Antep Fıstığı Nasıl Saklanır? Kalori Miktarı ve Zararları Nelerdir?

Antep fıstığı, nem almayacek şekilde saklanır. Tatlılarda, kebaplarda kullanılan bu fıstığın kalorisi yüksektir. Azı fayda aşırı tüketimi zararlıdır.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı ağacından yetişen yağlı ve ince kabuklu bir meyve çekirdeğidir. Kabuklu bir yemiştir. Günümüzde birçok tatlıda kullanılan bir yemiş türüdür. İçerisinde 6 gram doymuş yağ, 14 gram çoklu doymamış yağ, 24 gram tekli doymamış yağ bulunur ve trans yağ bulunmaz. 1 mg sodyum ve 1.025 mg potasyum bulunur.

Antep Fıstığı Nasıl Saklanır?

Antep fıstığı oldukça faydalı bir kuru yemiş türüdür. Besleyiciliği oldukça fazladır. Taze Antep fıstıkları güneşte kurutulur. Neredeyse 1 yıl kurutulduktan sonra gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Hava koşulları Antep Fıstığı için çok önemlidir. Antep fıstığı nasıl saklanır sorusuna yanıt olarak 0-10 derece arası olacak bir sıcaklıkta saklanması gerekir.

Antep Fıstığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Antep Fıstığı denince akla tatlı yemekler gelebilir. Özellikle baklavalar gelebilir. Ancak Antep Fıstığı tatlı tuzlu demeden her yemeğe yakışır. Özellikle Gaziantep bölgesinde oldukça fazla tüketilir. Neredeyse her yemekte kullanılıyor. 

Antep fıstığı yemeklerde nasıl kullanılır diye bakacak olursak bu konuda ilk sıraya baklavayı koyabiliriz. Sırası ile sayacak olursak eğer simit kebabında bulgur ve kıymanın içinde Antep ve Şam fıstığı da kullanılır. Katmer, cennet çamuru da yine Antep Fıstığı kullanılarak yapılan yemeklerdendir. 

Yemekler haricinde Antep fıstığının posası kaynatıldığında bu karışım cilde sürüldüğünde cilde E vitamini takviyesi yapacağından yaşlanma geciktirici etki sağlar. Aynı şekilde Antep fıstığının kaynatılıp suyu içilirse eğer oluşan kuru öksürüğü hafifleterek geçirir. 

Yine suyunun içilmesi fazla sigara tüketen kişilerde, kafein alımı fazla olan kişilerde akciğerde oluşan iltihabın hafiflemesine yardımcı olur. Antep fıstığı suyu tırnak sağlığına da iyi gelir. Tırnak bakımında gönül rahatlığı ile kullanılabilir. 

Antep Fıstığı Faydaları

Antep fıstığının oldukça faydalı besin değerlerine sahip olduğu biliniyor. Peki, nasıl faydalı buna bir bakalım. Şimdi konumuz Antep fıstığının faydaları oldukça fazladır. Yüksek kolesterolün baş düşmanı diyebiliriz. Kandaki kolesterol seviyesini dengelemede oldukça iyi bir rol oynar.

Akciğerde bulunan iltihapları temizlemeye yardımcı olur. Öksürük olduğu durumlarda göğsü yumuşatarak ağrıları hafifletir ve öksürüğün geçmesinde önemli rol oynar.

İnsan vücudunun günlük ihtiyacı olan fosfor miktarının %60 kadarını karşılamasına yardımcı olur. Bir porsiyon tüketilmesi fosfor dengesini sağlamaya yetecektir. Antep fıstığı faydası uzun zamandır biliniyor.

Antep Fıstığı Nelere İyi Gelir?

Her kuru yemiş gibi Antep fıstığının da en doğalı yararlıdır. İnsan vücudundaki birçok şeye iyi gelir. Peki Antep Fıstığı nelere iyi gelir? Kabuğundaki lif mide zarını korumaya yardımcı olur, mide asidini dengeler. Düzenli kullanıldığında yüksek tansiyon riskini azaltır.

İnsülin direncini düşürür. Yüksek tansiyon riskini azalttığından inme, felç gibi hastalıkların oluşmasını engeller. Kabuğunda bulunan lif hazımsızlık ve midedeki şişkinliği azaltır.

Bağırsak florasını koruyarak sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığı engeller. Günlük her öğüne kontrollü olarak ilave edildiğinde vücut dengesini olumlu yönde etkileyecektir.

İçerisindeki antioksidan sayesinde çeşitli kanser türlerinin oluşumunu engeller. Afrodizyak etkisi sayesinde erkeklerde cinsel gücü arttırır. Kilo alımını önler.

İçerisindeki yağlar sayesinde enerji oranını arttırır. Şeker hastalarının da tüketiminde kandaki şekeri dengeleyeceğinden yararını göreceği kesindir. Damarları genişletir, bu yüzden kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlar. 

Antep Fıstığı İçindeki Vitaminler

Antep fıstığının faydaları oldukça fazladır. Yetiştiği bölgelerin sağlık kaynağı da denebilir. İçerisinde oldukça zengin vitamin kaynakları bulunur. Antep fıstığı içindeki vitaminler A grubu vitaminleri, B vitamini, E vitamini, B6 vitamini, potasyum, fosfor, yağ ve proteinlerdir.

Oldukça lifli bir kabuk yapısına sahip olduğundan bağırsak dostu bit besindir. Özellikle mesane bölgesinde oluşan kumların vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Antep Fıstığının Kalorisi

Antep fıstığının kalorisi 100 gramında yaklaşık 562,1 civarındadır. 100 gramı %18 karbonhidrat, %14 protein, %68 yağ içerir. İçerisinde oldukça önemli besin maddeleri bulunduğundan çok değerli bir atıştırmalıktır. Çok fazla olmayacak şekilde salatalarda bile kullanılabilir.

Diyet listelerinin de başında yer alması gereken bir besindir. Diyetisyenler tabi ki fazlasının zarar olacağını söylüyorlar. Karbonhidratı yüksek olduğundan spor öncesi de tüketimi yararlı olacaktır. Antep fıstığı fiyatı günümüzde bir hayli yüksektir.

Antep Fıstığının Zararları

Antep fıstığının zararları araştırıldığında bulmak biraz zordur. Çünkü tamamen vücudun dostu bir besin. İçerisinde yararlı besin değerleri bulunur.

Ancak her şeyin çok fazla tüketilmesi zararlı olabileceği gibi Antep fıstığının da fazla tüketilmesi vücut açısında tehlikeli şeylere sebep olabilir. Çok fazla tüketildiğinde vücudun fazla kalori alımı olduğundan kilo almaya neden olur.

Fazla tüketildiğinde vücuda fazla yağ alınmış olacağından cildin sivilcelenmesine neden olur. Fazla yağ alımı da kolesterol seviyesini yükseltir. Bu da vücutta tehlikeli birçok hastalığı tetikler.

İçerisinde bulunan proteinler, fazla tüketim olduğunda bağışıklık sistemindeki maddelere karşı alerjik reaksiyonların tetiklenmesine neden olurlar. 

Düzenli ve dengeli tüketildiğinde hiç bir zararı olmayacaktır. Tamamen insan sağlığına dost bir besindir. Günlük hayatımızda tüketimini kesinlikle eksik etmememiz gereken besinlerdendir.

Tatlı ve tuzlu birçok yiyeceğe yakıştığından günlük hayatta salatada dâhil birçok yiyeceğe dengeli olarak ilave edilebilir, günlük vitamin ve mineral alımının birçoğu Antep Fıstığından karşılanabilir. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap