Torik Balığı Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Tavada kullanımı ile torik balığı başka bir lezzet alır. Düzenli tüketiminin enerji veren faydaları bulunmaktadır. Aşırı tüketim zararlıdır.

Torik

Uskumrugiller familyasına ait olan torik, halk arasında palamut balığının büyüğü olarak bilinmektedir. Böyle bilinmesine karşın torik, palamut balığından bağımsız bir türdür. Torik balığının küçük olanlarına Tombak balığı adı verilmektedir.

Torik yerinde duramayan çok hareketli ve hızlı bir balıktır. Sürekli hareket etmelerinin sebebi yüzme keselerinin olmamasıdır. Karadeniz, Akdeniz ve Atlas Okyanusu’nda yaşayan torik oldukça hızlı büyüyen bir balık türüdür.

Vücudunun yanları gümüş renkli, sırtı mavi ve çizgili olan torik balığının boyu 1 metreye kadar ulaşabilir. Yetişkin bir torik balığının ağırlığı 5 kilogram civarındadır.

Vücudu yanlardan basık olduğu için balıkçılar onu füzeye benzetirler. Suda asılı kalmış gibi hareketsiz durabilen deniz canlılarına pelajik canlılar denmektedir. Torik de pelajik bir canlıdır. Torik, özellikle konserve balıkçılığında önemli bir yer kaplamaktadır.

Torik Nasıl Saklanır?

Oldukça besleyici ve sağlıklı olan torik ülkemizde birçok insan tarafından sevilerek tüketilen bir balık türüdür. Peki omega-3 bakımından zengin olan torik nasıl saklanır? Torik balığının saklama koşulları diğer balıklarla hemen hemen aynıdır. Torik balığı temizlendikten sonra oda sıcaklığında (20 derecede) 1 güne kadar tazeliğini koruyarak saklanabilir. Fakat bu yöntem yaz aylarında geçerli değildir.

2-3 gün içerisinde tüketilmesi düşünülen planlanan torik buzdolabının normal bölümünde saklanabilir. Ama tüketilme süresi 3 günü geçecekse temizlenip porsiyonlar ayrıldıktan sonra hava almayacak bir şekilde poşetlenerek buzdolabının derin dondurucu kısmına kaldırılır.

Toriği saklamanın en yaygın bir diğer şekli de torik lakerda yapmaktır. Lakerda, palamut ve torik gibi balıklardan hazırlanan bir mezedir. Balığı temizleyip kaya tuzu ile salamura yapılır. Sonra temiz bir kavanozun içerisine konulur. 15 gün bekledikten sonra torik lakerda tüketime hazır hale gelir.

Torik Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Peki palamuda benzediği söylenilen torik yemeklerde nasıl kullanılır? Yağlı eti ile ve lezzetiyle herkesin çok severek tükettiği torik en çok tavada kızartılarak tüketilmektedir. Tavada torik yapmak için balık halka halka dilimlenir. Bir saat kadar tuzlanıp dinlendirilir. Daha sonra yanmaz yapışmaz bir tavada arkalı önlü kızartılır.

Torik tavada lezzetli olduğu kadar güveçte de lezzetli olmaktadır. Güveçte torik için balığın yanında sevdiğiniz sebzelerle birleştirip güveçle fırında pişirebilirsiniz. Lezzetli ve pratik olmasından dolayı torik lakerda, Toriğin kullanım şekillerinden en çok tercih edilen şekli olmaktadır.

Oldukça sağlıklı olan bu balık biraz yağlı olduğu için diyette kalori dengesini sağlamak amacıyla fırında buğulama şeklinde tüketilebilir.

Torik Faydaları

Vitamin ve mineraller bakımından epey zengin olan Toriğin vücudumuza faydaları oldukça fazladır.

Torik faydaları:

● Torik balığı kolesterolü düzenler.

● Omega 3 içerdiği için vücuda bedenen ve zihnen yarar sağlar.

● Saçların parlamasını ve daha sağlıklı bir yapıda olmasını sağlar.

● İçeriğinde bulunan D vitamini sayesinde kemik yapısını güçlendirir ve iskelet gelişimine katkı sağlar.

● Ciltte oluşan yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ciltte oluşan güneş lekelerinin geçmesinde hasarın en aza indirilmesinin de etkilidir.

● Yaşlandıkça deride oluşan kırışıklıkların azalmasına sebep olur. Cildin yaşlanmasını yavaşlatır.

Torik Nelere İyi Gelir?

Omega 3 yağ asidi bakımından oldukça zengin olan torik insan sağlığına olumlu katkı sağlamaktadır. Torik nelere iyi gelir diye düşünürsek pek çok faydasını olduğunu görürüz. Göz sağlığı için oldukça önemli olduğu bilinen Torik gözdeki sarı nokta hastalığının giderilmesinde oldukça etkilidir.

İçinde bulunan omega 3 sayesinde sinir hücrelerinin daha sağlıklı olmasını sağlar, beynin hafıza kısmının gücünü arttırır ve alzheimer riskini düşürür. Düzenli tüketildiğinde saç köklerini güçlendirerek saçların dökülmesini ve yıpranmasına engeller. Cildin daha parlak ve daha canlı görünmesini sağlar.

İçeriğinde bulunan potasyum minerali sayesinde kolesterolü düzenler ve kan basıncını azaltır kalp sağlığı için de oldukça önemli bir besindir. İçerisinde az miktarda da olsa demir minerali bulunduğu için düzenli tüketimde kan yapımına yardımcı olacaktır.

Sindirim sistemindeki değişime uğramaya meyilli hücrelerin iyileşmesini sağlayarak kanser hücrelerinin artmasını engeller. Böylelikle düzenli tüketildiğinde kanser hastalıklarının yaşanmasının önüne geçecektir.

Gebeliği sürece düzenli olarak haftada 2-3 kere torik tüketen kadınların bebekleri beyin ve kemik gelişimi bakımından daha sağlıklı bireyler olmaktadırlar. Bu çocukların ileride daha hızlı algılama, düşünme ve hareket etme yeteneğine sahip oldukları araştırmalar sonucu gözlemlenmiştir.

Yaş ilerledikçe artan unutma sorunlarına iyi gelir hafızayı güçlendirir ve cildin daha yavaş yaşlanmasını sağlar. Düzenli tüketildiği takdirde daha dinç ve daha canlı bir vücuda sahip olunabilir.

Torik İçindeki Vitaminler

Torik pek çok balık gibi oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Torik içindeki vitaminler: A, D, C ve B6 vitaminlerdir. Bunun yanında potasyum, sodyum, kalsiyum, demir minerallerini içermektedir.

Torik Kalorisi

Tükettiğimiz pek çok besinin kalorisi bizlerin her zaman merak ettiği bir konu olmuştur. Diyet yapanların, sağlıklı beslenenlerin ve sporcuların oldukça fazla tükettiği torik kalorisi 100 gramda 168 kalori olarak hesaplanmıştır. Pişirilme şekline göre torik balığının kalorisi değişiklik göstermektedir.

Torik, yapı bakımından diyet listeniz için biraz yağlı bir balık olmasına rağmen buğulama tekniği ile pişirdiğiniz takdirde balığınızda daha az kalori artışı olacaktır. Bu nedenle daha düşük kalorili torik için buğulama tekniğini kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Torik Zararları

İçerisinde bulunan vitamin, mineral ve bol miktarda omega-3 yağ asidi sayesinde vücudumuza pek çok yararı vardır. Bunların yanında doğru muhafaza edilmemiş olan balıkların zararları da olduğu görülmüştür.

Torik zararları daha çok içerisinde bulunan histamin denilen mineralden kaynaklanmaktadır. Donmuş, konserve yapılmış, bayatlamış ya da uygun koşullarda muhafaza edilmemiş Torik balığında histamin miktarında artış olabilmektedir. Bu balıkların tüketilmesi sonucunda histamin zehirlenmesi yaşanılabilir. Bu nedenle balığınızın iyi koşullar altında saklandığından emin olmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap