.
.

Hurma Sirkesi Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Hurma sirkesi genelde tatlılarda kullanılır. Vücutta iltihaplanmayı önleyen faydaları vardır. Kabızlığa iyi gelir. Fazlasının yani etikleri olabilir.

.
.

Hurma Sirkesi

Çoğu insan tarafından sevilerek tüketilen meyvelerden biri hurma meyvesidir. İslam inancına göre de sayısız faydası bulunan hurmanın tadı lezzetli olduğu kadar sağlık açısından da oldukça faydalı bir bitkidir. Bu meyvenin kullanım alanları birbirinden farklıdır.

Hurma bitkisi özellikle Arabistan’da yaygın olarak ekimi yapılan ve ülkemizde de sıklıkla tüketilen bir bitkidir. Hurma ağacı, Palmiyegiller familyasına ait bir ağaç türüdür.

Yapraklı oldukça dekoratif olup tıpkı palmiye ağaçlarını andırmaktadır. Yetişme alanı olarak tropikal bölgeler, çöl iklimi ve ılıman kuşaklar sayılabilir. Ağacın gövdesi pürüzlü olup kahverengiye dönük bir renge sahiptir.

Çoğu insan tarafından mucize bir bitki olarak görülen hurmanın insan sağlığı için olan faydaları saymakla bitmemektedir.

Meyvenin kendisi çerez ve atıştırmalık olarak kullanıldığı gibi sirkesi de yapılmaktadır. Hurma sirkesi her derde deva olan bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

.

Hurma Sirkesi Nasıl Saklanır?

Hurma sirkesi evlerde yapılacağı gibi satın alınarak da kullanılabilir. Diğer sirke türlerinde olduğu gibi saklama koşullarına uyulması gerekir. Sirke içerisinde bulunan etken maddeler dolayısıyla doğru saklama yöntemlerine uyulmadığında bozulabilir ve sağlığa zararlı olabilir.

Hurma sirkesi nasıl saklanır sorusu, bu sirkenin faydasını görenlerin araştırdığı konuların başında gelmektedir. Hurma sirkesi satın alınmışsa üzerinde bulunan saklama koşullarına uyulması önem taşır. Güneş ışığına maruz kalmayan yerde ve oda sıcaklığında saklanması gerekir.

El yapımı hurma sirkesi ışık ve ısı görmeyen bir ortamda muhafaza edilmelidir. Bu sirkenin hava almayacak şekilde cam şişelerde saklanması önerilir.

Hurma Sirkesi Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Bir meyve olarak hurma, çeşitli kullanım alanları ile karşımıza çıkmaktadır. Bu alanlardan ilki tek başına çerez olarak tüketilmesidir diyebiliriz. Bir başka kullanım alanı ise çeşitli pastalarda süsleme amaçlı ve lezzet verici olarak kullanılmasıdır. Hurma sirkesi de belli başlı kullanım alanları ile karşımıza çıkmaktadır.

.

Hurma sirkesi yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna cevap arayanlar için pek çok seçenek yer almaktadır. Çeşitli yemeklerde hurma sirkesi aroma verici ve lezzet artırıcı olarak tercih edilir. Aynı zamanda çorbalarda da kullanılması söz konusudur.

Hurma sirkeli salata da farklı bir lezzet arayanlar için iyi bir tercih olabilir. Besin değeri yüksek ve sağlık açısından yararlı bir salata tüketmek isteyenler bu sirkeyi salatalarında kullanabilir.

Hurma Sirkesinin Faydaları

Hurma, insan sağlığı için oldukça faydalı meyvelerden biridir. Bu meyve tek başına faydalı olduğu gibi sirkesi de şifa kaynağı besin maddelerinden biridir. Özellikle Arabistan ülkesinde sıklıkla tercih edilen hurma sirkesi sağlık için sayısız faydaya sahiptir. Hurma sirkesi faydaları olarak şunları söylememiz mümkündür:

·       Bağışıklık sisteminin dostu olan bir besindir. Bağışıklık sistemini koruyarak zarar görmüş hücrelerin yenilenmesini sağlar.

·       Hamileler için adeta şifa kaynağıdır. Doğum esnasında oldukça kolaylık sağlar. Bununla da kalmayıp doğum sonrasında kanamaların geçmesinde etkili olur.

.

·       Hormonların düzenlenmesinde etkin bir rolü vardır.

·       Burun kanaması esnasında pansuman şeklinde uygulanırsa kanamanın durmasında etki gösterir.

·       Kadınların muzdarip olduğu adet sancılarında dindirici özelliği olduğu gibi genel olarak vücut ağrılarına da şifa olur.

·       Vücutta iltihap oluşumunun önüne geçer.

·       Kabızlık sorunu ile muzdarip olan kişilerin şifa kaynağıdır.

·       İçerisinde bolca bulunan potasyum ve demir mineralleri sayesinde kansızlık sorunlarına çözüm olmaktadır.

·       İçerisinde bulunan faydalı maddeler sayesinde zihinsel ve bedensel sorunlara iyi gelir. Günlük yorgunluğun ve stresin azalmasında etkilidir.

.

·       Özellikle kış aylarında sabahları aç karnına tüketilen hurma sirkesi soğuk algınlığına ve mevsimsel hastalıklara iyi gelmektedir.

·       Öksürük ve balgam problemi için önerilir. Rahat nefes almada etkilidir.

·       Hurma sirkesinin cilde faydası da bilinir. Yanıklarda ve ciltte bulunan yaralarda kullanılır.

·       Antiseptik özelliğinden dolayı mikrop öldürücü olarak kullanılır. Özellikle ağız içi yaralarında kullanılması söz konusudur.

·       Yemek yeme problemi yaşayan çocuklar için iştah açıcı özelliği bulunur.

·       Vücutta oluşan kaşıntıların giderilmesinde ve sinek ısırıklarının iyileşmesinde fayda sağlar.

·       Zayıflamak isteyen kişiler için yardımcı bir besindir.

.

Hurma Sirkesi Nelere İyi Gelir?

Hurma meyvesi insan sağlığı için sayısız faydaya sahiptir. Çeşitli alanlarda kullanım alanı bulunan hurma meyvesinin sirkesi de yapılmaktadır. İnsan sağlığı için adeta mucizevi bir besin maddesi olan sirke daima el altında bulunması gereken besin maddesidir.

Hurma sirkesi nelere iyi gelir sorusuna pek çok cevap verilebilir. Kadın hastalıklarından doğuma, iştah açıcılıktan kabızlık sorununa kadar pek çok rahatsızlığa ve duruma iyi gelir

Hurma Sirkesi İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Hurma besin değeri oldukça yüksek besinlerden biridir. Hurma sirkesi de besin değeri bakımından küçümsenmeyecek kadar yüksek değerlere sahiptir. Hurma sirkesi içinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde faydalı olmaktadır.

İçerisinde bolca A, B grubu ve C vitaminlerini barındırmaktadır. Yine içerisinde bulunan mineraller ise potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, çinko ve bakır gibi birbirinden farklı mineraller sayılabilir.

.

Hurma Sirkesi Kalorisi

Hurma kalorisi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Hurma sirkesi de kalorisi bakımından meyvesine benzemektedir. 100 gram içerisinde yaklaşık 281 Kcal değeri bulunmaktadır.

Hurma Sirkesinin Zararları

Hurma sirkesi zararları aşırı tüketim sonucunda ortaya çıkabilir. İçerisinde bulunan asitler dolayısı ile mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Kronik hasta olup tedavi görenler ve ilaç kullananlar doktor kontrolünde kullanmalıdır. Hurma sirkesi alerjisi olanlar için de dikkatli bir şekilde tüketilmesi gereken besindir.

 

 

.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap