.
.

Rafine Tuz Sağlığa Zararlı mıdır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları

Rafine tuz, sofralarda kullandığımız tuz türüdür. Himalayaya oranla daha zararlıdır. Birçok yemekte kullanılır. Kararında faydalıdır.

.
.

Rafine Tuz

En yaygın tuz çeşitlerinden biri olan rafine tuz ya da en çok bilinen adıyla yemek tuzu; okyanus, deniz, göl, tuz madenleri ve kaya gibi oluşumlarından elde edilen minerallerin işlenmesi ile yapılır. Rafine tuzlar, bu elde edilen mineraller bir araya getirilerek, yüksek dereceli fırınlarda ısıtma işlemi yapılır.

Yüksek sıcaklıklarda, bu mineraller zararlı ağır metal ve içeriklerden arındırılır. Daha sonra fırınlanan bu mineraller, çeşitli kimyasallar kullanılarak beyaz hale getirilirler. Beyaz hale dönen rafine tuzlar, paketlenerek çeşitli iş kollarında kullanılmak üzere sevkiyatları gerçekleşir.

 Ucuz maliyeti ile yeme ve içme sektöründe üretilen birçok üründe rafine tuzlar ülkemizde en çok bulunan tuz çeşidi olup, bakkal, süpermarket ve aktar gibi her yerden bulmak mümkündür.

Aynı zamanda kozmetik ve deterjan temizlik sektöründe en çok tercih edilen tuzdur. Rafine tuz, kışın karlı yollara dökülen buzlanmayı önlemek için kullanılır. Mutfaklarda en çok kullanılan tuz çeşitlerinden biri olan rafine tuz, yüksek soydum oranına sahiptir ve ulaşılması kolay ve maliyetsizdir.

Rafine Tuz Nasıl Saklanır?

.

Yemek tuzlarını ya da diğer bilinen adıyla rafine tuzlarını saklamanın birkaç temel yolu vardır. Satın alınan ve evinize plastik ambalaj içinde gelen rafine tuzlar, önceden temizlenmiş ve kuru hale getirilmiş cam kavanozlarda veya bez keselerde saklanması gerekir.

Rafine tuzları, plastik kaplara konulmamalıdır. Rafine tuzların bulunduğu kaplar güneş ile direkt temas etmemelidir. Mutfağınızın güneş almayan, nemsiz ve çok sıcak olmayan bir yerinde muhafaza edebilirsiniz.

Rafine Tuz Yemeklerde Nasıl kullanılır?

Bir yemekte kullanılan tuz miktarı, yemeğin lezzetini derinden etkileyen önemli bir yöntemdir. Rafine tuzlar yaygın olarak mutfaklarda en çok kullanan tuzlar olduğu için özellikle ev hanımları, yemeklerinde sıkça rafine tuz tercih ederler.

Rafine tuzlar, sodyum oranları yüksek olduğu için yemeğe tuzluluk hissini oldukça yoğun hissettirir. Rafine tuzlar, yemeklerin pişme esnasında değil, mümkünse piştikten sonra eklenmelidir.

Yemeğin başında eklenen rafine tuz, yemeğin içinde bulunan malzemeler tarafından nüfuz edilir ve yemeğin tadında tekrar bir tuzsuzluk oluşur. Bu nedenle aşırı kullanımında sorunlar yaratan rafine tuzları yemekler piştikten sonra veya pişmeye yakın oldukları an eklenmelidir.

.

Rafine Tuzun Faydaları

Günlük doğru miktarda kullanılan rafine tuzun faydaları vücudumuza ve günlük hayatımıza şu şekilde sıralayabiliriz:

–        Vücutta elektrolit adı verilen, ayakta kalmamızı sağlayan vücudun temel dengesini sağlayan bileşikleri arttırır,

–        Mikrop ve bakterileri yok etme özelliği ile ıspanak, patates veya havuç gibi topraklı sebzeleri temizlemekte ve var olan tarım böceklerinden arınması için kullanılır,

–        Boğaz, diş eti veya bademciklerinde şişme, kızarma veya ağrıların tedavisi için su ile karıştırılıp gargara olarak kullanılır,

–        Dolmuş sinüs veya bronşları açma özelliği ile daha kolay nefes almaya yardımcı olur,

.

–        Ağızda çıkan yaraların tedavisinde kullanılır,

–        Tansiyonu bir anda düşen insanların tansiyonlarını yükselterek dengeler,

–        Vücudun asit ve baz dengesi adı verilen pH dengesini sağlar,

–        Büyüme çağındaki çocukların kemik ve kas gelişimine katkıda bulunur.

Rafine Tuz Nelere İyi Gelir?

Rafine tuz, düşük tansiyon hastalarına, kronik enerji düşüklüğünden muzdarip kişilere, aft denilen ağız yaralarının tedavisinde, sinüsleri ve bronşları dolu olan kişilere iyi gelmektedir.

.

Balgam söktürücü özelliği olan rafine tuz, aynı zamanda üst solunum yollarından rahatsız olan kişiler için de tavsiye edilmektedir. Antiseptik yani bakteri ve mikropları yok etme özelliği ile yaraların tedavisine iyi gelir.

Rafine Tuzun Kalorisi

Rafine tuzlar, karbonhidrat, yağ veya protein gibi temel besin kaynaklarından herhangi birini bulundurmadığı için kalorisi yoktur. Fakat rafine tuzlar, yüksek sodyum oranına sahip olduğu için belli bir ölçüde tüketilmelidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 yılında yayınlamış olduğu bildiride, bir kişinin günlük tuz miktarının bir çay kaşığı rafine tuz ile karşılayabileceği vurgulanmıştır. Günlük olarak yediğimiz yemekler ve aldığımız hazır paket gıdalar sayesinde günlük tuz ihtiyacımızı gidermekteyiz.

Rafine Tuzun Zararları

Bir kişinin bir gün içinde alması gereken optimum rafine tuz miktarı 5 gramdır. Fazla rafine tuz tüketimi sonucunda birçok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Fazla rafine tuz kullanımı sonucu çeşitli böbrek sorunlarına, yüksek tansiyona ve vücutta ödem oluşumuna neden olur.

.

Aşırı rafine tuz kullanımı, vücutta bulunan hücrelerin asit ve baz dengeleri bozmaktadır. pH dengesi adı verilen bu durumun bozulması ile vücut bu duruma bayılma, şok veya yüksek karın ağrısı gibi semptomlarla tepki verebilmektedir.

Rafine tuz kullanımı sonucunda kişileri daha çok acıktıracağı için şişmanlık ve obezite gibi kilo problemlerine de yol açar. Bir diğer sorun ise ileri yaşlardaki fazla rafine tuz tüketimi sonucunda kemiklerde kireçlenmeye sebep olmasıdır.

Rafine tuzun çok kullanımı sindirim sistemi organlarından mide ve bağırsaklara da oldukça zarar vermektedir. Besinlerdeki fazla tuz miktarı, mide ve bağırsak zarına zarar vererek, gastrit ve ülser gibi tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap