Pirinç Nasıl Saklanır? Faydaları, Zararları ve Kalori Miktarı

Pirinç, Türk mutfağında sık kullanılır ve kapalı cam kavanozlarda saklanır. Karbonhidra vücuda fayda sağlar ama aşırısı zararlıdır. Kalorisi yüksektir.

Pirinç

Boyut olarak pirinç 70-120 cm boylarında dik büyüyen ve çatallaşarak uzayan bir bitkidir. Her kökten yaklaşık olarak 3-5 başak meydana gelmektedir. Pirinç bu başağın içinde oluşum sağlamaktadır. Buğdaygiller familyasına aittir.

Mısırın ve buğdayın yanı sıra en çok ekilen bir bitki olarak bilinmektedir. Türlerine bakıldığında sulak ve dağlık yerlerde yetişen pirinç türleri mevcuttur. Genel olarak ülkemizde bereket temsili olarak adlandırılmaktadır. Bunun nedeni küçük ve taneli bir yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Pirinç tanesi piştiğinde çok daha fazla olduğu görülmektedir. Pişme esnasında şişmesinden kaynaklanan bu durum da bereket anlamını taşımaktadır. Her mutfak için farklı bir kültür olduğu inkâr edilemez. Ülkemizde çok fazla tarım faaliyeti gösterilen bitkilerden birisidir.

Pirinç Nasıl Saklanır?

Pirinç nasıl saklanır konusuna gelinecek olursa bu konuda yapılması gereken kuru ve güneş almayan bir yerde saklanması en çok önerilen şeklidir. Bunun için bir bez torba içerisinde nem olmayan bir yerde saklanmalıdır.

Aynı zamanda cam kavanozlarda da pirincin saklanması önemli bir durumdur. Nem yapmayacak ve gün ışığı almayacak bir yerde oda sıcaklığında saklanması uygun bulunmaktadır. Fakat en çok önerilen küf ve nemden korumak adına bez torbalarda saklanmasıdır.

Havasız kalan ya da nem alan bir yerde saklanması pirincin bozulmasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle muhafaza etmek istediğiniz yer için mutlaka öncesinde kontrol sağlamanız gerekmektedir. Direkt olarak pirinci gün ışığına maruz bırakmak da küflenme ve böceklenmeye sebep olacaktır.

Cam bir kavanoz içinde muhafaza edilecekse içerisine konacak olan bir miktar tuz nem oluşumunu da ortadan kaldıracaktır. Bu hem böceklenme hem de kurtlanma durumunu da ortadan kaldırmış olacaktır. Ayrıca muhafazası yapılacak olan pirinç çok değişik kokuların olduğu yerde saklanmamaya dikkat edilmelidir. dış kokulardan çok çabuk etkilenmektedir.

Pirinci satın aldığınız zaman kapalı bir paket içerisinde almanız en sağlıklısıdır. Çünkü açık satılan pirinçlerde hem mikrop hem de bakteri oluşumu genellikle çok daha fazladır. Bunun dışında pirinci alırken son kullanma tarihine de dikkat etmek şarttır. Eğer pirinç uygun şartlarda saklanır ise en az bir yıl boyunca pirinç kullanılabilir.

Bazı durumlarda pirincin içine defneyaprağı ve sarımsak konması da kurtlanma, küflenme ya da böceklenme açısından etkili olabilecektir. Bütün bunlar göz önüne alınarak muhafaza edilmelidir. Yoksa tüm pirinci çöpe atmak durumunda kalabilirsiniz.

Pirinç Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Pirinç yemeklerde nasıl kullanılır şeklinde bir soru ile karşılaşmak çok olası değildir. Çünkü o kadar çok çeşitli kullanımı görülür ki; bunların başında pirinç pilavı gelmektedir.

Ülkemizde hemen hemen her öğünde tüketilebilen ve çok çeşitli olarak karşımıza çıkan pirinç pilavı, etli, nohutlu ve tavuklu olarak servis edilebilmektedir.

Yemeklerde yardımcı yemek olarak tüketilebilmektedir. Pilavın yanına yakışmayan bir yemek hemen hemen yok denecek kadar azdır. Bu nedenle ülkemizde en çok tercih edilen tüketim şekli olarak bilinmektedir.

Aynı zamanda yayla çorbası, pirinç tatlısı ve pirinç salatası da yapılan bir diğer yiyecekler arasında yer almaktadır.

Ayrıca pirinç unu yapılarak birçok tatlı, pasta ve kek içerisinde bu unun kullanıldığı görülmektedir. Sadece yemeklerde ve tatlılarda kullanılmasının yanı sıra cilt bakımında da pirinç unu maskesi kullanılabilmektedir.

Pirincin Faydaları Nelerdir?

Pirinç hem mutfak kültürü hem de vücuda sağladığı birçok olumlu etki göz önüne alındığında çok çok faydalı bir besin kaynağıdır. Pirincin faydaları insan sağlığı açısından çok önemli bir yerdedir. Bu faydalar:

·       Dünya üzerinde en çok kullanılan besin maddelerinden biridir. Bu nedenle de faydaları açısından da yabana atılacak bir bitki olmadığı kesindir. Faydaları arasında en başta kolesterol içermemesi gelmektedir. Zararlı yağlardan uzak ve çok düşük sodyum içermesi nedeni ile tüketim açısından faydalıdır.

·       Yüksek tansiyona sebebiyet veren kan basıncının dengelenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle de özellikle bu tarz sorunlar yaşayanların düzenli olarak tüketmesi öngörülmektedir.

·       Tam tahıllı olan pirinç kanserin her türlüsüne karşı yüksek bir koruma sağlamaktadır. Pirinç içinde bulunan lifler sayesinde kanser hastalıklarının tedavisi açısından olumlu birçok etkisi vardır. Bu nedenle hem kanser hastalığından korumak hem de var olan kanser hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

·       Karbonhidrat açısından zengin bir yapıya sahip olduğundan dolayı vücuda enerji ve direnç sağlamaktadır. Vücutta bulunan enzimlerin enerjiye dönüşmesini sağlamaktadır. Güç ve hareketlilik katmaktadır.

·       İleri yaş sendromlarından sayılan Alzheimer hastalığına yakalanma oranının düşürmektedir. Beyinde gerçekleşecek olan bunama ve Alzheimer hastalıklarının önemli ölçüde önüne geçtiği bilinmektedir.

·       Aynı zamanda yine vücut için önemli bir baharat olan sumak ile pirinç karıştırılıp, kaynatıldığında ishal problemi olan kişilerde hemen etki göstermektedir.

Pirinç Nelere İyi Gelir?

Özellikle kilo alma problemi yaşayan kişilere önerilmektedir. Karbonhidratlı bir besin maddesi olması açısından bu konuda yardımcı olmaktadır. Vücuda enerji vererek güçlenmesini sağlamaktadır. Bağırsaklarda bir kuvvet oluşmasında yardımcıdır. Bu nedenle de sindirim sisteminde etkilidir.

Pirinç nelere iyi gelir diye bakıldığında diğer dikkat çekenlerden bir tanesi de vücutta oluşan üre miktarını düşürmede etkilidir. Yüksek tansiyona bağlı hastalıklara da iyi gelmektedir. İshal ile ilgili problem yaşayanlarda birebir etkilidir.

Pirinç unu da yine cilde maske olarak uygulanması ile parlaklık ve ışıltı vermektedir. Canlı ve yağsız bir cilde kavuşabilmek adına pirinç unu maskesi kullanılabilmektedir. Aynı zamanda ciltte oluşan yara ve irinli iltihaplanmalar üzerine bir uygulama yapıldığında çözüm olduğu bilinmektedir.

Pirincin İçindeki Vitaminler Nedir?

Özellikle nişasta açısından çok zengin olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de vücut için çok iyi bir enerji kaynağı olmaktadır. İçerisinde bulunan C ve E vitaminlerinin yanı sıra B1 ve B2 vitaminlerini de barındırmaktadır.

Minerallerden de az miktarda da olsa sodyum içermektedir. Bunu yanında kemiklere güç vermesi ve gelişim sağlaması açısından da potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri de içermektedir.

Pirincin içindeki vitaminler göz önüne alındığında ve her türlü tüketim sağlandığında vücuda sağlayacağı yararlar büyük ölçüde artacaktır. Büyük ölçüde enerji sağlayacağından dolayı mide içinde dosttur. Sindirim sistemine olan olumlu etkileri nedeniyle en iyi besin kaynağı olmaktadır.

Pirincin Kalorisi

Dünyada olduğu gibi Türk Mutfağının da vazgeçilmez besin maddesi olan pirincin kalorisi 100 gramda yaklaşık olarak 300 kalori kadar olduğu bildirilmiştir. Bunun yanı sıra 1,5 gram da lif bulundurmaktadır.

Pirincin Zararları Nelerdir?

Aşırı tüketiminden kaynaklanan problemler ortaya çıkmaktadır. Pirincin zararları arasında çok sık ve aşırı tüketim gerçekleştiğinde tip-2 diyabet riski ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap