.
.

Kolyoz Balığı Hangi Yemeklerde Kullanımır? Saklama Koşulları ve Faydaları

Kolyoz balığı yağlı olduğu dönemde ızgara yemeklerinde kullanılır. Buzlukta saklanır. Göze ve beyne faydaları vardır. Gebelikte zararları olabilir.

.
.

Kolyoz

Kolyoz balığı, uskumrugiller familyasına ait bir balık türüdür. Uskumru ile çok fazla karıştırılır. Dünya genelinde sıkça rastlanan bir balıktır. Ülkemizde Ege, Marmara, Akdeniz ve Batı Karadeniz’de bulunmasının yanı sıra bazı yerel çeşitleri de görülmektedir.

Kolyoz nedir, nasıl bir balıktır derseniz; kolyozlar okyanuslarda sürü halinde yaşarlar. Temmuz ve ağustos aylarında yumurtlayan kolyoz balığının uzunluğu 15-50 cm arasındadır. İri gözlü, kemikli, sırtı mavi renkte olan, yüzgeçleri dikenli, benekli bir balıktır.

Hamsi, kıraça, aterina, çamuka gibi balıkları yiyerek beslenir. Bunun yanı sıra balık yavruları ve planktonlarda besin maddeleri arasındadır. Yaklaşık 3 kg civarında bir ağırlığa sahiptir. Kolyoz balığı tadı uskumruya oranla daha az lezzetli sayılabilir.

Kolyoz Nasıl Saklanır?

.

Kolyoz balığı saklama koşulları açısından her balık gibi çok bilinen yöntemlerle saklanır. Çok özel bir muamele gerektirmez. Kolyoz balığı nasıl saklanır, uygun muhafaza koşulları nelerdir diye incelediğimizde karşımıza şu bilgiler çıkmaktadır:

Balık taze iken oda sıcaklığında 20 saat bekletilebilir. Burada oda sıcaklığı ortalama 20 derece olarak kabul edilir. Buzdolabında yaklaşık 3 gün saklanabilir. Olması gereken ısı 5 derecedir.

Daha uzun süre saklanmak isteniyorsa derin dondurucuda 14 gün saklanabilir. Olması gereken sıcaklık -5 derece civarında olmalıdır. Saklama süresinin daha da uzaması için daha düşük sıcaklıklar gerekmektedir. -35 derecede hızlı bir şekilde dondurulan kolyoz balığı, -18 derecede 6-8 ay arasında saklanabilir.

Kolyoz balığı için diğer bir uzun saklama yöntemi konservedir. Konserve halindeki kolyoz balığı, uygun sıcaklıklarda çok uzun süre saklanabilmektedir.

Kolyoz Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kolyoz, Çin ve Japonya pazarlarında oldukça fazla satılan bir balıktır. Çok fazla tüketildiği için çok farklı kullanım şekilleri de mevcuttur. Kolyoz balığı yemeklerde nasıl kullanılır merak konusudur.

.

Kolyoz balığı nasıl pişirilir sorusunun birçok farklı cevabı vardır. Kolyoz fileto tava, buğulama, füme, pilaki, kızartma, tuzlama, ızgarası ya da konservesi yapılarak tüketilebilir. Besin değerini kaybetmemesi için yüksek ateşe maruz kalmamalıdır.

Kolyoz en lezzetli nasıl pişirilir derseniz bunun en iyi yolu kolyoz ızgara diyebiliriz. Fakat ızgarası yapılacaksa dikkat edilmesi gereken nokta, balığın en yağlı olduğu dönemin seçilmesidir. Denizden çıkışından 4 saat sonra tüketilebilen bu balık maden suyu ile marine edilirse daha lezzetli hale gelir.

Kolyoz balığının iç organları kullanılarak meze yapılmaktadır. Bu meze günümüzde çok az kişi tarafından bilinmektedir.

Çin’de ilaç sektöründe kullanılmaktadır.

Kolyozun Faydaları Nelerdir?

Balıklar denizin insanlara sunduğu en büyük besin kaynağıdır. Düzenli tüketildiği takdirde çok olumlu etkileri ve faydaları vardır. Birçok balığın içinde bulunan maddeler, insan sağlığı açısından oldukça kıymetlidir. Kolyoz balığı faydaları açısından da bu tanıma birebir uymaktadır.

.

Kolyoz balığı içindeki besin öğeleriyle aynı yararları sunan uskumruya benzeyen bir balık türüdür. Kolyozun faydaları nelerdir diye bir inceleme yaptığımızda karşımıza bu bilgiler çıkmaktadır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırır. Çeşitli enfeksiyonlara karşı korur.
  • Göz sağlığı için olukça önemlidir. Gözdeki sarı nokta hastalığı riskini azaltır.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Sağlıklı beslenmeyi destekler.
  • Hafızayı güçlendirir.

Kalp ve damar dağlığını korur. İyi kolesterolü arttırır. İnme, kan pıhtılaşması gibi riskleri ortadan kaldırır.

Zeka gelişimini destekler. Çocuklarda algılama, öğrenme, tutma, kavrama yetilerinin bebeklikte sağlıklı gelişebilmesi için hamilelik döneminde düzenli tüketilmesi önerilmektedir. Nörolojik gelişimi destekler. Sinir sistemindeki sıkıntıların yaşanmasını engeller. Alzheimer, unutkanlık gibi problemlerin yaşanmasını önler.

Sindirim sistemindeki sorunların önüne geçer. Hazımsızlık ya da bağırsak sorunlarının yaşanmasını önler. Bağırsak iltihaplanmasının yaşanma riskini önemli ölçüde azaltır.

  • Vücut için gerekli besin öğelerinin doğal yollarla alınmasını sağlar.
  •  Kemik sağlığını korur.
  • Şeker hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır.
  •  Egzama riskini ortadan kaldırır.
  •  Akciğer sağlığını destekler.
  •  Sperm oluşumunda etkili sonuçlar doğurur.

Kolyoz Nelere İyi Gelir?

Vücuda sağladığı faydaları saymakla bitmeyen kolyoz nelere iyi gelir, hangi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir diye incelediğimizde birçok alanda olumlu sonuçlar doğurduğunu görmekteyiz. Kolyozun iyi geldiği rahatsızlıklar ve sorunlar aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Baş ağrısında azaltıcı etkisi vardır. Özellikle migren ağrısını azalttığı bilinmektedir.
  • Depresyona, dikkat dağınıklığına ve davranış bozukluklarına karşı etkilidir.
  • Tırnak kırılmasını önleyici etkisi vardır.
  • Sporcuların yaşadığı sakatlıklar üzerinde iyileştirici özellikleri vardır. Eklem ağrılarını keser.
  • Kurumuş ve yıpranmış saçları canlandırır. Parlaklık verir.
  • Matlaşmış, kırışıkları olan kuru ciltlerde mucizevi etkiler yaratır. Hücre yenileyici özelliği ile cildinizdeki tüm sorunları ortadan kaldırır.
  • Menopoz dönemindeki kadınların yaşadığı kemik erimesi ya da kemik kırılması gibi sorunları azaltır.
  • Hücre onarıcı etkisiyle, vücutta yaşanan yara veya benzer sıkıntıların çabuk iyileşmesini sağlar.
  • Romatizmal rahatsızlıklarda iyileştirici etkisi vardır.

Kolyozun İçindeki Vitaminler

Bütün balıklarda olduğu gibi kolyoz balığının içinde de bolca omega3 bulunmaktadır. Kolyozun içindeki vitaminler ve besin öğeleri incelendiğinde; A vitamini, kalsiyum, C vitamini, demir, yağ, protein bulunduğu görülmektedir. Kolyoz besin değeri açısından oldukça besleyici bir balık türüdür.

.

Kolyozun Kalorisi

Kolyozun kalorisi birçok balıktaki gibi oldukça düşüktür. Sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin sıklıkla tüketmesi gereken bir balıktır. Beslenme programlarında haftada en az iki defa tüketilmesi tavsiye edilir.

100 gr kolyoz balığı 158 kaloridir. İçinde 12 gr yağ ve 40 gr protein bulunmaktadır.

Kolyozun Zararları

Sağlıklı beslenme programında karşımıza ilk çıkan balık, doğru şekillerde tüketilmediği takdirde sağlık açısından sıkıntı yaratabilmektedir. Kolyozun zararları nelerdir derseniz, direk bir zararının olmadığını söyleyebiliriz.

Özellikle eti koyu renkli olan balıkların tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yüksek miktarda histamin içeren ve eti koyu olan kolyoz’ da tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken balıklar arasındadır. Uygun şartlarda muhafaza edilmemiş, bozulmuş ya da bayatlamış kolyoz balığının tüketimi, histamin zehirlenmelerine yol açmaktadır.

.

Yoğurt ile birlikte bozuk kolyoz balığı tüketildiği takdirde, zehirlenme daha hızlı yaşanmaktadır.

Zehirlenen kişilerde baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı, kaşıntı, ishal, baş dönmesi, kan basıncında düşme, vücudun bazı bölgelerinde şişme, farklı yerlerde ortaya çıkan kızarıklıklar görülmektedir. Bu belirtiler meydana geldiğinde kişi öncelikle kusturulmalı ve sonrasında hastaneye götürülmelidir.

·      

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap