Ada Çayı Sirkesi Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları ve Zararları

Ada çayı sirkesi, turşu yapımında kullanılır. Şeker hastalığına iyi gelir. Yorgunluğu giderme gibi faydaları vardır. Fazlası mideye zararlıdır.

Ada Çayı Sirkesi

Sirke; salatalarda, turşularda, yemeklerde kullanılan hızlı bir şekilde hazırlanması için şekerli gıdalardan hazırlandığı gibi çeşitli bitkilerden de hazırlanabilen asetik asit içeren bir sudur.

Ağır ve itici bir kokuya, ekşi bir tada sahiptir. Sirke her ne kadar itici özelliklere sahip olsa da vücudumuz için sayılamayacak kadar faydalıdır.

Ada çayı, ballıbabagillerden gelen bir hafif ve ferahlatıcı kokuya sahip gri alt tonlu yeşil ve sivri uçlu bir bitkidir. Ada çayı sirkesi ise bu bitkinin çiçeklerinden üretilir.

Ada çayı sirkesi mutfaklarımızda pek kullanmaya alışık olduğumuz bir sirke türü olmasa da 1400’lü yıllardan itibaren halk arasında şifalı özellikleri sayesinde gözde bir sirke türüdür.

Ada çayı sirkesini kullanmaya alışık olduğumuz üzüm, elma gibi sirkeler kadar kolay bulamasak da internet üzerinden doğal ürünler satan satıcılardan kolayca temin edebileceğiniz gibi aslında evde yapması kolay bir sirkedir.

Ada çayı sirkesi diğer bildiğimiz sirkeler gibi su ile değil daha önceden yapılmış bir sirke yardımıyla yapılır. Cam şişeye istediğiniz miktarda koyacağınız üzüm veya elma sirkesinin içine ada çayının çiçeklerini koyarak 14 gün boyunca güneşte ağzı kapalı bir şekilde bekletildikten sonra başka bir cam şişeye çiçekleri süzülerek alınır ve kullanılır.

Ada Çayı Sirkesi Nasıl Saklanır?

Ada çayı sirkesi nasıl saklanır sorusuna cevap olarak ise; ada çayı sirkesini plastik ya da cam şişelerde (cam şişeler tüketeceğiniz gıdalar için daha iyi bir seçim olmaktadır) ve ağzı hava almayacak şekilde kapatacağınız güneş görmeyen, serin yerlerde saklamalısınız.

Bulunduğunuz konum gereği serin yer bulmakta sıkıntı çekiyorsanız buzdolabınıza koymalısınız. Sirke yoğun kokusu sebebiyle ağzı kapalı olmadığı sürece bulunduğu ortama kendi kokusunu yayarak sizi ve çevrenizdeki insanları rahatsız edebilir.

Ada Çayı Sirkesi Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Ada çayı sirkesini sulandırıp çeşitli rahatsızlıklarınızın tedavisinde kullanabileceğiniz gibi çorbalarınızda, salatalarınızda, et, balık veya tavuk yemeklerinizde, hazırlayacağınız turşularda, sebzelerinizi ve meyvelerinizi temizlemek için hazırlamış olduğunuz suya koyabilirsiniz.

Ada Çayı Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Ada çayı sirkesi de diğer sık sık kullandığımız ve kolay bir şekilde temin edebildiğimiz sirkeler gibi vücudumuzda bulunan çeşitli rahatsızlıklara karşı iyi gelen bir sirkedir. Ada Çayı sirkesinin faydaları;

·       Ada çayı sirkesi hormonal bozukluklara iyi gelir.

·       Ada çayı sirkesi diyabete iyi gelir.

·       Bağırsakları çalıştırır.

·       Karaciğer rahatsızlıklarını önler ve tedavi edici bir özelliğe sahiptir.

·       Boğaz iltihaplarına karşı iyi gelir.

·       Yorgunluğa karşı faydalar sağlar.

·       Vitamin ve mineral deposudur.

·       Kilo vermeye yardımcı olur.

·       Bağışıklık sistemini güçlendirir.

·       Tümörlü hücre oluşumunu önlemekte ve DNA yapınızı korumaktadır.

·       Kalp sağlığınız için fayda sağlar.

·       Ağız sağlığınızı ve ağızda oluşan kötü kokuyu önler.

·       Cildi güzelleştirir.

Ada Çayı Sirkesi Nelere İyi Gelir?

Ada çayı sirkesi içerisinde bulundurduğu vitaminler ve mineraller sayesinde başta cildinizi olmak üzere vücudunuzda bulunan birçok probleme karşı iyi gelmektedir.

·       Midenizi rahatlatır. Ilık bir su içerisine ada çayı sirkesi damlatıp içerseniz midenizdeki rahatsızlığı ortadan kaldırır.

·       Sıcaktan aşırı etkilenen kişilere büyük yardımcıdır. Cilt üzerinde kullanılırsa terlemeyi ve sıcak basmasını önler.

·       Felçli veya ağır rahatsızlıkları sebebiyle ayağa kalkamayan hastaların cildine ada çayı sirkesini seyrelttikten sonra masaj yaparak uygularsanız rahatlık hissi verir ve canlılık sağlar.

·       Hormonal bozukluklara ve diyabete karşı vücudunuzda savaşır. Sabahları ılık suya bir miktar ada çayı sirkesi koyarak tüketebilirsiniz.

Ada Çayı Sirkesinde Bulunan Vitamin ve Mineraller

Ada çayı sirkesi içerisindeki vitaminler ve mineraller vücudumuzun ihtiyacı olan bazı vitamin ve minerallerden fazlasıyla içermektedir. Günlük olarak veya haftada üç kere ada çayı sirkesi tüketmeniz vitaminlerden ve minarellerden faydalanmanız için büyük yarar sağlayacaktır.

Ada çayı sirkesi içerisinde A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri bulunmaktadır bu vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminizin onarılmasına, yenilenmesine ve kötü bağırsak bakterilerinin yok edilmesi sağlanır. Ada çayı sirkesi içerisinde vitaminler dışında potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi minerallere de ev sahipliği yapmakta.

Ada Çayı Sirkesinin Kalorisi

Ada çayı sirkesinin kalorisi değeri ada çayı sirkenizi yaparken kullanılan sirkeye göre değişmektedir. Sizlerle ada çayı sirkesi yaparken sık sık kullanılan iki sirkenin kalori değerini paylaşacağız. Ada çayı sirkenizi elma sirkesi ile hazırlamışsanız bir yemek kaşığında 2 kalori, üzüm sirkesi ile hazırlamışsanız 1 kalori bulunmaktadır.

Ada Çayı Sirkesinin Zararları

Ada çayı sirkesinin faydalarını okuduktan sonra maddeler arasında kendi rahatsızlığınızı gördüyseniz bol bol tüketip hemen sağlığınıza kavuşmayı düşünüyor olabilirsiniz.

Fakat ada çayı bir sirke olduğu için ada çayı sirkesinin zararları ise içerisinde yüksek miktarda asit bulunmasından dolayı fazla tüketimlerde başta midenizde yanma, mide ekşimesi, hazımsızlık ve ishal gibi yan etkiler görebilirsiniz. Hamileler tarafından fazla tüketilmesi sonucunda vücudunuzda alerjik reaksiyonlar görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap