.
.

Çakşır Kökü Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Çakşır kökü genelde çay yapımı için kullanılır. Günde 2 bardaktan fazla bitki çayı zararlı olabilir. Hücreleri yenileme gibi faydaları vardır.

.
.

Çakşır Kökü

Ülkemizde yetişen birçok farklı bitki bulunuyor. Bu bitkilerin faydaları ise saymakla bitmiyor. Bu faydalı otlardan birisi de Çakşır kökü bitkisidir.

Ülkemizde Akdeniz ve diğer bölgelerde yetişen Çakşır kökü bitkisi farklı yapısı ve üstün özellikleri ile önemli bir bitki olarak ön plana çıkıyor. Bitki ya da ot denilince akla genelde kısa boylu bodur bitkiler gelse de bu bitkinin boyu 3 metreye kadar çıkabiliyor.

Akdeniz’den Doğu Anadolu’ya değin hafif nemli tüm topraklarda yetişebilen bu şifa deposu tepesindeki sarıçiçekleri ile kendini belli ediyor.

Tepesinde bir şemsiye gibi duran sarıçiçekleri uzak yerlerden dahi seçilebilmesine imkân tanıyor. Ülkemizin hemen hemen her yerinde görülebilmesinden ötürü hepimizin aşina olduğu bir bitkidir. Çakşır otu kullananların yorumları da oldukça fazladır.

Çakşır Kökü Nasıl Saklanır?

.

Çakşır kökü nasıl saklanır sorusu bu bitkiyi her mevsim kullanmak isteyenler tarafından sorulan önemli bir sorudur. Çakşır kökü bitkisi her mevsim yetişen bir bitki değil.

Özellikle kış aylarında çevremizde bu bitkiden fazla olmadığını görebilmemiz mümkün. Bu nedenle mevsiminde toplandıktan sonra farklı zamanlarda kullanılabilmesi için saklanması gerekiyor.

Çakşır kökünü topladıktan sonra iyice temizlemek gerekiyor. Üzerindeki tozlardan ve topraklardan temizlendikten sonra Çakşır otunu güneşte kurutmak gerekiyor. Güneşte kurutulan bu bitkiyi bu hali ile saklamak mümkün. Bunun yanı sıra kurutulmuş bu otu öğüterek toz haline getirerek de saklamak mümkün

Çakşır Kökü Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Çakşır kökünün farklı biçimlerde tüketilmesi mümkün. Bu nedenle gerek aktarlarda gerekse de bitkisel tedavi uygulayan yerlerde toz halinde ve macun halinde bu bitkiyi görebilmek mümkün.

Bunun yanı sıra bu bitkinin çeşitli faydaları mutfaklarda kendine yer bulmasına neden oluyor. Üstün faydaları nedeni ile insanlar aktarlardan toz halinde ya da macun halinde bu üründen temin ediyorlar. Bu açıdan Çakşır kökü yemeklerde nasıl kullanılır sorusu önem kazanıyor.

Çakşır otunun çayını yapmak ve bunu sağlık amacı için kullanmak mümkün. Diğer bitki çaylarında olduğu gibi bu bitkiyi de suda beklettikten sonra yaklaşık olarak 10 dakika bekleterek çayını içebilirsiniz. Aktarlarda çakşır otu macunu da satılıyor. Bu macun çeşitli hastalıklara deva olmakla birlikte afrodizyak etkisi ile de ön plana çıkıyor.

Çakşır Kökü Faydaları

.

Çakşır kökü faydaları saymakla bitmez. En bilinen faydası cinsel gücü arttırıcı afrodizyak etkisinin olmasıdır.

Bunun yanında sırt ve eklem ağrılarının tedavisinde de önemli bir bitki olarak görülüyor. Sinir sisteminin güçlendirilmesinde de bu bitkiden yararlanılıyor. Vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırmak için de bu bitkinin içeriğinden yararlanılıyor.

Çakşır otunun bunların dışında da birçok faydası var. Kış aylarında meydana gelen rahatsızlıkların giderilmesinde de önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda kan şekerini düşürücü bir etkiye sahiptir. İştah açıcı özelliği ile kilo almak isteyenler için iyi bir çözüm olarak yer alıyor. Yaraların iyileşmesine katkıda bulunuyor.

Çakşır Kökü Nelere İyi Gelir?

Çakşır kökü birçok hastalığa iyi geliyor. En bilinen etkisi afrodizyak etkisi olduğundan cinsel sorunların giderilmesinde de faydalı oluyor. Bunun yanı sıra yaraları iyileştirici etkisi nedeni ile de açık yaraların tedavisinde önemli bir rol üstleniyor. Kış aylarında başımıza gelen nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisinde yatıştırıcı bir etki sunuyor.

Çakşır Kökü nelere iyi gelir sorusu bunlar ile sınırlı değil. Aynı zamanda hücrelerin kendini yenileme özelliğini arttırdığından ve doğal bir toksik atıcı olduğundan dolayı da tercih edilen önemli bir bitki olarak görülüyor. Vücut temizliği yapmak isteyenlerin tercih edeceği önemli bir bitkidir.

Çakşır Kökü İçindeki Vitaminler

Çakşır kökü içerisinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduruyor. İçerisinde bol miktarda nişasta ve reçine gibi yapılar bulunuyor. Aynı zamanda bünyesinde farklı uçucu yağlar da bulunuyor. Bunun yanı sıra antitoksik etkili içerikleri de mevcut. Tanen, alkoloit ve sapen içerisinde bulunan diğer mineraller arasında yer alıyor. Çakşır Kökü içindeki vitaminler çeşitlidir.

.

Kerkul ve helizdağlı olarak iki farklı çeşidi olan bu bitkinin her iki kısmı da kullanılıyor. Bünyesinde bulundurduğu yağlar uçucu olup, ortama kötü bir koku salabiliyor. Gerek çiçekleri gerekse de sap kısmı kullanılabiliyor. İçerisinde yer alan yapılar sayesinde birçok hastalığın tedavisinde yardımcı bir öge olarak ön plana çıkıyor.

Çakşır Kökü Kalorisi

Çakşır kökü kalorisi oldukça düşüktür. Çünkü içeriğinde bulunan yağ oranı ve diğer yapıların oranı oldukça düşük olduğundan dolayı düşük kalori değerlerine sahiptir. Bunun yanında düşük kalori değerlerinden bağımsız olarak çayı yapılıp içilebilen bir bitki olarak ön plana çıkıyor. Farklı türleri ve farklı özellikleri ile ön plana çıkan bir bitki olarak görülüyor.

Besleyici özellikleri pek az olan bu bitkinin en bilinen özelliği afrodizyak etkisi. İçeriği nedeni ile tok tutma özelliği olmadığından yüksek kalori değerleri barındırmıyor. Bu bitkiden tüketerek kilo almak mümkün olsa da bu bitkinin kendisinden değil iştah açıcı özelliğinden dolayı meydana geliyor.

Çakşır Kökü Zararları

Her bitkinin olduğu gibi çakşır kökünün de çeşitli zararları bulunuyor. Çakşır kökü zararları denilince ilk akla gelen zararı kan şekerini düşürücü özelliği geliyor. Kan şekerini dengelemek açısından bu bitkiyi fazla tüketmemek gerekiyor. Sinir sistemini düzenleyici etkisi olmasının yanı sıra aşırı tüketilmesi sonucu ruh halinde değişiklikler meydana gelebiliyor.

Kronik rahatsızlığı olanların ve hamile bayanların bu bitkiyi kullanmadan önce doktora danışmasında fayda var.

Bunun dışında bu bitkiye alerjisi olan kişilerin de bu bitkiyi kullanmaması gerekiyor. Sayılan zararlarının yanında faydalarının da çok olduğu bu bitkiyi aşırı tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Olası yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmak için aktarlar ile görüşmek de fayda sağlayabilmektedir.  Zararlarını bilerek kullanmak en faydalısıdır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap