.
.

Balsamik Sirke Hangi Yemeklerde Kullanılır? Kalori Miktarı ve Faydaları

Balsamik Sirke, özel soslu yemekler için kullanılır. Lezzetli ve faydalı tarifler hazırlanır. Sivilce ve egzamaya faydaları vardır. Kalorisi düşüktür.

.
.

Balsamik Sirke

Sirke ülkemizde yemeklerde, temizlikte kullanılan bir üründür. Pek çok çeşidi bulunulan sağlıklı bir besin maddesidir.

Balsamik sirke bir başka deyişle balzamik sirke İtalya kökenli olan bir sirke çeşitlidir. Balsamik sirke anlam olarak kokulu demektir ve balsamico kelimesinden gelmektedir. Adının hakkını vererek yoğun kokulu bir sirke çeşidi olmaktadır. Günümüzde yeni yeni duyulan ve ünlü şeflerin yemeklerinde sıkça yer verdiği bir sirke çeşididir.

Yapım aşaması uzun yıllar sürmektedir. Zahmetli yapımı ve yılların verdiği değerle en kıymetli sirke unvanını almıştır. Balzamik sirke nasıl yapılır sorusunun cevabı uzun senelerde yatmaktadır.

Öncelikle üzümlerin özü uzun saatler boyunca kaynatılır. Bu süre 25-30 saat gibi bir zaman olmaktadır. Yaklaşık 12 yıl süren yapım aşaması için kaynattıktan sonra özel fıçılarda saklanması gerekmektedir. Meşe, kestane, gül, akasya, dut ve kiraz gibi özel ağaçlardan yapılan fıçılarda uzun seneler sağlanmaktadır.

Balzamik sirke evde nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu da mümkün olmaktadır. Öncelikle üzüm sirkesi ve bir miktar esmer şekeri kaynatarak yoğun kıvamlı hale getirmelisiniz. Koyu kıvama gelen bu karışım oda sıcaklığında soğuyunca karanlık bir odada muhafaza edilmelidir. 2 hafta sonunda yemek için hazır olmaktadır. Durdukça güzelleşecek olan bir sirke türüdür.

.

Balsamik Sirke Nasıl Saklanır?

Sirke pek çok üründen elde edilmektedir. Yemekte, turşuda ve salatalarda tercih edilmektedir. Elmadan, üzümden, hurma, kayısı, çilek, beyaz şarap, nane, nar, pirinç ve daha pek çok besinden sirke elde edilmektedir. Sirke saklama koşulları ise uzun süre bu ürünlerden yapılan sirkeleri tüketmek için bilmemiz gerekmektedir.

Gün geçtikçe değeri anlaşılan sirke türlerinden biri de balsamik sirke olmaktadır. Bu sirkenin saklama koşulları diğerleri ile aynı olmaktadır. Öncelikle su temasından kaçınılmalıdır. Kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmelidir.

Balsamik sirke nasıl saklanır diye soruyorsanız durdukça güzelleşen bu sirkeyi cam bir şişe içinde saklayabilirsiniz. Böylece sağlıklı olan cam ile temas ederek sağlığınızın olumsuz etkilenmesini önlemiş olursunuz.

Balsamik Sirke Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Sirke ülke mutfağımızda sık sık yer verilen bir ürün olmaktadır. Bu nedenle de çeşidi oldukça fazladır. Asitik özellik bulunan her yiyeceğin sirkesi yapılmaktadır. En çok sirke çeşidi üzüm ile elde edilmektedir. Yemeklerde sirke kullanımı oldukça fazla olmaktadır.

Önceden sadece turşularda, salatalarda kullanılan sirke artık yemeklerde de yerini almaktadır. Balsamik sirke yemeklerde nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız öncelikle et yemeklerine lezzet katmaktadır.

.

Etlerinizi balzamik sirke ile marine ederek farklı bir tat elde edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bu sirkenin yoğun tadıdır. Oldukça az miktarda kullanılması gerekmektedir. Hem tatlı hem de ekşi tadı ile hemen hemen her yemeğe yakışan bir lezzettir.

Balsamik Sirke Faydaları

Çok azı bile oldukça faydalı olan bir üründür. Orta çağdan günümüze gelene kadar pek çok hastalığa şifa olmuştur. Bu nedenle de gençlik iksiri lakabını almıştır. Balsamik sirke faydaları ise şu şekilde sıralanmıştır:

  • Şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Kan şekerini düzenlemektedir.
  • Kolesterol hastasıysanız balzamik sirkeyi düzenli tüketerek dengede durmasını sağlarsınız.
  • Mide rahatsızlıklarında iyileştirici özelliği bulunmaktadır.
  • Balzamik sirkenin sağlık için faydaları içinde bağışıklığı kuvvetlendirmesi de gelmektedir.
  • Kalbimiz için oldukça faydalıdır. Dolaşım sistemini kuvvetlendirmektedir.
  • Günlük streslere ve uyku düzensizliğine fayda sağlamaktadır. Sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
  • Balzamik sirkenin yararları içinde kanamaya iyi gelmesi de yer almaktadır.
  • Hormonların dengesinde ve hafızayı kuvvetlendirmede de fayda sağlamaktadır.
  • Egzama ve aknelerin iyileşmesini sağlar.
  • Vajinada meydana gelen bakteri hasarların tedavi eder.

Balsamik Sirke Nelere İyi Gelir?

Balzamik sirkenin iyi geldiği hastalıklar içinde şeker hastalığı da yer almaktadır. Kolesterol içinde oldukça faydalıdır. Mide rahatsızlığı çekenler için bir şifa kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendirmekte ve hastalıklara karşı vücut direncini artırmaktadır. Dolaşım sistemimiz ve kalbimizin sağlığı için düzenli tüketmek yeterlidir. Uyku problemlerine iyi gelmektedir. Strese birebir gelmektedir.

Balsamik sirke nelere iyi gelir diye soruyorsanız bir diğer iyi geldiği hastalık vajinal enfeksiyonlar olmaktadır. Unutkanlığa fayda sağlamaktadır. Kanamalı problemlerde yarar göstermektedir. Egzama tedavisinde kullanılmaktadır.

Balsamik Sirke İçindeki Vitamin ve Mineraller

Kırmızı ve beyaz balzamik sirke olarak iki türü bulunmaktadır. Her derde deva olarak görünen sirkenin içerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır.

.

İçerisinde karbonhidrat ve protein bulundurmaktadır. %97 oranında karbonhidrat ve %3 oranında ise protein bulunmaktadır. Balsamik sirke içindeki mineraller içinde sodyum,  potasyum, demir ve kalsiyum da bulunmaktadır.

Balzamik sirkenin içerdiği vitaminler ise A ve C vitamini olmaktadır.

Balsamik Sirke Kalorisi

Vücut için oldukça faydalı olduğu bilenen balzamik sirke, besin değeri açısından da oldukça zengin olmaktadır. Balzamik sirke kalorisi oldukça düşüktür. 100 gr balzamik sirke yaklaşık bir çay bardağı olmaktadır. Bu 100 gr içerisinde ise 88 kalori bulunmaktadır. Bu açıdan diyet listelerinde yer verilmektedir.

Balsamik Sirke Zararları

Ağır bir tadı olan balzamik sirkeyi oldukça az miktarda kullanmak gerekmektedir. Çok kullanıldığında lezzet bakımından sizi zorlayacağı gibi vücudunuz için de zararlı olacaktır.

Balsamik sirke zararları içinde en bilindik olan asitik özelliği nedeni ile çok fazla kullanıldığında mideye zarar vermesi olmaktadır. Kullandığınızda kaşınma ya da kızarıklık yaşarsanız alerjiniz de olabilir. Bunun için ise doktora danışarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap