.
.

Biberiye Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Biberiye çayı, buzdolabında saklanırsa raf ömrü uzar. Migren ağrılarına iyi gelen faydaları bulunur. Çayın fazlası zararlıdır, kalorisi düşüktür.

.
.

Biberiye Çayı

Latince adı Rosmanirus officinalis olan biberiye, yaprakları yeşil bir bitki olmaktadır. Yetiştiği bölge ise Akdeniz Bölgesi’dir. Buraya özgü maki bitki örtüsünün bir parçası olan biberiye çalılık özelliği taşıyan bir bitkidir. Kekik, nane, fesleğen ile aynı ailede yer almaktadır. Alternatif tıpta asırlardır kullanılmaktadır. Pek çok faydası olduğu bilinmektedir. 

Tıpta da kullanılan biberiyenin sadece yeşil hali ve kurutulmuşu baharat olarak tüketilmemektedir. Biberiye çayı olarak da faydasından yararlanılmaktadır. En çok kullanılan yöntemi de bu olmaktadır.

Biberiyenin yapraklarından elde edilen biberiye çayı, insan sağlığına da oldukça faydalıdır. Bu çayı hem kurutulmuş yapraklar ile hem de taze yaprakları ile yapabilirsiniz. Yaptığınız bitki çayları ile benzer bir şekilde demleyebilirsiniz.

Biberiye Çayı Nasıl Saklanır?

.

Bir şifa deposu olan biberiyenin en çok tercih edilen şekillerinden biri çay hali olmaktadır. Hem yeşil yaprakları ile hem de kurutulmuş yaprakları ile yapılabilmektedir.

Biberiye çayı saklama yöntemi ise birkaç farklı şekilde olmaktadır. Evinizde bakabileceğiniz bir bitki boyutundadır. Bu neden ile isteyenler evde bu bitkiyi büyütebilir. Tüm mevsimlerde yeşil kalan bitkinin yapraklarını kullanarak çay yapabilirsiniz.

Biberiye çayı nasıl saklanır diye merak ediyorsanız bu yazıda aradığınız cevapları bulabilirsiniz. Öncelikle yaprağı kuru olan biberiyeyi serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Yazın çok sıcak havalarda buzdolabında saklayabilirsiniz. Yeşil yapraklarda çay demlemek istiyorsanız bunu da buzdolabına koymanız gerekmektedir. Biberiye çayı saklama yöntemi, merak edenler için bu şekilde sıralanabilir. 

Biberiye Çayı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Biberiyenin bir kullanım formu olan biberiye çayı, bitki çayı olarak tüketilmektedir. Biberiye çayı yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun cevabı ise bilinen bir şeklinin olmadığıdır.

.

Bu çay yemeklerde kullanılmamaktadır. Biberiyenin yeşil yaprakları yemeklere, salatalara eklenmektedir. Yine kurutulmuş biberiye yaprakları baharat olarak kullanılmaktadır.

Biberiye çayının yemeklerde kullanımı pek sık karşılaşılan bir durum değildir. Bunun yerine biberiye yaprağının kendisi yemeklerde kullanılmaktadır. Etlerin marinesinde sıkça tercih edilmektedir. Keskin bir koku ve tadı bulunan bu bitki yemeklere çok fazla da eklenmemelidir.

Biberiye Çayı Faydaları

Yemeklerde ve çay olarak tüketilen bir bitki olan biberiyenin pek çok faydası bulunmaktadır. Biberiye çayı faydaları saymakla bitmemektedir. Biberiyenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

·       Biberiye çayını günlük olarak tüketmek sindirimin düzenlenmesinde etkili olmaktadır. Şişkinlik ve gaz sorunu yaşayanların düzenli olarak tüketmesi önerilmektedir. Bağırsaklarda bulunan iyi bakterilerin dostu niteliğinde olmaktadır.

·       Antioksidan bakımından oldukça zengin olan bir bitkidir. Bu vücudun kendisini iyileştirecek bir içerikler. Bağışıklığı güçlendirecek vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Böylece vücut kendini enfeksiyonlara karşı koruyabilir.

·       Kan şekerini düzenler. Kalp sağlığı için de oldukça faydalıdır. Kalp krizi riskini azaltmakta ve kalbi korumaktadır.

.

·       Biberiyenin faydaları arasında saç için olan faydaları da sayılmaktadır. Saçın ihtiyacı olan besinleri sağlar. Uzamasını hızlandırır. Saçların köklerine besin sağlayarak dökülmesini önler.

·       Dikkat toplamak ve hafızayı güçlendirmek için de kullanılmaktadır.

·       Bu esansı yüksek bitkinin çayı size fayda sağlarken buharından da yararlanabilirsiniz. Bu çayın buharını soluyarak baş ağrısından kurtulabilirsiniz.

·       Migren ağrılarından da bu sayede kurtulabilirsiniz.

·       Antioksidan özelliği ile kanseri de önlemektedir. Kadınların çoğunlukla yaşadığı meme kanseri riskini de azaltmaktadır.

·       Vücuttan ödem atılmasında önemli rol oynar.

·       Buharını solunum yollarını açtığı da bilinen bir faydasıdır. Bu sayede sinüzit türü rahatsızlıklar da tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

.

·       Adet söktürücü olarak da tercih edilmektedir.

·       Boğaz bölgesindeki tahrişleri iyileştirmektedir.

Biberiye Çayı Nelere İyi Gelir?

Biberiye çayının iyi geldiği hastalıklar arasında bağırsak sorunları ilk sıralarda yer almaktadır. Antioksidan özelliği bulunduğu için bağışıklığı güçlendirir ve kansere karşı da korur. Dikkat dağınıklığına iyi gelmektedir. Saç dökülmesine fayda eder.

Biberiye çayı nelere iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı ise baş ağrısı türlerinde fayda etmesidir. Özellikle çayının buharı solunarak bu ağrılardan kurtulunabilir. Adet düzensizliğine de iyi gelmektedir. Unutkanlığa da fayda sağladığı bilinmektedir.

Biberiye çayı nelere iyi gelir diye merak ediyorsanız, cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Sizde de bu sorunlardan herhangi biri bulunuyorsa çayını deneyebilirsiniz.

.

Biberiye Çayı İçindeki Vitamin ve Mineraller

Biberiye çayının faydaları içerinde bulunan vitamin ve minerallerden gelmektedir. Biberiye çayı içindeki vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. B, C, E, D ve K vitaminleri bulunmaktadır. Özellikle B1, B6 ve B12 vitaminleri yoğunluktadır.  Demir, kalsiyum ve fosfor bolca bulunan minerallerdir.

Biberiye Çayı Kalorisi

Besin değeri yüksek olan bir bitkidir. Biberiye çayı kalorisi düşük bir besin olmaktadır. 100 gr biberiye bitkisinde sadece 57 kalori bulunmaktadır. Diyetlerde de kullanılan biberiyenin zayıflatıcı özelliği vardır.

Biberiye Çayı Zararları

Pek çok faydası sıralanan bu bitkinin de diğer bitkiler gibi çok kullanıldığında zararları olmaktadır. Özellikle kanamalı hastaların tüketmemesi gerekmektedir. Epilepsi hastalarının da uzak durması gereken bir besindir.

.

Alerjik reaksiyon gösterdiği durumlarda kullanım mutlaka bırakılmalıdır. Bazı ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Bu durumlarda doktora danışılıp tüketilmesi gerekmektedir. Biberiye çayı zararları arasında hamilelerin kullanmaması da yer almaktadır. Ülseri ve yüksek tansiyonu olanların içmemesi önerilmektedir. Çok fazla tüketildiğinde zehirleme etkisi gösterebilir.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap