Pembe Tuz Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Pembe ya da himalaya tuzu, doğal olduğundan birçok yemekte kullanılır. Diğer tuzlara oranla faydaları fazladır. Aşırısı yan etkilere neden olabilir.

Pembe Tuz

Özellikle son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız pembe tuz, içinde birçok elementi ve minerali barındırdığı söylenen, diğer tuzlardan farklı olarak sodyum oranı düşük olan tuz çeşitlerinden biridir.

Pembe tuzun geçmişi aslında 200 milyon yıl öncesine kadar dayanıyor. Kökeninin bu kadar eski olması nedeni ile özellikle Asya kültüründe oldukça popüler. İri kristaller halinde bulunuşunun sebebi ise pembe tuzun rafine edilmemesi. Bu sayede, pembe tuz içerisinde zararlı katkı maddeleri barındırmıyor.

Kullanılabilecek en saf tuz çeşidi olarak da bilinen pembe tuz Himalaya tuzu olarak da karşımıza sıklıkla çıkıyor. Aynı zamanda bazı yabancı kaynaklarda pembe tuz, turuncu tuz olarak da bahsedilmektedir. 

Pembe tuz, Pakistan’ın Himalaya bölgesinde yer alan ve 200 milyon yıl öncesine dayanan tuz madenlerinden çıkartılıyor. Bu bölgeden çıkarılan pembe tuzlar, çok rafine işlemi uygulamadan bütün dünyaya ihraç ediliyor. Pembe tuzun çıkarıldığı tuz madenleri yıllar boyunca doğallığını kaybetmediği için pembe tuzun çok saf bir yapısı olduğu kabul ediliyor.

Pembe Tuz Nasıl Saklanır?

Süpermarketlerden veya internetten büyük miktarlarda satın alınan pembe tuzlarını saklamanın birkaç temel yolu vardır. Satın alınan pembe tuzlar, önceden temizlenmiş ve steril hale getirilmiş cam kavanozlarda veya bez keselerde saklanması gerekir.

Pembe tuzları, plastik kaplara konulmamalıdır. Güneş ışığı almayan ve nemli bir ortamda saklanmamalıdır. Mutfağınızın bir köşesine ya da dolap içlerine kolaylıkla koyabilirsiniz.

Ayrıca pembe tuzu nem ne rutubetten korumamızda gerekmektedir. Pembe tuzu sakladığımız kapların içerisine pirinç taneleri koyarsak eğer, pirinç taneleri nemi emecektir. Böylelikle pembe tuzu nemlenmeden rahatlıkla kullanabiliriz.

Pembe Tuz Yemeklerde Nasıl kullanılır?

Himalaya tuzu ya da diğer adı ile pembe tuz, yaptığınız bütün yemeklerde, hamur işlerinde, keklerde, böreklerde, ızgaralarda veya çorbalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Pembe tuz, oldukça saf bir tuz çeşidi olduğu için tadı diğer tuzlara göre daha yoğundur bu nedenle daha az miktarlarda kullanılır bu sayede hem yemeklerinize lezzet verecek hem de daha az tuz tüketimi ile vücudunuzu korumuş olursunuz.

Pembe tuz, yapısı gereği diğer tuzlara göre daha iri taneli olması yemeklerin pişme aşamasından çok, tuzsuz bulduğumuz yemeklerde tuz takviyesi olarak kullanılması daha yaygındır.

Pembe Tuzun Faydaları

Saf yapısı ile birçok kişi tarafından tercih edilen pembe tuzun, uygun ölçülerde kullanıldığında vücuda sayısız faydası vardır. Pembe tuzun faydaları, birçok doktor tavsiyesi ve bilimsel kaynaklara göre şu şekilde listelenmektedir;

– Organik ve saf olduğu için börekleri çok yoran sodyum tüketimini düşürür,

– Yapısındaki mineraller sayesinde kemik ve kas gelişimine katkı sağlar,

– Vücuttaki pH dengesini sabitleyerek, kan basıncını düşürür ve tansiyon gibi hastalıkları önler,

– Dolaşımı düzenleyerek, vücudun her bölgesine kan akışı yapmasını sağlar,

– Kaslarda ve vücutta oluşan ani krampların giderilmesini sağlar,

– Vücutta başka besinlerden dolayı depo edilmiş ağır metal ve minerallerin atılımını gerçekleştirir,

– Tuz lambası formunda kullanıldığında, bir filtre görevi görerek havayı temizler, kişiyi zinde tutar,

– Maske ve peeling karışımlarında, vücudu ölü derilerden arındırarak daha genç bir görünüm sağlar,

– Seratonin hormonunun artışını sağlayarak kişileri daha mutlu ve pozitif yapar.

Pembe Tuz Nelere İyi Gelir?

Pembe tuz, uyku sorunu çekenlere, hipertansiyon hastalarına, baş ağrısından muzdarip kişilere, gözle görünür bir şekilde enerji problemi yaşayanlara, rahat nefes alamayan insanlara oldukça iyi geldiği görülmüştür. Yapılan çalışmalarda günlük belli bir miktar pembe tuz tüketildiğinde bu tip sorunlar yaşayan insanların şikayetlerinin azaldığı yabancı kaynaklarda rapor edilmiştir.

Pembe Tuzun Kalorisi

Pembe tuzlar yapılarında karbonhidrat, yağ veya protein gibi temel besin kaynaklarından herhangi birini bulundurmadığı için kalorisi yoktur. Fakat pembe tuzlar, mineral kaynakları olduğu belli ölçülerle tüketilmelidir.

Pembe Tuzun İçerisindeki Mineraller

Pembe tuzun içerisindeki mineraller ise, tuzun çıkarıldığı bölgeye göre çeşitli zenginlikler içermektedir.

Tuzun kimyasal bileşen olmasından dolayı içerisinde sodyum ve klor minerallerini içermesinin yanında, pembe tuz soframıza gelene kadar geçtiği işlemler sırasında belirli miktarda iyot eklenmesi de yapılmaktadır. Bu sayede vücudumuzun günlük ihtiyacı olan sodyum, klor ve iyot minerallerini pembe tuz sayesinde karşılayabiliriz.

Pembe Tuzun Zararları

Dünya Sağlık Örgütü ve uzman doktorlar bir kişinin günlük alması gereken maksimum tuz miktarının en fazla 5 gram yani 1 çay kaşığı olduğunu açıklamışlardır. Pembe tuzlar, oldukça saf ve temiz tuzlar olsalar da bu ölçüden fazla tuz kullanımlarında vücuda zararları vardır.

Fazla pembe tuz tüketimi sonucunda, hipertansiyon, hormonların bozulması ve dengesizleşmesi ve böbrek fonksiyon kayıpları oluşabilir. İçinde sodyum oranı az olduğu için, yaşlılarda da kas ve iskelet sistemlerinde bozukluklar görülebilir.

Aynı zamanda yeni çıkan birkaç yabancı kaynağa göre artık pembe tuz yatakları ve madenlerinin eskisi kadar saf ve temiz olmadığı, çıkarılan tuzlara ağır metaller karıştığı yazmaktadır. Bu nedenle güvenilir markalardan pembe tuz temini yapmak oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap