Maydanoz Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Maydanoz buzdolabında saklanırsa uzun ömürlü olur. Salatalarda ve yemeklerde kullanımı yaygındır. Karaciğere faydaları vardır. Aşırısı zararlıdır.

Maydanoz

Maydanoz yeşil renkli ve damarlı bir bitki türü olarak bilinmektedir. Genellikle yaprakları baharat olarak kullanılmaktadır.

Ağustos – Eylül ayları arasında maydanoz beyaz renkli çiçekler açmaktadır. Kazık köklü bir yapıya sahiptir. Tam boyu yaklaşık olarak 30 ile 100 santim arasında olabilmektedir. İki yıllık otsu bir bitkidir. Gelişim sürecinde ilk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise gövde meydana getirmektedir.

Maydanoz rutubetli ve sulak toprakları sevmektedir. Gövdeleri dik, tüysüz, içi boş ve çok dallı olarak gelişmektedir. Yaprakları ise saplı, parçalı ve koy yeşil renklidir.

Maydanoz sıklıkla yemeklerin, salataların ya da farklı yiyeceklerin içerisinde konulmaktadır. Ferahlatıcı tadı ile neredeyse her yemeğe farklı bir boyut kazdırmaktadır. Aynı zamanda maydanoz içerdiği mineral ve vitaminler ile pek çok açıdan insan sağlığına katkı sağlamaktadır.

Maydanoz Nasıl Saklanır?

Uzun süreli olarak maydanoz nasıl saklanır? Sorusunun cevabı birkaç farklı basit adımla verilebilmektedir.

Öncelikli olarak maydanoz duru su çıkana kadar bol bir şekilde yıkanmalıdır. Yıkama işlemine özen gösterilmelidir. Çünkü maydanoz sık bir yapıya sahip olduğundan ciddi şekilde içerisinde toz barındırabilmektedir. Yıkama işlemi sonrasında maydanozların içerisindeki yapısı bozulmuş olan dal ve yapraklar ayıklanmalıdır.

Bu işlemlerden sonra maydanozlar cam bir kabın içerisinde 1 çay bardağı sirke eklenerek konulan suya bırakılır. Maydanozlar bu sirkeli suyun içerisinde ortalama olarak yarım saat ya da kırk beş dakika bekletilmelidir. Ardından sudan çıkarılarak iyice durulanmalıdır.

Maydanoz içerisinde kalan fazla suları süzülmesi beklenmelidir. Hafif nemli bir şekilde poşetlenebilmektedir. Tercihe göre saplar ve yapraklar ayrılarak saklanabilmektedir. Bir defada ne kadar tüketilecekse, bu ölçüde paketlere eklenebilir. Ardından paketler dondurucuya konularak uzun süreler saklanabilir.

Maydanoz Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Maydanoz yemeklerde nasıl kullanılır? Sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Maydanoz hem pişmiş olarak hem de çiğ olarak kullanılabilmektedir.

Maydanozun çiğ kullanımı genellikle salata ve salata benzeri tüketim ürünlerinde yer almaktadır. Ancak maydanoz nerede çiğ kullanılacak olursa olsun mutlaka iyi temizlenmelidir. Aksi halde farklı problemlerin ortaya çıkması olasıdır.

Maydanoz doğrudan yemeklerin içerisine atılarak yani pişirilerek de kullanılabilmektedir. Bu noktada maydanozun kullanılacağı alanda aşırıya kaçmamak önemlidir. Çünkü maydanoz son derece kesin bir tada sahip olduğundan yemeklerin tadında değişimler meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir.

Maydanoz kullanımı için hem sap hem de yaprak kısımlar tercih edilebilmektedir. Ancak sap kısımları biraz daha sert olduğundan çok fazla yemeklerin içerisinde eklenmemektedir. Bununla birlikte maydanoz hazırlanan yemeklerin üzerinde renk katması içinde eklenebilmektedir.

Maydanoz Faydaları

Maydanoz insan sağlığı açısından pek çok farklı şekilde fayda sağlamaktadır. Bu sebepten düzenli olarak maydanoz tüketiminin insan sağlığını koruduğu bilinmektedir. Maydanoz faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir;

·        Ödemi attıran bir etkiye sahiptir. Ödem gibi sıvı birikmesi sonucunda vücudun şişmesi gibi durumlarda maydanoz suyu rahatlama sağlamaktadır.

·        Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Maydanoz içerdiği besin değerleri sayesinde kalp sağlığının korunması konusunda ciddi faydalar sağlamaktadır.

·        Kan şekerinin dengede tutulmasına imkan tanımaktadır. Özellikle diyabeti olan hastalarda kan şekeri düzeyinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır.

·        İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

·        Göz sağlığının korunmasında son derece etkilidir.

Maydanoz Nelere İyi Gelir?

Maydanoz sağlık anlamında birçok farklı fayda sağlamasının yanında belirli rahatsızlıkların giderilmesinde de etkin olarak kullanılabilmektedir. Maydanoz nelere iyi gelir? Sorusunun cevabı şu şekilde verilebilmektedir;

·        Maydanoz mide bulantısına iyi gelmektedir. Ciddi bir hastalığın belirtisi olmadığı sürece maydanoz tüketimi mide bulantısına iyi gelmektedir.

·        Gaz gidericidir. Özellikle sap ve yaprak kısımlarında bulunan anti septik doğası ile maydanoz gaz sorunlarına iyi gelmektedir.

·        Ağız kokusunun giderilmesinde etkilidir. Diş ve diş etki hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlamaktadır.

·        Maydanoz böbrek taşı, safra kesesi ve enfeksiyonların tedavisinde etkin bir rol oynamaktadır.

·        Kansızlığa iyi gelmektedir. İçerdiği besin değerleri sayesinde kansızlık gibi durumların yaşanmasının önüne geçmektedir.

Maydanoz İçindeki Vitaminler

Maydanoz vitamin açısından son derce zengin bir bitkidir. Aynı zamanda maydanozun kolesterol ya da yağ içermemesi de son derece faydalı olduğunun göstergesidir. Maydanoz içindeki vitaminler A, C, E, K ve B9 olarak sıralanabilmektedir. Bunlarla birlikte maydanoz potasyum ve demir mineralleri açısından da oldukça zengindir.

Maydanoz Kalorisi

Maydanoz kalorisi son derece düşük bitkiler arasında yer almaktadır. Hatta bu noktada diyetisyenler tarafından hazırlanacak olan salata ve benzeri unsurların içerisinde konulması önerilmektedir. 100 gram maydanozun kalorisi 36 olarak belirlenmiştir. İçerisinde yağ barındırmaması ile maydanoz zayıflamak isteyenler için birebirdir.

Maydanoz Zararları

Maydanozun çok fazla zararı bulunmamakla beraber, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edecek herhangi bir unsur oluşturmamaktadır. Ancak her yiyecekte olduğu gibi maydanozda da aşırı tüketim beraberinde sorunları getirmektedir. Maydanoz zararları şu şekilde sıralanabilmektedir;

·        Bazı bireylerde maydanoz alerjik cilt reaksiyonları gözlemlenmesine neden olabilmektedir.

·        Çok miktarda maydanoz tüketimi beraberinde kansızlık, karaciğer ya da böbrek rahatsızlıklarını getirebilmektedir.

·        Aşırı tüketimde farklı yan etkiler oluşturabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap