.
.

Dağ Çayı Nasıl Saklanır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Zararları Nelerdir?

Dağ çayı serin yerde saklanır. Raf ömrü 3 aydır. Cinsel isteği artırmaya iyi gelir. Düşük kalorilidir ve fazla tüketim zararlı olabilir.

.

Dağ Çayı

.

Dağ çayı; Avrupa ve Asya’da yetişen, ballıbabagiller familyasına ait, ülkemizde de çok fazla bulunan bir bitkidir.

Dağ çayı nerede yetişir derseniz; Ege, Marmara, Akdeniz, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’da birçok alanda kendiliğinden yetişmektedir. Ülkemizde acem arpası, sivri çay, kedi kuyruğu düğümlü çay, boz kekik, altınbaş, sarı kız çayı, eldiven çayı olarak da bilinmektedir.

Yayla çayı olarak da bilinen dağ çayı boyu 1 metreye kadar ulaşabilen bir bitkidir. Yaprak kalınlığı yaklaşık 3 santim olup, rengi ise yeşil ve grinin açık tonlarıdır. Sert ve derimsi görünümüyle dağ çayı adaçayı ile karıştırılmaktadır.

Dağ çayı bitkisi içindeki maddeler sayesinde, insan sağlığı açısından çok faydalı bir bitki olmasının yanı sıra, ülkemizde dağ çayı türleri yaklaşık 10 civarındadır. Aroması çok baskın olan bir bitkidir.

Dağ Çayı Nasıl Saklanır?

Dağ çayı otu, tüketilecek miktarlarda alınması gereken bir bitkidir. Az miktarlar da alınıp, 3 ay içinde tüketilmesi uygun görülmektedir. Dağ çayı nasıl saklanır derseniz;

.

Evin en serin, kuru ve güneş görmeyen bir noktasında bez torba içinde muhafaza edilmesi en çok önerilen saklama şeklidir. Bunun yanı sıra, bez torba veya cam kavanozda saklanacak ise, çok az hava alması sağlanır. Çünkü bitki terleme yaptığında bozulup, özelliğini yitirebilir.

Dağ Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Dağ çayı bitkisi içindeki maddeler sayesinde birçok kullanım alanına sahiptir. Dağ çayı yemeklerde nasıl kullanılır merak konusudur. Kozmetik, ilaç sektöründe kullanılan dağ çayı bitkisi, insanlar arasında sıklıkla çayı demlenerek tüketilmektedir.

Dağ çayı yağı çoğunlukla badem yağı ya da zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılmaktadır. Saçlar için oldukça faydalıdır. Saçları gürleştirir, canlandırır ve hızlı uzamasına katkı sağlar.

Kozmetik sektöründe şampuan ve sabun yapımında kullanılır. Ayrıca dağ çayı ekstresi, dağ çayı tentürü de üretilmektedir.

Dağ Çayının Faydaları

Dağ çayı bitkisinin faydaları ve sağlığa sunduğu hizmetler mucizevi sayılabilecek niteliktedir. Dağ çayının faydaları o kadar fazladır ki, öğrendikten sonra herkesin kullanmaya başlayacağı niteliktedir. Dağ çayı faydaları şu şekildedir:

  • İştah açar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
  • Kış aylarında soğuk almayı önler.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Kan basıncını düzenler ve kan sulandırıcı etkisi vardır.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Mide ve bağırsak sorunlarını önler.
  • Enerji verir.
  • Kemik erimesini önler.
  • Ter kokusunu engeller.
  • İltihaplanmayı önler.
  • Cinsel arzuyu arttırır.
  • Göz sağlığını korur.

Dağ Çayı Nelere İyi Gelir?

.

Dağ çayı hastalıklara karşı yakalanma riskini ortadan kaldırmaya yardımcı yönünün yanı sıra, var olan rahatsızlıkların tedavisinde de etkin bir role sahiptir.

Dağ çayı nelere iyi gelir merak edilmektedir. Araştırmalar sonucunda birçok hastalığın üzerinde mucizevi etkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Dağ çayı neler iyi gelir inceleyelim:

  • İltihaplanma sorununu ortadan kaldırır.
  • Bronşit, astım ve nefes darlığı gibi problemlere iyi gelir.
  • Balgam sorunu yaşayanlar için oldukça etkilidir. Balgam söktürücü özelliği vardır.
  • Saç sağlığı açısından oldukça güzel etkileri vardır. Saçlarında seyrelme, güçsüzlük problemi olanlarda olumlu etkiler yaratmaktadır.
  • Regl aralıklarını düzenlerken, bu dönemde yaşanan huzursuzluğu da ortadan kaldırır.
  • Uykusuzluk, stres, yorgunluk gibi problemleri giderir.
  • Gaz, kabızlık sorunu yaşayanlar için oldukça rahatlatıcı etkileri vardır.
  • Cinsel sorunlara karşı olumlu etkilere sahiptir.
  • Tansiyon hastalarında yardımcı tedavi edici rolünü üstlenmektedir.
  • Dağ çayı Alzheimer tedavisinde kullanılır.
  • Prostata karşı iyi gelir.
  • Konsantrasyonu arttırır.

Dağ Çayının İçindeki Vitaminler

Dağ çayının içindeki vitaminler, sağlık

için sunduğu sayısız faydayı destekler niteliktedir. Dağ çayı İbrahim Saraçoğlu tarafından, besin değerinden dolayı tüketimi tavsiye edilen bir bitki çayıdır.

Dağ çayının içinde; sodyum, potasyum, karbonhidrat, protein, A vitamini, kalsiyum, C vitamini, demir, magnezyum ihtiva etmektedir.

Dağ Çayının Kalorisi

Dağ çayı beslenme uzmanları tarafından tüketilmesi önerilen bir çaydır. Beslenme programında yer verilen bu çayın özellikleri insanlar için oldukça faydalıdır.

.

100 gr dağ çayının kalorisi 37’dir.  Bunun yanı sıra içinde; 0,7 gr yağ, 3 mg sodyum, 9 mg potasyum, 7 gr karbonhidrat, 0,4 gr protein, 296 IU A vitamini, 1 mg kalsiyum, 18,4 mg C vitamini, 8,6 mg demir, 1 mg magnezyum bulunmaktadır.

Dağ Çayının Zararları

Dağ çayının faydalarını öğrendikten sonra birçok kişi hemen satın alıp tüketmeye başlamaktadır. Fakat yoğun olarak tüketmeye başlamak doğru değildir. Ne olursa olsun, her ilaç ya da her gıda için bize has yan etkileri var mıdır ya da zararları nelerdir öğrenmek gerekir.

Doğru şekilde ve doğru miktarlarda tüketim faydayı beraberinde getirirken, yanlış ve aşırı kullanım tam tersine zarar görmeye neden olabilir. Dağ çayının zararlı etkilerine maruz kalmamak adına yan etkileri ve dikkat edilmesi gereken hususların öğrenilmesi şarttır.

Dağ çayının bilinen ve tespit edilmiş bir zararı bulunmamaktadır. Dağ çayının zararları, ancak çok fazla tüketildiğinde ortaya çıkabilir. Bitkisel ürünlere alerjisi olanların ya da bu bitkinin içindeki maddelerden herhangi birine karşı hassasiyeti olanların çay tüketmesi tavsiye edilmez.

Dağ çayı hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların tüketmemesi gerekmektedir. Bazı bitki çayları genellikle bu durumdaki kadınlara önerilmemektedir. Dağ çayının çocuklar tarafından tüketilmesi de önerilen bir durum değildir. Çocuklarda beklenmedik etkilere yol açabilir.

Düzenli olarak ilaç kullanmayı gerektiren kronik bir hastalık varsa, dağ çayı tüketimi konusunda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Aksi takdirde ilacınızın etkisinde beklenmedik azalmalar olabilir ya da ilaçtaki herhangi bir madde ile etkileşime giren bitki sağlık açısından sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. Bu da tedavi sürecinizde istenmeyen sorunlara yol açabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap