Ampul Domates Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanım ve Faydaları

Ampul Domates diğer türleri gibi dolapta saklanır. Her tür yemekte kullanımı vardır. Bağırsaklara iyi gelen faydaları vardır. Alerjiye dikkat.

Ampul Domates

Domates çeşitlerinden biri olan ampul domates, bilinen ilk yetiştirilme yeri Avrupa olmaktadır. İlk görüldüğü yıllar ise 18. yy olmaktadır.

Daha sonra diğer ülkelerde de tanınmaya başlanmış ve yetiştirilmiştir. Çeşitli renkleri bulunan bir domates türüdür. Ampul domates sarı, turuncu ve kırmızı renklerde olmaktadır. En sık karşılaşılan ise sarı ampul domates olmaktadır. Normal domatese göre oldukça küçük boyuttadır. Tek seferde yenilebilir büyüklüktedir. Aroması oldukça yüksek olmaktadır.

Ampul domates nasıl bir bitkidir diye merak ediyorsanız görünüş itibarı ile yaprakları normal domates yaprağına benzemektedir. Bunun dışında meyvesi ise ismini aldığı ampulü andırmaktadır. Oldukça küçük bir yapıda olup avuç içine yaklaşık 7-8 domates sığmaktadır.

Yüksek asitli ve yoğun lezzeti bulunan bu sebze artık ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Ampul domates nasıl bir bitkidir sorusunun cevabı yukarıda yazılan yazıda sizlere sunulmuştur.

Ampul Domates Nasıl Saklanır?

Domatesler genel olarak yemeklerde sebze olarak, turşu yapılarak, sos olarak ve konserve olarak tercih edilmektedir. Tat bakımından normal domatesten daha yoğun bir lezzete sahip olmaktadır. Ampul domatesin saklama koşulları diğer domateslerle benzerlik göstermektedir.

Mevsiminde dalından koparılan soframıza gelen bu domatesin bu dönemdeki muhafaza edilmesi buzdolabında olmaktadır. Taze tüketmek için bu yöntem yeterli bulunmaktadır.

Ampul domates nasıl saklanır sorusunun ilk cevabı buzdolabı olurken kış mevsiminde tüketmek için diğer yöntemler tercih edilmektedir. Mevsiminin dışında kullanmak için bozulmadan saklanılması gerekmektedir. Bunun için kurutulması ve konserve yapılması seçenekleri uygulanabilir.

Kurutma işlemi havanın kuru olduğu ve sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde yapılmaktadır. Nemli bölgeler kurutma işlemi için uygun olmamaktadır. Ayrıca kurutma doğal ortam yerine yapay ortamda da yapılabilir. Düşük ısıda uzun süre fırınlayarak ampul domates kurutulabilir.

Ampul domatesin saklama koşulları içinde konserve yöntemi de olmaktadır. Mevsiminde ampul domates ile yapılan konserlere kış mevsiminde aynı tat ile sofralarınızda yerini almaktadır. Bu konserveler yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Ampul Domates Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Hemen hemen her yemekte domates kullanılmaktadır. Yapılan soslarda, salçalarda pişirilip yenilmektedir. Aynı zamanda çiğ olarak da tüketilen bir sebze olmaktadır.

Ampul domates yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna verilecek ilk cevap bunlardır. Pişmemiş şekilde salatalarda ve garnitür olarak diğer yemeklerin yanında sunulmaktadır.

Ampul domates ile yapılan yemekler içinde nadir bilinen yöntemler de vardır. Bunlar turşusu, reçeli, pizza üzerinde ise aksesuar olarak kullanılmaktadır.

Turşu yöntemi yeşil halde bulunan ampul domates ile yapılmaktadır. Pizza üzerinde ise oldukça renkli durmaktadır. Reçeli ise oldukça farklı bir yöntem olmaktadır. Ampul domates ile yapılan yemekler bu şekilde sıralanmaktadır.

Ampul Domates Faydaları

Yeni yeni tanıdığımız ampul domatesler lezzeti kadar faydaları ile de tercihlerimiz arasına girmektedir. Bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Ampul domates faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İçerisinde bulunan antioksidan ile bağışıklığı güçlendirecek nitelikte olmaktadır. Özellikle sarı ampul domates tüketerek hastalıklardan uzak duyulabilir.
  • İçerisinde bulunan likopen ile vücudun direncini arttırmaktadır.
  • Ampul domatesin en bilinen faydaları arasında kolesterolü dengede tutmasıdır.
  • Özellikle sarı ampul domates içerisinde bulunan lifler sayesinde bağırsaklara iyi gelmektedir.
  • Niasin maddesi kan damarlarımız için oldukça önemlidir. Bu madde damarları güçlendirmektedir.
  • Ampul domates ise içerisinde bol miktarda niasin maddesi bulundurmaktadır.
  • Kalori düşüklüğü sayesinde diyet listelerinde yerini almaktadır. Diyet yapanlar için bir seçenek olmaktadır.
  • İnsanların günlük ihtiyacı olan enerjisini sağlamakta önemli rol oynamaktadır.
  • Hazımsızlık sorunu yaşayanların tüketmesi gereken bir besin maddesi olmaktadır. Öğünlerde yer verilerek bu durumdan kurtulabilir.
  • Antioksidan özelliği ile kansere karşı vücudu korumaktadır.
  • İçinde barındırdığı su miktarı oldukça yüksek olmaktadır. Kuru ciltlerde ve yağlı ciltlerde tercih ederek dengenin sağlanmasında fayda sağlamaktadır.

Ampul Doates Nelere İyi Gelir?

Bilinen pek çok faydası bulunan ampul domates nelere iyi gelir sorusunu da aydınlatalım. Öncelikle kanser başta olmak üzere çoğu hastalığa iyi gelmektedir.

Vücut direncini artırmakta, hastalıklara karşı korumaktadır. Damarlarımızı güçlendirmektedir. Ampul domatesin iyi geldiği durumlarda biri de bağırsaklar olmaktadır. Bağırsakları düzenlemektedir. Kolesterolü dengelemekte ve diyet yaparken listelere eklenmektedir. Vücudun enerjisini sağlamaktadır.

Ampul domates iyi geldiği durumlar arasında ciltler de yerini almaktadır. Nem dengesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra antioksidan özelliği vücut direncini arttırmaktadır.

Ampul Domates İçindeki Vitamin ve Mineraller

Bu kadar faydalı olan bir besinin içerisinde bulunan vitaminler de oldukça fazladır. Ampul domatesin içerdiği vitaminler B2, B6, A ve C olmaktadır. Manganez, magnezyum, bakır, demir, kalsiyum, folat ve fosfor içerdiği mineraller olmaktadır. Ampul domates içindeki vitamin ve mineraller bu şekilde sayılabilir.

Ampul Domates Kalorisi

Ampul domates kalorisi oldukça düşük olmaktadır. 100 gr ampul domateste sadece 15 kalori bulunmaktadır.  Bu nedenle bu domates çeşiti diyet listelerinde yer almaktadır. Hem verdiği enerji hem de kalorisi sayesinde zayıflamak isteyenlerin tercih edebileceği bir üründür.

Ampul Domates Zararları

Ampul domatesler yüksek asit içermektedir. Bu nedenle çok tüketildiğinde mideye zarar verebilir. Reflü hastalığının oluşmasına neden olabilir. Ampul domates zararları içerisinde eklem ağrıları da yer almaktadır. Böbrek sorunları ve alerjik reaksiyonlar neden olabileceği diğer zararlar arasında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap