasında bulunmaktadır. İnsanı rahatlatıcı, yenilen besinleri hazım ettirici, idrar söktürücü ve nezle-soğuk algınlığı tedavilerinde kullanılan bir bitkidir.

Ihlamur çayı demleme yöntemi ile içilmektedir. Ihlamur çayı nasıl yapılır? Kaynayan suyun içerisine bir miktar ıhlamur filizi ve yaprağı konularak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Ayrıca limon sıkılarak hem vitamin hem de ayrı bir lezzet katılarak, mis kokulu çay içilir.

Limonlu ıhlamur, enfeksiyon hastalıklarında doğal bir antibiyotik etki yaratmaktadır. Balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca uyumadan önce içilirse, insanları terletir ve böylelikle rahatlamalarını sağlar.

.

Ihlamur Çayı Nasıl Saklanır?

Yaş ya da kuru halde bulunan ıhlamur bitkisi aktarlardan satın alınabilir. Yaş olanı hemen tüketmek gerekmektedir. Ama onu kurutmak için bir tepsiye dizebilir ve toz olmayan bir ortamda onları kurutabilirsiniz. Güneş görmeden gölgede kendi halinde kuruyacaktır. Kurutulan bitkiyi uzun süre saklamak mümkündür.

1 yıl boyunca kuru ıhlamurlarınızı bez bir torbada ya da cam kavanozda saklayabilirsiniz. Ortamın serin ve kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Güneş ışınlarına maruz kalmaması ıhlamurun ömrünü artıracaktır.

Ihlamur çayı yapmak isteyen kişiler, bitkiyi kaynatılmış suyun içerisine atmaları gerekir. Ocağın altı kapalı bir şekilde demlenmesi sağlanmalıdır. Yani bitkinizi kaynamış suya atınca tekrar kaynatmayınız.

Ihlamur bitkisi naylon poşetler haricindeki kavanozlarda ve bez torbalarda muhafaza edilmelidir. Mutfak dolaplarınızın içi güneş görmediği ve serin ortamlar olduğu için onları saklamakta kullanacağınız ideal yerlerdir.

Ihlamur Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Ihlamur genellikle çayı yapılarak tüketilmektedir. Akşamları içilen bir bardak ıhlamur çayı sizin hem ısınmanızı sağlayacak hem de yorgunluğunuzu alacaktır. Ayrıca diyet yapanlar sabahları bu çaydan içerek gün boyu zinde kalabilirler. Zayıflamak için faydalı bir çaydır.

Limonlu ıhlamur yanı sıra farklı meyveler ilave ederek değişik aromatik lezzetleri de çayınızda kullanabilirsiniz. Portakal, elma dilimlerini ya da greyfurt dilimlerini çayınıza ilave edebilir, böylelikle daha leziz çaylar da elde edebilirsiniz. Meyveli ıhlamur çayı vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.

Ihlamuru doğal ortamlardan toplayarak kurutabileceğiniz gibi aktar ve marketlerden de satın alarak kullanabilirsiniz. Satın alırken raf ömrüne ve üretim tarihine dikkat etmelisiniz. Ihlamur fiyatları oldukça uygun olup herkesin alabileceği fiyatlara sahiptir. Ama kış aylarında fiyatların yükseldiği de görülmektedir.

Ihlamur Çayı Faydaları

Ihlamur çayını sabah ya da akşam içtiğinizde birçok faydasının olduğunu göreceksiniz. Ihlamur çayı faydaları oldukça fazladır. Rahatlatıcı etkisi olmasının yanı sıra birçok hastalığı tedavi edici özelliğe sahiptir. Bunlar;

.

·       Sinirleri yatıştırıcı etkisiyle strese karşı faydalıdır.

·       Bağırsak sorunlarını giderir.

·       Uykusuzluk için faydası vardır.

·       Göğsü yumuşatarak öksürüğü keser.

·       Nezle, grip, soğuk algınlığında kullanılır.

·       İdrar söktürür.

·       Vücudu rahatlatır.

.

·       Kilo vermeyi sağlar.

·       Hazmı kolaylaştırır.

Ihlamur Çayı Nelere İyi Gelir?

Ihlamur çayı sağlık açısından oldukça faydalıdır ve birçok hastalığa iyi gelir. Özellikle emziren anneler bu çaydan içerlerse hem kendilerinin hem de bebeklerinin rahat uyumasını sağlayabilirler. Ayrıca gaz sancısı çeken bebeklere iyi gelmektedir.

Cilt problemi olan kişiler ıhlamur bitkisini kaynatarak onun suyunu ciltlerine sürdüklerinde, cilt lekeleri ve sivilcelerine iyi geldiği bilinmektedir. Kırışıklık tedavisinde de kullanılmaktadır.

Saçlarında incelik, zayıflık ve güçsüzlük olan kişiler saçlarını yıkarken ıhlamur çayı suyu kullanırlarsa saç diplerinde canlılık kazanmış olurlar. Göz sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir.

.

Ihlamur Çayı İçindeki Vitaminler

Vitamin olarak zengin değerlere sahip olan ıhlamur bitkisi, ilaç sektöründe ve kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır. Güçlü antioksidan içermektedir. Ihlamur içeriğindeki vitaminler nedir diye inceleyecek olursak;

·       A ve C vitamini

·       Kalsiyum

·       Demir

·       Magnezyum diyebiliriz.

Besin değerlerine bakacak olursak; (100 gramda)

  • Kalori  7 kcal
  • Karbonhidrat 1.4 g 
  • Lif      0.5 g 
  • Protein         0.1 g 
  • Yağ    0.2 g 
  • Kolesterol     0,0 mg        
  • A Vitamini     2.1 IU
  • Potasyum     13,0 mg       
  • Kalsiyum      24,6 mg       
  • Demir 0,6 mg

Ihlamur Çayı Kalorisi

.

Diyet listelerinde sıklıkla yer alan ıhlamur çayı, kalorisi düşük olması nedeniyle tercih edilmektedir.

100 gram ıhlamur 7 kcal kalori içermektedir. Ayrıca 200 gram ıhlamur çayı 16 kaloridir.

(Hazırlamış olduğunuz çayınızı şekerle tatlandırarak kalori miktarını çoğalmayınız.)

Ihlamur Çayı Zararları

Sağlık açısından kullanılan ıhlamur çayının herhangi bir zararının olmadığı ortaya çıkmıştır. Fakat aşırı tüketim ve yanlış uygulama dışında…

Yapmış olduğumuz bu yanlış uygulamalar nelerdir? Birincisi; demlediğimiz ıhlamur çayı tek seferde içilmelidir. Yani tekrar kaynatılarak içilmemelidir. İkincisi; tatlandırmak için şeker kullanılmamalıdır. Çünkü şeker kilo almaya neden olmaktadır.

.

Aşırı tüketimde ortaya çıkan zararlar nelerdir?

·       İç organlarımıza ve beynimize zarar verir.

·       Gece geç saatlerde içerseniz uykunuzu kaçırabilir.

·       Sıcak içilmesi tavsiye edilmesine rağmen; kaynar bir şekilde içmeniz yemek borunuza zarar verecektir.

·       Ihlamurun zararları yok denecek kadar az olsa da bazı küçük ayrıntılara dikkat etmekle bu bitkiden oldukça fazla faydalanabiliriz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap