Safran Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları, Zararları ve Safranın Fiyatı

Safran, fiyatı en yüksek baharatlardandır. Yemeklerde kullanım dozu iyi ayarlanmalıdır. Bronşite iyi gelen faydaları vardır. Gebelikte zarara dikkat.

Safran

Dünyanın en pahalı baharatı olan safran, süsengiller ailesine aittir. Safran sonbaharda çiçek açar. Çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisidir. Bu bitkinin yaprakları şeritimsi şekillidir ve üç tepecikli mor çiçekleri vardır.

Bu bitkinin erkek organları kurutulur ve gıda boyası ve tat verici olarak kullanılır. Safran bitkisinin memleketleri olarak İran, İtalya, İspanya ve Fransa sayılabilir. Türkiye’de safran Safranbolu bölgesinde yetiştirilir. Anavatanı ise Güneybatı Asya’dır. İlk olarak Yunanistan’da yetiştirilmiştir.

Safranın keskin bir tadı ve saman benzeri bir kokusu vardır. Bunlara sebep olanlar ise pikrokrosin ve safranal bileşenleridir. Safran aynı zamanda sarı rengini veren bir madde içerir.

Kelime olarak safran kelimesi Arapçada za’feran sarı anlamına gelen asfar kelimesinden köken alır.

Yemeklere kattığı tat ve renk ile İran, Hindistan, Avrupa, Fas gibi yerlerin mutfaklarında yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Safrana alternatif olarak zerdeçal veya aspir kullanılabilir.

Safran oldukça pahalı bir bitkidir. 100 gramı yaklaşık olarak 20-25 lira civarıdır. 1 kg safran yaklaşık olarak 20 bin lira civarıdır. Yarım kilo safran elde edebilmek için ortalama 80 bin civarında safran gerekir.

Safran Nasıl Saklanır?

Doğru bir şekilde saklanan safran 2 yıl boyunca tazeliğini ve lezzetini koruyabilir. Bu yüzden safranı karanlık ve hava ile temas ettirmeden muhafaza etmek gerekir.

Safran şeffaf olmayan kavanozlarda saklanmalıdır. Işık ve hava safranın bozulmasında iki önemli etkendir.

Safran Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Safran, sıradışı acımtırak tadı ve kokusu ile mutfaklarda tercih edilen bir baharattır. Örneğin Osmanlı mutfağının karabiberden sonra tercih edilen ikinci baharatıdır.

Safran pilavlarda, et ve sebze yemeklerde, sütlü tatlılarda oldukça tercih edilir. Örneğin safranlı pilav sofralara ayrı bir lezzet katar.

Özellikle Akdeniz mutfağında kullanılan safran balık yahnilerinde aranan bir baharattır.

Safran aynı zamanda tatlılarda da kullanılabilir. Buna örnek olarak zerde verilebilir. Ülkemizde yetiştirildiği Safranbolu’ya özgü olan safran lokumu içerisinde kullanılabilir.

Safran sadece baharat olarak değil çay olarak da tüketilebilir. Ancak safran acımsı bir tada sahip olduğundan çay olarak pek fazla tercih edilmez.

Safran Faydaları

Altın renkli ve dünyanın en pahalı baharatı olan safran birçok derde devadır. Farklı alanlarda kullanılan bu bitki, sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Safranın faydaları konusunu inceleyelim.

·       İçindeki vitaminler ve mineraller sayesinde safran vücuda zindelik verir

·       Ateş düşürücü etkisi vardır

·       Soğuk algınlığına iyi gelir

·       Akciğer hastalıklarında etkilidir

·       Beslenme bozukluklarına iyi gelir

·       Depresyona iyi gelir

·       Adet sancısını hafifletir

·       Kansere iyi gelir

·       Hafızayı güçlendirir

·       Ağız ve diş sağlığı için faydalıdır

·       Göz hastalıklarına iyi gelir

Safran Nelere İyi Gelir?

Safranın kanıtlanmış birçok faydası vardır. Örneğin bronşit gibi akciğer hastalıklarına iyi gelir. Bunun yanı sıra gribal enfeksiyonlarda ateş düşürücü özelliği vardır.

Safran aynı zamanda yeme isteğini azaltır ve beslenme bozukluğuna iyi gelir. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Duygusal kontrol mekanizması üzerine etki ederek depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi gelir.

Safranın yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlanmış bir diğer etkisi de erkeklerde cinsel performansı ve isteği arttırır. Kadınlarda ise adet ağrılarını hafifletici özelliği vardır.

Safran kansere de iyi gelen bir bitkidir. Tümörlerin küçülmesine yardım eder ve bu tümörlerin yayılmasını engeller. Safran aynı zamanda Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan alternatif bir yöntemdir.

Ayrıca safran tozu ile hazırlanan yüz maskeleri uygulandığında cildin parlak görünmesini sağlar. Ağız ve diş sağlığına da iyi gelen safran, diş çürümesi ve diş eti kanamalarına da iyi gelir.

Safran İçindeki Vitaminler

Zengin bir içeriğe sahip olan safran içindeki vitamin bileşenleri ise şunlardır. A, B, C vitaminleridir. Aynı zamanda içinde bulunan mineraller ise potasyum, magnezyum, demir gibi minerallerdir. Aynı zamanda içeriğinde lif bulunmaktadır.

Safran Kalorisi

Safran besin değeri yüksek bir baharattır. 100 gram safran yaklaşık olarak 310 kaloridir. Orta boy porsiyonda yaklaşık olarak 2 gram safran bulunur. Bunun besin değeri ise 7 kaloridir.

Safran Zararları

Faydaları saymakla bitmeyen safranın zararları da vardır. Bunların başlıca sebebi fazla tüketim miktarıdır. Safranın zararları arasında şunlar sayılabilir ;

·       Kanamaları arttırır

·       Fazla tüketildiğinde zehirleyici etkisi vardır. Ölüme bile sebebiyet verebilir

·       Gebelerde düşük riski vardır

·       Böbreklere zarar verebilir

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap