.
.

Nohut Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Nohut, etli ve sulu yemeklerde kullanılır. Kapalı şekilde muhafaza edilir. Şeker hastalarına faydaları vardır. Aşırısı gaz gibi zararlara neden olur.

.
.

Nohut

Nohut baklagiller olarak adlandırılan bitkisel protein kaynaklarının başında gelir. Ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilebilen nohut diyabeti önlemesi ve yüksek besin değeri nedeniyle bol miktarda tüketilmektedir.

Nohut yaklaşık 50 cm e kadar uzadıktan sonra uçlarında kapsül içerisinde nohut meyvesini vermekte ve dalında kuruması beklenerek toplanıp içleri ayrılır. Genellikle güneşli bir ortama serilerek tekrar kurutulduktan sonra çok uzun süre muhafaza edilebilen dayanıklı bir besindir.

Nohut bitkisinin besin değeri oldukça yüksektir.  Yeşil olarak tüketildiği gibi kuru nohutun haşlanarak pişirilmesi ile tüketilir. Leblebi olarak bildiğimiz çerez de nohutun haşlanması ve kavrulması ile elde dilen nadide bir üründür.

Nohut Nasıl Saklanır?

 

.

Nohut yalnızca yemeği yapılarak tüketilen bir besin değil, meze ve salatalarda kullanılan ve besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir.

Nohut çok farklı şekillerde sofralarımızda yer alır. Uzun bir süre bozulmadan ve böceklenmeden nohudu saklamak için ne yapmamız gerekir?

Nohut uygun şartlarda oldukça uzun süre tazeliğini korur ve bozulmadan saklanabilir. Tüm baklagiller ve tohumlar gibi loş hatta karanlık ve rutubetsiz bir ortamda güneş görmeyecek şekilde saklanmalıdır.

Kileriniz varsa temiz bez bir torbada saklayabilirsiniz. Nohut saklanırken böceklenmemesi, yabancı koku ve tatlar almaması ve nemlenerek küf oluşmaması için cam kavanoz da tavsiye edilmektedir. Nohudu saklarken asla plastik saklama kapları kullanmayın. Plastik malzemeler içlerine konulan gıdaların kokusunu değiştirmektedir.

Bez torbalar hububat ve baklagiller için eskiden beri en sağlıklı saklama yöntemidir. Bez torba içinde böceklenme kurtlanma kesinlikle olmamaktadır.  Çok miktarda nohudu uzun süre saklamak için mutlaka belli aralıklarla havalandırmalısınız. Genişçe bir kap içerisinde hava alan bir yerde bir gün bekletmek yeterli olacaktır.

Nohut haşlandıktan sonra buzdolabı dondurucusunda donuk olarak da muhafaza edilebilmektedir. Çok faydalı bir protein kaynağı olan nohut hemen kullanıma uygun olacak şekilde tamamen pişirilir.

.

Pişmiş nohut saklamak için buzdolabı poşetleri ile suyu süzülmüş bir halde dondurucuya konulmalıdır. Bu şekilde 6 ay-1 sene saklamanız mümkündür. Kullanmadan önce çıkarıp oda sıcaklığında çözünmesini beklemeniz yeterlidir.

Nohut Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Nohut çok lezzetli ve besleyici bir besindir. Etli ve etsiz yemeği yapılarak, pilav ve çorbalarda sıkça kullanılır. Nohut yemeklerde nasıl kullanılır?  Elbette haşlanmış nohut olarak.

Ancak uzun sürede pişmesi nedeniyle ön bir ıslatma gerekmektedir. Nohut pişirilmeden bir gün önce üzerini geçecek kadar soğuk suya konularak ıslatılmalı ve kabarması beklenmelidir. Eğer bir gece önce ıslatmak mümkün olmamış ise birkaç saat karbonatlı su içinde bekletilmesi de daha kolay pişmesini sağlar.

Nohut haşlandıktan sonra istenildiği şekilde kullanılır. Humus denilen nohut ezmesi için nohut unu şeklinde de bulunmaktadır. Nohut suyu da besleyici ve şifalıdır. Hamur kabartıcı özelliği vardır. Ekşi maya yapımında kullanılır.

Leblebi de nohuttan elde edilen şifa kaynağı bir çerezdir. Beyaz nohut beyaz leblebi olarak ve klasik sarı leblebi şeklinde nohudun kavrulması ile elde edilir. Değişik kaplamalarla çeşitlendirilen leblebi çok besleyici ve lezzetli bir besin kaynağıdır.

.

Yeşil nohut olarak bilinen taze nohut da bir şifa deposudur. Çok miktarda bitkisel protein içeren yeşil nohut kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Çocukların severek tükettiği yeşil nohut ilkbaharda enerji veren ve aranan bir tattır.

Nohut Faydaları

Baklagiller en önemli çeşidi olan nohut Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetidir. Kış aylarında et suyu ile yapılan yemeği oldukça yoğun tüketilir.

Hemen her diyette haşlanmış nohut da listeye eklenmektedir. Bol miktarda vitamin ve mineral içeren nohut kemikler, cilt ve saçlar için çok faydalıdır. Kolesterol ve kalp için de faydaları bilinmekte olan Nohut sebzesinin faydaları şöyle sıralanabilir:

·       Diyabeti önler. İçeriğindeki lifler kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

·       Kemik gelişimi için çok faydalı ve gerekli vitamin ve mineraller içerir. Gebelikte tüketimi tavsiye edilir. Nohutun en önemli faydası, demir, fosfor, magnezyum, bakır ve çinko içermesi nohudu kemik dostu yapmaktadır. Bu mineraller kemik yoğunluğunu iyileştirmek ve osteoporoz gibi yaşa bağlı kemik erimesini önlemek için gereklidir.

.

Antioksidan içermekte ve vücudun kanserle savaşmasına yardımcı olmaktadır. Yapısında bulunan selenyum minerali antioksidan özellik taşır. Nohutta bulunan fitokimyasallar olan saponinler, kanser hücrelerinin vücutta çoğalarak yayılmasını önler

·       Kalp sağlığını korur. Kolesterolü düzenleyici etkisi vardır. Nohuttaki C vitamini, yüksek lif, potasyum, B-6 vitamini kalp sağlığı için gereklidir. Potasyum kalp hastalığı riskini oldukça azaltan çok faydalı ve gerekli bir mineraldir.

·       İltihap giderici etkisi vardır. Nohutta bulunan kolin maddesi vücudun kronik iltihapla savaşabilen bir makro besindir.

·       Saçların uzamasını hızlandırır. Saç dökülmesini azaltır. A, B ve E vitaminleri kaynağı olup, hepsi kafa derisi sağlığını iyileştiren ve kan dolaşımını artıran omega 6 yağ asitleri açısından oldukça zengindir.

·       Göz sağlığı için faydalı vitaminler içerir. Nohut cilt sağlığı için çok faydalıdır. Nohut, görme için oldukça gerekli A, C ve E vitaminleri gibi iyi bir çinko ve vitamin kaynağıdır. Düzenli olarak nohut alımı görme yeteneğinizi artırabilir.

·       Kilo vermeye yardımcı harika bir diyet besinidir. Tok tutar ve mide yanmasını önler.

Nohut Nelere İyi Gelir?

.

Yoğun lif ve protein kaynağı olan nohut, yemekten sonra ani kan şekeri düzeyinin yükselmesini önlemektedir.  Nohudun içerdiği magnezyum ve çinko gibi mineraller, tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltmaktadır.

Nohut diyetlerin vazgeçilmez bir yemeğidir. Tok tutması kan şekerini düzenlemesi ve içerdiği protein ve vitaminler nedeni ile oldukça besleyici ve enerji vericidir. Sporcuların midede şişkinlik yapmadan yüksek enerji gereken aktiviteler öncesi nohut ve leblebi tükettikleri görülmektedir.

Dengeli ve sağlıklı beslenme için nohudun faydaları oldukça fazladır. Mide yanmasına iyi gelir bulantı önleyicidir. Kemik gelişimi için de çok faydalı ve gereklidir. Haftada en az bir kere tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Nohut İçindeki Vitaminler

Nohutta bulunan vitaminler mangan, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve K ve A vitaminleridir. Kemik gelişimi için ve kolojen üretimi için çok önemli vitamin ve minerallerdir.

.

 Yine Nohut içinde bulunan C, E ve K vitaminleri cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Yaraları iyileştirmeye yardımcı olur, kırışıklıkları giderir, cildi nemlendirir ve güneş lekelerine korur.

Nohut Kalorisi

1 bardak haşlanmış nohut için belirtilen besin değerleri şu şekildedir: Kalori: 210 kalori. Yağ: 5 gram.

Nohut Zararları

Baklagillerin hemen hepsi şifa kaynağıdır. Fazla tüketildiğinde bazı zararları olabilmektedir. Hazımsızlık ve gaz yapabilirler.  Nohudun zararları içeriğindeki yağ nedeniyle ve yüksek protein nedeniyle fazla tüketilmesi kolesterole neden olabilir. Karaciğerde yağlanmaya neden olabilir. Her sağlıklı besin gibi dengeli ve yeterli miktarda tüketilmelidir.

 

 

.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap