Ayı Mantarı Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ayı mantarı, çorba yapımında kullanımı olan bir türdür. Sindirim sistemine faydaları vardır. Bağırsaklara iyi gelir. Aşırısı zararlıdır.

Ayı Mantarı

Halk arasında porçini ya da çörek mantarı olarak adlandırılan ayı mantarı Türkiye’de yaygın bir şekilde yetişir. Şapka kısmı oldukça etli olan ayı mantarı kahverengidir. Besin değeri yüksek olan bu mantar yemeklerde tek başına kullanıldığı gibi sebzelerle de kullanılır.

Ayı mantarı en çok Haziran ve Kasım ayları arasında toplanır. Bu mantarın asıl yetiştiği yer Karadeniz bölgesidir. Ayı mantarı en çok meşe ve kayın ağaçları yakınlarında yetişir. Ayı mantarının en önemli özelliği toplanıldığı gün tüketilmelidir. Çünkü hızlı bir şekilde bozulma özelliği bulunur.

Ayı Mantarı Nasıl Saklanır?

Ayı mantarı çok hızlı bir şekilde bozulduğu için toplantı gün tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle ayı mantarı nasıl saklanır sorusu doğrultusunda ayı mantarı ya alındığı gün tüketilmelidir ya da derin dondurucuda muhafaza edilmelidir.

Ayı mantarını uzun süre ilk günkü tazeliğinde muhafaza etmek isteyen kişiler ayı mantarını fırınlayarak kurutmak gerekir. İsteğe bağlı olarak anne mantarı pişirilerek de özel kaplar içerisinde derin dondurucuda saklanabilir. Vakti geldiğinde çıkarılan bu mantarlar ilk günkü lezzeti ve tazeliği verir.

Ayı Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yemek ustalarının lezzetli yemekler yaparken kullandığı besinlerden bir tanesi olan ayı mantarı pek çok yemekte kullanılabilir. Yemek yapımı sırasında ayı mantarının beraber kullanılacağı malzemeler içerisine birlikte atılabileceği gibi pişirildikten sonra da atılması mümkündür.

Ayı mantarı yemeklerde nasıl kullanılır sorusunu yönelten kişilere bu mantar türü makarnalar ile birlikte kullanıldığında enfes bir tat verir. Ayı mantarı çorba yapımında da kullanılabilir. Fakat çorba yapımında kullanılan ayı mantarının kurutulmuş olması çorbanın lezzeti açısından oldukça önemlidir.

Ayı mantarı tavuk ya da diğer sebzelerle birlikte sote yapımında da kullanılabilir. Damak zevkine uygun bir şekilde tercih edilen ayı mantarı yemekleri birbirinden farklı tatlara ve lezzetlere imkân tanır.

Ayı Mantarı Faydaları

Ayı mantarı faydaları saymakla bitmiyor. Vitamin mineral bakımından zengin bir besin olan ayı mantarı insanların günlük folik asit ihtiyacını karşılar. Protein bakımından zengin olduğundan vejetaryenler için ideal bir besindir.

Ayı mantarı kalsiyum ve mineral bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini korur. İçerisinde bolca B vitamini barındıran ayı mantarı cilde ve birçok hastalığa oldukça iyi gelir. Özellikle kanser ve şeker hastaları ayı mantarı tüketebilirler. Çocuklarda içerisinde bulunan vitamin ve mineraller yardımıyla kemik yapısını güçlendirir.

Yapılan araştırmalar mantar ve mantar türlerinin kansere karşı oldukça iyi geldiğini kanıtlamıştır. Kanser düşmanı olan ayı mantarı da düzenli tüketilmesi halinde kanser riskini ortadan kaldırır.

Ayı Mantarı Nelere İyi Gelir?

Mükemmel tadı ve doyuruculuğu ile ayı mantarı yemeklerde ya da tek başına kullanılarak tüketilir. Bu mantar içerisinde bol miktarda lif bulunduğu için sindirim sistemini düzenli hale getirir. Birçok kişinin yaşadığı kabızlık problemini ortadan kaldırır.

Ayı mantarı ve diğer mantarlar gibi protein bakımından oldukça zengindir. Ayı mantarının düzenli bir şekilde tüketilmesi vücudun ihtiyaç duyduğu tüm protein, demir, vitamin ve mineralleri karşılar.

Sindirim sistemine iyi gelen ayı mantarı zayıflamak isteyenler tarafından da tüketilir. Vücutta ciddi problemlere neden olan iltihaplanmaya karşı başarılı bir şekilde savaşır.

Ayı mantarı nelere iyi gelir sorusunun en önemli karşılığı ise kanser hücrelerini öldürüyor olmasıdır. Bu nedenle kanser riskine karşı başarılı bir savaşçı olan ayı mantarı önemli besin kategorisinde yer alır.

Ayı Mantarı İçindeki Vitaminler

Ayı mantarı B1, B2, b3, B5 ve b7 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bu vitaminler özellikle yetişme çağında olan çocuklar için oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler ayı mantarından karşılanabilir.

Ayı mantarı içerisinde bol miktarda folik asit bulunur. Ayrıca bu mantar çeşidi içerisinde kalsiyum, demir, fosfor gibi mineraller de fazladır.

Ayı mantarı içindeki vitaminler sayesinde insan vücudu ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri takviye olarak alır. Günlük gerekli takviye ihtiyacını karşılamaya yönelik tercih edilen ayı mantarı yemek ustaları tarafından da sevilen bir besindir.

Ayı Mantarı Kalorisi

Ayı mantarı kalorisi tıpkı diğer mantar türleri gibi düşüktür. Bu nedenle ayı mantarı korkmadan tüketilebilecek bir besindir. İçerisinde tamamen su barındırdığı için zayıflamak isteyenler de ayı mantarı kullanmayı tercih edenler. Bu mantar, ana öğünde ya da ara öğünlerde tercih edilen ayı mantarının bir porsiyon tüketilmesi yaklaşık 30-35 kaloriye denk gelir.

Ayı Mantarı Zararları

Mantar severlerin merak ettiği konulardan birisi de ayı mantarı zararları nelerdir şeklinde yönetilen sorulardır. Ayı mantarı mantar çeşitleri içerisinde güven ve yenebilen bir türdür. Fakat yine de dikkatli olmak gerekir ve alınan mantarın ayı mantarı olup olmadığını bilmek gerekir.

Doğada bol miktarda bulunan mantarlar zehirli olanlar ile çoğu zaman karıştırılabilir. Bu nedenle mantar toplamak isteyenler bu konuda dikkatli olmalıdır. Mantarı, mantar uzmanlarından almak daha sağlıklı olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap