Kuru Fasulye Nasıl Saklanır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Kuru fasulye cam kavanozlarda saklanır ve sulu yemeklerde kullanılır. Protein içeriği ile vücuda fayda sağlar. Düşük kalorilidir, aşırısı zararlıdır.

Kuru Fasulye

Türk Mutfağının en önde gelen lezzetlerinden birisi de kuru fasulyedir. Türklerin geçmişte bugüne kadar severek tükettiği bu yemek fasulyenin pişmiş bir yemeğidir. Özellikle yanında pilav ile çok tüketilen kuru fasulye başta beyaz fasulye ve zeytinyağı kullanılması ile yapılır.

Kuru fasulyenin içerisine hemen hemen her zaman soğan ve domates salçası koyulur. Kuru fasulyeye tat veren bu önemli faktörlerin yanında ek olarak sebze ya da et de tüketilebilir.

Kuru fasulye faydaları, zararları, kalorisi ve hakkında daha birçok şey barındırıyor. İçerisinde bulundurduğu vitaminler, yemeklerde nasıl kullanılacağı da bazı kişiler tarafından merak konusu olmuştur. Kuru fasulye nasıl saklanır sorusu da bu sorulardandır.

Kuru Fasulye Nasıl Saklanır?

Kuru Fasulye Nasıl Saklanır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi
Kuru Fasulye Nasıl Saklanır? Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Kuru fasulye saklanması kolay bir üründür. Eğer pişmemiş ise bir kavanozun içinde kolaylıkla ve güvenle saklanabilir. Böylece yapısında bozulmalar meydana gelmez veya böceklenmez.

Eğer kuru fasulye bir tencere kadar yapılmış ve saklanması gerekiyorsa buzdolabına tencere ile koyulmalıdır. Ancak bir tencere ile konulsa da belli bir süre sonra kuru fasulye bozulacaktır.

Bu nedenle kuru fasulye piştikten sonra çok uzun süre dolapta kalmamalı, tüketilmelidir. Aksi takdirde kuru fasulye bozulur ve yenilemez bir hale gelir. Ayrıca her yemek gibi kuru fasulye de ikiden fazla ısıtılmamalıdır. Yani dolaptaki bir kuru fasulye ikinci kez tüketilecekse bitirilmelidir. Yemeği yapan kişi buna göre ayarlamalıdır. Çünkü üçüncü ısıtmadan sonra artık sağlıksız bir hal alacaktır.

Kuru Fasulye Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kuru Fasulye Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Kuru Fasulye Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kuru fasulye, birçok yemek içerisinde barınabilir veya birçok yemek kuru fasulyenin içerisinde barınmaktadır. Bunların en başında ise pilav veya et gelmektedir. Peki kuru fasulye yemeklerde nasıl kullanılır?

Kuru fasulye, yemeklerin yanına pişmiş bir şekilde eklenerek daha da güzel bir lezzete dönüşür. Bunlara ek olarak kuru fasulye pişmiş bir şekilde gerek sosu ile gerek sosu olmadan piyaza eklenebilir. Karalahana çorbasında da fazlasıyla tercih edilebilir ve gayet doyurucu olur. Kuru fasulye piyazlı hibeş ve karışık piyazda da kullanılabilir.

Kuru fasulyenin pilav veya et haricinde en çok kullanıldığı yemek ise aşuredir. Aşurenin içerisinde büyük rol oynayan kuru fasulye aşureye tat veren besinlerden birisidir.

Kuru Fasulye Faydaları

Protein ve mineral değeri yüksek olan kuru fasulye, saymakla bitmeyecek faydalara sahiptir. Bunlardan en bilineni ise metabolizmayı hızlandırmasıdır. Bu nedenle kuru fasulye kabızlığı önler.

•        Ayrıca kuru fasulye sindirim sistemini güçlendirir ve kemik yapısını güçlendirir. Vücudun korunması için işlev gösterir. Şaşırtıcı bir şekilde cilt sağlığına kozmetik bakım ürünlerinden daha fazla yararlı olur. Bunlara ek olarak yağ bezlerini önleyici etkisi olmasıdır. Bu etkileri sayesinde sivilce ve akne oluşumunu engeller.

•        Kuru fasulye, vücudun enerjik olmasını da sağlayan bir besindir. Zihinsel yorgunluğu giderir ve kişinin daha aktif olmasını sağlar.

•        Kuru fasulyenin faydaları arasında kalp krizini önleme de bulunmaktadır. Bunun sebebi ise damarlardaki tıkanıklıkları gidermesidir.

Kuru Fasulye Neye İyi Gelir?

Kuru fasulyenin iyi geldiği ve sağlığımız için faydalı olduğu durumlardan bahsetmek gerekirse;

·       Türk mutfağının önemli değeri olan bu besinin bir diğer faydası ise vücudun onarımını desteklemesidir. Vücuttaki hücrelerin kendi kendini yenilemesini, böylece yaraların daha çabuk geçmesini sağlar.

·       Kuru fasulye neye iyi gelir sorusunun bir diğer cevabı da böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmesidir. Vücudun organları arasında böbreğe yüksek bir destek sağlar. Romatizma için de yararlı olur.

·       Kuru fasulye, mide sağlığını korumaya da yardımcı olur. Ölçülü tüketilir ise midenin tembelleşmesini engellenir.

Kuru Fasulye İçindeki Vitaminler

Kuru fasulye içerisinde birçok mineral bulundurmaktadır. Gündelik hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürmek için kuru fasulye yemek etkili bir etkendir. Kuru fasulyede birçok vitamin de bulunur.

Kuru fasulyenin içindeki vitaminler A vitamini, B vitamini ve C vitamini vardır. Büyük önem taşıyan bu vitaminlerin kuru fasulyede bulunması tüketilmesi açısından da etkilidir.

Ayrıca içerisinde bol bol lif içerir. Lif içerdiğinden dolayı dolaylı olarak kolesterolü düşürür. Kuru fasulyenin içerisinde demir (fe) minerali de mevcuttur. En önemlisi budur. Daha birçok mineral vardır ancak birçok hastalığın engellenmesini sağlayan demir mineralinin bulunması da büyük bir faydadır.

Kuru Fasulye Kalorisi

Kuru fasulye, kilo almak istemeyen kişiler için rahatlıkla tüketilebilen bir yemektir. Kalorisi az olan bu yemeğin kalorisi orta boyutta bir porsiyon yani 275 gram için 267kcal’dir. Çoğu yemekten düşük kaloriye sahiptir.

Kuru fasulyenin kalorisi 350 gramlık büyük bir porsiyon için 340kcal’dir. 275 gram için içerisinde 27,25 gram karbonhidrat bulunur. 18.08 gram protein, 3,7 gram yağ, 26,51 gram lif, 0 kolesterol, 259.53 miligram sodyum ve 842.99 Miligram potasyum bulunmaktadır.

Kuru fasulyenin içinde yine orta boyut bir porsiyon için 135.34 miligram kalsiyum, A vitamini (iu) 65.62, 5.37 miligram C vitamini ve 3.97 miligram demir bulunmaktadır. Bu nedenleri ile de çok tercih edilmektedir. Bilinenin aksine kuru fasulye kilo aldırmayan bir besindir.

Kuru Fasulye Zararları

Her besinin fazlası zarardır. Kuru fasulyenin de yalnızca fazla tüketilmesi sonucu zararlı olduğu bilinir. Kuru fasulyenin zararları bulunmamaktadır. Böylesine sağlıklı bir besinin zararının olmaması da mutlu eden bir olaydır.

Ancak bir zarar eklenecekse buna gaz problemi eklenebilir. Haricinde herhangi bir zarar gözlenmemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap