Civanperçemi Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Civanperçemi Çayı hazımsızlığa iyi gelir ve kış hastalıklarından korunmaya faydaları vardır. Bitki çaylarının fazlası zararlı olabilir.

Civanperçemi Çayı

Civanperçemi, Papatyagiller familyasına ait çiçekli bir bitkidir. Kuzey Yarımküre ’ye özgü olan bu bitkinin görüldüğü yerler daha çok Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarıdır. İklim olarak ılıman bölgeleri sever.

Civanperçeminin yetiştiği yerler daha çok tarlalar, yol kenarları, meralar olarak karşımıza çıkmaktadır. Yetişmek için hem kuru hem de nemli yerler ortak alanlardır. Bazı ülkelerde hayvan yemi olarak yetiştirilmektedir. Civanperçemi çayı en çok tüketilme şeklidir.

İspanyolcada “küçük tüy” anlamına gelen bu bitki plumajillo adıyla bilinmektedir. Bu ismi alması da yaprağının şekli ve dokusundan kaynaklanmaktadır. Antik Çağ döneminde askeri bitki olarak kullanılmıştır. Bu bitkiye kandil çiçeği adı da verilmektedir.

Civanperçeminin yetişmesi birden fazla kök üzerinde olmaktadır. Bu çok yıllık bitkinin boyu 1 metreye kadar ulaşabilir. Çiçekleri yuvarlak bir şekil alır ve genellikle beyaz renklidir. Kokusu tatlı ve güçlüdür.

Civanperçemi Çayı Nasıl Saklanır?

Civanperçemi bitkisinden çay elde etmek oldukça basittir. Toplanan bitki çiçeklerinin kurutulması ile çay yapılabilir. Güneşte kurutulan bitkinin yaprakları ve çiçekleri nemden ve sıcaktan korunarak muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde bitkide böceklenme ve bozulma olabilir.

Civanperçemi çayı nasıl saklanır sorusunu merak edenler olabilir. Eğer halihazırda çay yapmışsanız aynı gün içerisinde tüketmeniz önerilir. Eğer birkaç saat sonra tüketecekseniz de buzdolabında ya da serin bir yerde saklamanız doğru olacaktır.

Marketlerde ya da aktarlarda bulunan civanperçemi çayları paket halinde alınmışsa serin ve kuru yerde saklanması, paketin zarar görmemesi gerekir.

Civanperçemi Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Civanperçemi çayı insanların sağlıklı yaşamları için tercih ettikleri çaylardan biridir. Dozunda ve doğru bir şekilde kullanılması durumunda yararını görmek mümkün olmaktadır. Civanperçemi yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna cevap arayanlar olabilir.

Civanperçemi yemeklerde kullanılması tercih edilmeyen bir bitkidir. Hem yemeklerde hem de tatlılarda bu bitkinin kullanılması sık rastlanan bir durum değildir. Ancak bitkinin yağları ve çayları sıklıkla tercih edilmektedir. Hem yağ hem de çay olarak tüketildiğinde insan sağlığına oldukça faydalı bir bitki haline gelmektedir.

Civanperçemi Çayı Faydaları

İnsan sağlığında bitkilerden gelen şifalar oldukça fazladır. İnsanların son zamanlarda doğal olana yönelmesi söz konusudur.

Bitkilerden elde edilen çaylar, yağlar ve kremler insanlar tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Bu bitkilerden biri de civanperçemidir. Civanperçemi çayı faydaları oldukça fazla olan bir içecektir. Bu faydalar için şunları söylememiz mümkündür:

·       Mide ağrıları için oldukça faydalıdır. Hazımsızlığa iyi gelen çaylardan biridir.

·       Özellikle kış aylarında rastlanılan soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda faydalıdır. Öksürük ve ateşin kesilmesi için etkilidir.

·       Basur tedavisinde kullanılır. Civanperçemi çayı basur memelerinin küçülmesinde etkin rol oynar.

·       Kadınların şikayetçi olduğu adet dönemi rahatsızlıkları için tedavi edicidir. Ağrılı, sancılı geçen adet dönemlerinin daha rahat geçmesini sağlar.

·       Kadınların menopoz dönemlerinde yardımcı olan bir çaydır. Menopoz öncesi ve sonrasında tedavi edici ve rahatsızlık giderici olarak iş görür.

·       Sinir sistemi üzerindeki faydaları ile de bilinir. Sinir sisteminin düzenli çalışmasında etkili olup sinirleri yatıştırıcı bir özelliği bulunur.

·       Civanperçemi çayı iştahsızlık problemine iyi gelir. İştah açıcı özelliğiyle bilinir.

·       Kadınların üreme organlarına olan faydası bilinen bir gerçektir. Kadınlarda görülen rahim hastalıkları, yumurtalık iltihapları ve çeşitli genital rahatsızlıklar için bu bitkinin çayı oldukça şifalıdır.

·       Bitkinin içinde bulunan uçucu yağlar cilt için faydalıdır. Ciltte oluşan yara ve enfeksiyonların geçmesinde etkilidir.

·       Civanperçemi çayı kanser önlemede önemli bir rol oynar. Kanserli hücrelerin oluşmasını engelleyerek var olan hücrelerle de savaşır.

Civanperçemi Çayı Nelere İyi Gelir?

Civanperçemi çayının sağlığa faydaları oldukça fazladır. Kadın hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. İştahsızlık problemi ile savaştığı gibi kanserli hücrelere karşı da meydan okumaktadır.

Civanperçemi çayı nelere iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı da cilt için faydalı olmasıdır. Deforme olmuş cilt için etkili bir ilaçtır. Aynı zamanda makatta bulunan basur memeleri için azaltıcı etkiye de sahiptir.

Civanperçemi Çayı İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Civanperçemi çayı içinde vitaminler ve mineralleri çokça barındıran bir çaydır. C ve K vitaminlerini bolca barındırır. Mineraller ise potasyum, demir, kalsiyum, manganez en çok bulunanlar arasındadır.

Civanperçemi Çayı Kalorisi

Civanperçemi çayı besin değeri yüksek bir çaydır. Öyle ki insan sağlığı için pek çok faydası bulunur. 100 gramlık civanperçemi içerisinde 23 Kcal değeri bulunur.

Civanperçemi Çayı Zararları

Civanperçeminin zararı aşırı tüketimden kaynaklı olmaktadır. Aşırı tüketildiği takdirde kalp ritmini bozabilen bir çaydır. Bünyeye göre etkileri değişen bu çay bazıları için kabızlığa yol açarken bazıları için de ishale neden olabilmektedir.

Civanperçemi çayı zararlı mıdır sorusunu soranlar için aşırı tüketim neticesinde sindirim sorunuyla karşılaşılabileceğini söylemek doğru olacaktır. Civanperçemi çayı alerjisi tüketenler için görülebilecek durumlardan biridir.  Kronik hasta olup da ilaç tedavisi görenler, hamileler ve emziren anneler için bu çayın tüketimi de doktor kontrolünde olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap