Melanur Balığı Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları Ve Zararları

Melanur Balığı tava ve ızgara yemeklerinde kullanılır. Omega-3 ile vücuda inanılmaz faydaları vardır. Gebelikte zararlı olabilir. Kalorisi düşüktür.

Melanur Balığı

Melanur Balığı Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesinde yaşamlarını sürdüren ve genel olarak sürü halinde bir dolaşım süren melanur balığı oldukça lezzetli bir balık türü olarak bilinmektedir. Melanur balığı tadı mercana benzeyen ve boyları yaklaşık olarak 25 cm’ye ulaşan balıklardır. Kıyıya yakın olan ve taşlıkların olduğu yerlerde konumlanma görülmektedir.

Diğer balıklardan farklı olarak çok daha pullu bir balıktır. Bu nedenle temizleme esnasında zorluk çıkarabilir. Çok derinlerde yaşam sürdürmeyen oldukça hareketli ve kıvrak bir balıktır. Parlak olan her şeye ayrı bir hassasiyeti olan bir balık türüdür. O anda ne yapacağını bilemez.

Genel olarak ilkbahar aylarında üremeye başlarlar. İlkbaharın sonuna doğru yumurtaları erkek malanur balığı devralır. Fiziksel olarak bakıldığında dişi melanur balığı daha iri olduğu görülmektedir.

Melanur Balığı Nasıl Saklanır?

Melanur Balığı

Melanur balığı nasıl saklanır diye bakıldığında önce iyice temizlenmesi gerekmektedir. Bunu için iri kemikli olan balık kılçıklarından iyice ayrılmalıdır. Temizlenen melanur balığı diriliğinin korunması için tuzlanmalıdır. Tuzlaması yapılan balık daha sonra buzdolabı poşetlerine konularak saklama işlemi gerçekleştirilebilir.

Bu işlem sonrasında eğer buzdolabında bir saklama gerçekleşecekse 3 ya da 4 gün muhafaza edilebilmektedir. Buzlukta ise bu süre biraz daha uzun olabilmektedir. 15-20 güne kadar buzlukta saklanabilmektedir.

Melanur Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Melanur balığı yemeklerde nasıl kullanılır şeklinde bir araştırma yapıldığında genel olarak ızgara ve tava şeklinde yapılabildiği görünmektedir. Bunun dışında mangal olarak da yapıldığı verilen bilgiler arasındadır.

Köz içinde de yapılabilen melanur balığı nasıl yapılır diye sorular da ortaya çıkabilmektedir. Bunu için de temizlenen balık, bir pişirme kağıdı ya da bir alüminyum folyo ile sarılarak köz içinde pişirilmesi sağlanabilmektedir.

Közde yapma yöntemi ve tavada yapılan yöntemleri daha çok tercih edilmektedir. Bunun nedeni mangalda pişirme esnasında çok daha fazla kuru olabileceğinden kaynaklanmaktadır.

Melanur Balığının Faydaları Nelerdir?

Melanur Balığı

Melanur balığı da diğer balıklar da olduğu gibi vücut için birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle de tüketimi düzenli olacak şekilde önerilmektedir. Düzenli bir tüketim sağlandığında melanur balığının faydaları vücutta daha çok fark edilir hale gelecektir.

·       Genel olarak her balık türü insan vücudu üzerinde ayrı ayrı faydaları olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de hafta da iki kez tüketiminin sağlanması gerekmektedir. Özellikle hamile ve gelişme çağında olan çocukların tüketmesinin yanı sıra yaşlı bireylerin de tüketmesi önerilmektedir.

·       Tam mevsiminde ve taze tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde bir tüketim sağlandığında vücut için önemli olan faydalarından daha fazla yararlanılacağı ortaya çıkmıştır.

·       İnsan vücudunun kendi kendine üretimini sağlayamadığı Omega-3 yağ asidi için önemli bir kaynak olarak bilinmektedir. Bu nedenle bu konuda zengin olması tüketimi açısından faydalı olmaktadır.

·       İçeriğinde bol miktarda bulunan minerallerin başında gelen iyot nedeni ile de gelişme çağındaki çocukların tüketmesi ile zekâ gelişiminin artış göstereceği verilen bilgiler arasındadır.

·       İçinde bulundurduğu birçok vitamin ve mineraller ile birlikte yağ asitleri nedeniyle bağışıklık sistemi daha güçlü bir hal almaktadır. Bu nedenle de hastalıklara karşı direnç oluşturmaktadır.

·       Melanur balığı özellikleri göz önüne alındığında çok yüklü bir kalsiyum deposu olması nedeniyle kemik sağlığını ön planda tutmaktadır. Bu nedenle de kemik erimesi ve buna bağlı hastalıkların da önüne geçmektedir. Özellikle yaşlı bireylerin düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Melanur Balığı Nelere İyi Gelir?

Melanur balığı hastalıkların önlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle kas iskelet sistemi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle oldukça yararlı bir besin kaynağıdır. Bu nedenle en çok gelişmekte olan çocukların ve hamilelerin düzenli olarak tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Melanur balığı nelere iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olmasıdır. Dolayısıyla bağışıklık sisteminde ortaya çıkacak olan problemlerin oluşturacağı hastalıklardan koruma sağlayacaktır.

Melanur Balığının İçindeki Vitaminler Nedir?

Melanur balığının içindeki vitaminler sayesinde birçok şekilde koruma sağladığı açıkça ortaya konulmuştur. İçeriğinde yer alan ve çok önemli bir yere sahip olan Omega-3 açısından zengindir. Protein açısından da oldukça zengin olmasının yanı sıra fosfor açısından da ciddi anlamda zenginlik göstermektedir.

Aynı zamanda vitaminler açısından da vitamin A, D, K ve B grubu vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Ayrı ayrı bu vitaminler göz önüne alındığında yararları bir kez daha gözden geçirilmelidir. İçermiş olduğu iyot, selenyum ve magnezyum da iyi bir besin kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır.

Melanur Balığının Kalorisi

Melanur balığı kalori açısından 100 gramında 82 kalori olarak değerlendirilmektedir. Melanur balığının kalorisi bakıldığında oldukça düşük olduğu görülmektedir.

Bu nedenle özellikle diyet yapanlar tarafından düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Sağlıklı bir beslenme olması açısından uzmanlar da haftada iki kere tüketilmesinin faydalı olacağı yönünde birleşmektedirler.

Melanur Balığının Zararları Nelerdir?

Melanur balığının zararları arasında sayılabileceklerin en başında doğru muhafaza edilmediğinde gerçekleşecek olan zehirlenme vakaları gelmektedir. Aynı zamanda içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller göz önüne alındığında bunlara karşı bir alerjiniz varsa ciddi cilt problemleri yaratabilmektedir.

Özellikle deride kaşınma, kabarma ya da döküntüler oluştuğunda bir uzmana başvurmakta fayda vardır. Tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Aynı şekilde aşırı tüketim sağlanması durumunda da zararlar verebilmektedir.

Her ne kadar gebelerin kullanması tavsiye edilse de aşırı tüketimi gerçekleştiğinde melanur balığı içerisinde yer alan fosfor farklı etkiler ortaya çıkaracak ve düşük tehdidi oluşabilecektir. Diğer yandan ise erken doğumlara yol açabilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap