Turunç Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Turunç, kabuğu, çiçeği ve meyvesinin değerlendirildiği, şifa deposu faydalı bir meyvedir. Birçok rahatsızlığa iyi gelir. Meyve suyunda kullanılır.

Turunç

Görüntüsü dolayısıyla halk arasında genellikle portakalla karıştırılan turunç aslında turunçgiller familyasından farklı bir türdür. Görüntüsü çok fazla portakala benziyor olsa da hem lezzet hem de besin değerleri açısından portakaldan çok farklıdır.

Aynı familyadan olan portakala göre çok daha fazla ekşiliğe ve acımsı bir tat dokusuna sahiptir. Tadındaki bu özellikler dolayısıyla da halk arasında “acı portakal”, “ekşi portakal” ve “sevil portakal” gibi isimlerle de bilinmektedir.

Tüm Turunçgiller familyasında olduğu gibi turunç meyvesi de oldukça sulu bir yapıya sahiptir. Ayrıca oldukça zengin besin değerleriyle vücut sağlığının korunmasında bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur. Her ne kadar portakalın ekşi ve acımsı lezzet yapısına sahip bir türü olsa da mutlaka düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Turunç Nasıl Saklanır?

Her bir meyve, sebze ve bitki mutlaka tazeyken tüketilmelidir. Mevsiminde dalından kopartılmasının ardından kısa bir süre içerisinde tüketilmelidir. Böylelikle içeriğinde yer alan tüm vitamin ve minerallerden faydalanılabilir. Tüketimi için ne kadar beklenirse o kadar çok tazeliğini ve dolayısıyla besin değerlerini kaybedecektir. Turunç içinde aynı durum geçerlidir.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak turunç nasıl saklanır şeklinde bir soru gündeme gelebiliyor. Turunç dalından koparıldığı haliyle uzun süre saklanabilecek bir meyve değildir. Bu nedenle uzun süreli saklanmak istendiğinde turunç ekşisi gibi çeşitli işlemlere maruz bırakılması gerekir.

Besin değerlerini olabildiğince koruyabilecek uygulamalarla, daha uzun süre muhafaza edilebilir.

Turunç Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kendisine has tat dokusuyla diğer turunçgillerden ayrılan turunç meyvesi, mutfaklarda çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Turunç yemeklerde nasıl kullanılır sorusu da bu zengin kullanım alanı dolayısıyla ortaya çıkıyor.

Turunç meyvesinin hem etli kısmı, hem kabuk kısmı hem de çiçekleri mutfaklarda değerlendirilebilir. Meyvenin kabuk ve etli kısımları birbirinden farklı şekillerde tüketilebilir. Turunç şurubu olarak bilinen şifa deposu doğal şurupta turuncun kabuklarından yapılır. Ayrıca turunç kabuklarını kullanarak turunç çayı gibi son derece faydalı bir bitki çayı hazırlanabilir.

Turunç, kaynatıldıktan sonra elde edilen kaynatma suyundan da turunç ekşisi isimli vitamin ve mineral deposu bir gıda takviyesi hazırlanabilir.

Turuncu, limon yerine de kullanabilmek mümkündür. Hazırlanan salataların üzerine tıpkı limon gibi ekşi ve acımsı bir tat kazandırmak amacıyla kullanılabilir. Kokusu da ayrı bir renk kazandırır.

Mutfak dışında da turunç kabukları kullanılarak, turunç yağı elde edilebilir. Turunç çiçekleri ise turunç esansı yapmada değerlendirilebilir. Bu esans hem parfüm hem de sabun yapımında da kullanılır. Gıda tatlandırıcısı üretimi de gerçekleştirilebilir.

Turunç Faydaları

Vitamin ve mineral deposu turunç meyvesi, bol sulu yapısıyla hem lezzet hem de şifa kaynağıdır. İçeriğinde gizlediği besin değerleri ile vücudun ihtiyaç duyabildiği her vitamin ve minerali güçlü bir şekilde karşılayabiliyor. Turunç faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

  • Turunç kabuğu, çiçeği ve meyvesinin her birinin kendisine has etkileri bulunur. Özellikle taze turunç suyu faydaları hem vücut sağlığını hem de cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Asidik yapısı itibariyle turunç mide sorunlarına iyi gelir. Mide yanması ve mide suyunun ağza gelmesi gibi gastrit problemlerine iyi gelir.
  • Sindirim sisteminin dengeli çalışmasına yardımcı olarak, hazmı kolaylaştırır.
  • Sinir ve stres kaynaklı aşırı duygularda vücudun dinginliğini sağlayacak, yatıştırıcı etkiye sahiptir.
  • Turunç meyvesinin çekirdekleri kullanılarak hazırlanan doğal formüllü merhem ile böcek yaralarını iyileştirir. Böcek ısırmasından kaynaklı zehirlenme ve iltihaplanma olan bölgelerde iyileşme sağlar. Bölgede meydana gelen ağrı gibi semptomları ortadan kaldırır.
  • Vücutta kanın tüm toksin ve zararlılardan arındırılmasına yardımcı olur.
  • Kalp ritmini düzenleyebilme özelliğiyle çarpıntı hallerinde geçmişten beri geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılır.
  • Kan şekerini dengeleyerek, tansiyonun dengede kalmasına yardımcı olur.

Turunç Nelere İyi Gelir?

Turunç nelere iyi gelir sorusu için pek çok yanıt verilebilir. Zira turunç faydaları arasında hem harici hem de dahili noktalar bulunur. Yani turunç ile hem cilt sağlığını hem de fiziksel sağlığı koruma altında tutabilmek mümkündür.

Turunç meyvesi, özellikle iştahsızlık sorunu olan kişiler için tavsiye edilir. Gün içerisinde sıkça mide problemleriyle boğuşan kişiler içinde turunç suyu faydaları oldukça etkili olur. Yüksek vitamin değerleri sayesinde de bağışıklık kuvvetini arttırır.

Turunç İçindeki Vitaminler

Turunçgiller familyasında turunç A vitamini yönünden en zengin meyvedir. Turunç içindeki vitaminler arasında A vitaminin haricinde C, E ve B6 şeklindedir. Turunç kabuğu ve turunç suyu içerisinde yüksek oranda bulunan bu vitaminler, taze tüketildiğinde güçlü etki oluşturur.

Güçlü bir potasyum kaynağı olan turunç besin değerleri içerisinde folat, demir, fosfor ve magnezyumda bulunur.

Turunç Kalorisi

Besleyici bir meyve olmasıyla, diyet programlarında sıklıkla kullanılan turunçgillerden birisi de turunç meyvesidir. Orta boyutlardaki 1 adet turunç kalorisi 43 kalori şeklindedir.

Aynı boyutlardaki bir turunç içeriğinde 159.62 gram su bulunur. Ayrıca 21.62 gram karbonhidrat, 333.04 gram potasyum ve 73.60 gram kalsiyum bulunur.

Turunç Zararları

Turunç içeriğinde bulunan vitamin ve mineralleri ile vücut sağlığı için çok faydalıdır. Ancak doğru veya uygun miktarda kullanılmadığında ciddi turunç zararları gözlemlenebilir. Çeşitli sağlık sorunlarına istinaden düzenli ilaç kullanımında, ciddi etkileşimler gerçekleştirebilir.

İçeriğinde bulunan bileşenleri dolayısıyla nefes darlığı çeken kişiler için turunç zararları bulunur. Nefes alışverişinde ciddi sorunlar yaşanmasına yol açabilir.

Tüm besinlerde olduğu gibi aşırı tüketimi de ciddi zararlar oluşturabilir. Aşırı tüketildiğinde turunç yan etkileri arasında böbreklerin tahrip olmasına neden oluşu gelir.

Kafeinli bir içecek ile bir arada tüketilmesi durumunda kalp ritmini bozduğuna ilişkin araştırmalarda bulunur.

Turunç çiçeği yağı ise aşırı kullanıldığında baş ağrısı şikayetlerine neden olabilir.

1 Yorum

Berrin Arslan  -  Nisan 9, 2022 / 10:00 am

harika bir yazı olmuş!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap