Pisi Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Kalori Miktarı ve Sağlığa Faydaları

Pisi balığı, tava, fırın yemeklerinde kullanılır. Meme kanserini önleme gibi faydaları fardır. Yarım fileto 223 kaloridir. Fazlası zararlı olabilir.

Pisi Balığı

Pisi balığı yassı balık türlerindendir. Kalkan balığından ufak ve oval şekilli bir balıktır. Ortalama 1 buçuk kilogram civarındadır. Ancak daha gelişmiş olanları 2 kilograma kadar çıkabilmektedir. Genel olarak Karadeniz civarında yaşamakla beraber az miktarda Marmara’da yaşamaktadır.

Vücudunun üst kısmında ince ve sert pullar bulunmaktadır. Pullarının rengi sarı, kahve ve nefti nokta dalgalardan oluşmaktadır. Ancak bu renkler balığın bulunduğu denizin dip rengine göre değişmektedir. Pisi balığı gözü ikisi de sağ tarafında bulunmaktadır. Ancak bir tanesi balığın tepe noktasına denk gelmektedir

Alt ve üst çenesinde dişler mevcuttur. Ancak üst çenenin dişleri daha çok olmaktadır. Diğer bir ilginç özelliği ise karın yüzgeçlerinin çenesinin altında olmasıdır.

Pisi Balığı Nasıl Saklanır?

Pisi balığı nasıl saklanır sorusunun özel bir cevabı bulunmamaktadır. Tüm balıklarda yapılan ve taze kalmasını sağlayan işlemler bu balık türü için de geçerlidir. Uzun süre tazeliğini koruması için şoklama işlemi de yapılabilen balık, 6 ay kadar saklanabilir.

Tüm balıklarda olduğu gibi pisi balığı da saklanmadan önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra bir miktar tuz ile tuzlanmalı ve yenilecek kadar porsiyonlara ayrılmalıdır. Genellikle tuzlama evlerde yapılmamaktadır. Ancak etin diriliğini koruması için gerekli ama zorunlu olmayan bir işlemdir.

Pisi balığı saklama koşulları olarak diğer balıklara benzemektedir. Bu nedenle dondurucuya koymadan önce 2 ile 3 saat buzdolabından saklanmasında yarar vardır. 2 ile 3 saat beklettikten sonra uygun porsiyonlar halinde poşetlere ya da ağzı kapalı kaplara konularak dondurucuya konulabilir.

Uygun ortama göre 15 gün ile 3 ay arasında tazeliğini korumaktadır. Ancak şoklama ile bu süre 6 aya kadar çıkar. Şoklama işlemi de basit bir işlemdir.

Dondurucuya konulana kadar aynı işlemler yapılırken, dondurucuya konduktan balıklar yaklaşık 4 ile 5 saat sonra dondurucudan çıkartılarak, soğuk su dolu bir kaba veya kovaya batırılıp çıkartılır. Bu işlem ile balığın eti üzerinde ince bir buz tabakası oluşur. Sudan çıkardıktan sonra yeniden paketlenip dondurucuya konulan balıklar 6 aya kadar tazeliğini koruyabilir.

Pisi Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Pisi balığı yemeklerde nasıl kullanılır sorusuna verilecek onlarca cevap vardır. Beyaz eti ve az kılçıklı yapısı olan pisi balığı lop ete sahiptir. Fırın, tava ve güveç şeklinde pişirme yöntemleri bulunmaktadır.

Sarması da yapılan pisi balığı, duruma göre peynir, mantar gibi yiyeceklerle tüketilir. Ancak pisi balığı pişirilmeden önce 1 saat kadar bekletilmelidir. Tavda pişirilecekse, az yağda pişirilmesi lezzet açısından oldukça faydalı olacaktır. Diğer bir önemli husus ise kızartma aşamasında sürekli çevirmemek gereğidir.

Fırında yapılacağı zamanlarda pisi balığı tereyağı veya zeytin yağı ile birlikte daha lezzetli hale gelmektedir. Pisi balığı pişirme önerilerine uyulduğu takdirde oldukça lezzetli bir balık türü olarak dikkat çekmektedir.

Pisi Balığı Faydaları

Pisi balığı faydaları, diğer balıklar gibi oldukça fazladır. Diğer balık türlerinde olduğu gibi hastalıklara ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bunların yanında şu faydaları da bulunmaktadır.

·       Demans riskini azaltmada faydalıdır.

·       Meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

·       Kardiyovasküler hastalık ihtimaline karşı koruyucu özelliği vardır.

·       Metabolik sendrom ihtimalini azaltıcı etkiye sahiptir.

Bunlar ve bunlara benzer daha fazla etkisi ve faydası olan pisi balığı yararları ile ön plana çıkmaktadır.

Pisi Balığı Nelere İyi Gelir?

Pisi balığı nelere iyi gelir sorusunun da onlarca cevabı bulunmaktadır. En çok bilinen faydası ise içeriğindeki selenyum, niasin ve omega 3 ile kronik inflamasyonun olumsuz etkilerini azaltmaktır.

Yaklaşık 100 gram pisi balığı günlük selenyum ihtiyacının yüzde 106’sını karlılar. Bu özelliği ile vücudun oksidatif stresini azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirdiği bilinmektedir.

Pisi Balığı İçindeki Vitaminler

Pisi balığı içindeki vitaminler bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda pisi balığı mineralleri bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde selenyum, niasin, fosfor ve magnezyum gibi mineralleri içermektedir. Bunların yanında potasyum ve kalsiyum olarak da oldukça fazla içeriğe sahiptir.

Minerallerin yanında aynı zamanda B12 vitamini ile birlikte B6 vitamini bakımından da oldukça zengindir. 100 gramlık pisi balığı günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını karşılamaktadır. Aynı zamanda tüm bunların yanında omega 3 ve omega 6 içeriği ile de zengin olan pisi balığı, bakır ve manganez içermektedir.

Pisi Balığı Kalorisi

Yarım fileto boyutunda olan ve yaklaşık 160 gram olan pisi balığı kalorisi yaklaşık 223 kcal olarak hesaplanmıştır. Aynı zamanda 42,4 gram protein içerirken, 4,7 gram da yağ içermektedir.

Pisi Balığı Zararları

Pisi balığı zararları olmayan ancak diğer tüm balıklardaki gibi fazla tüketildiğinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkan bir balık türüdür. Bu nedenle fazla tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Tüm balıklarda olduğu gibi yüksek miktarda cıva açığa çıkacağı için vücuda zararı olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap