Kırlangıç Balığı Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Kalorisi

Kırlangıç balığı buğlama türü yemeklerde kullanılır. Felç riskini azaltma gibi faydaları bulunmaktadır. Hamilelikte aşırı tüketim zararlı olabilir.

Kırlangıç Balığı

Kırlangıç Balığı Bütün denizlerimizde bulunan bir kırlangıç balığı boy olarak yaklaşık 25-30 cm olup nadiren 75 cm’ye kadar çıkabilirler. Sırt rengi açık kırmızı, karın ise pembe veya beyazdır. Bu balığın yaklaşık 15-20 yıllık yaşamı vardır. 3 yaşına geldiklerinde olgunlaşırlar ve sahillerden uzakta üremelerini yaparlar.

Küçük kabuklular, yumuşakçalar, deniz bitkileri ve böceklerle beslenirler. Etinin lezzet ve yararı, her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir. Ülkemizde olduğu gibi diğer Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de bol bol tüketilir.

Çok gelişmiş solungaçları ve gırtlak yapısı medeniyle uğultu, inilti gibi değişik frekanslarda ses çıkarırlar. Kırlangıç balığı bu ses nedeniyle birçok balıkçı tarafından inleyen balık diye adlandırılır ve uğursuz sayılır.

Ege, Akdeniz ve Marmara denizlerimizde oldukça fazla görünürler ve fazla göç etmezler. Kırlangıç balığı diğer denizler kadar olmasa da Karadeniz’de de görülür. Ilık denizlerin sahil yakınlarında 5- 300 metre derinliklerin diplerinde çiftler halinde yaşarlar. Küçüklerine Derviş Balığı da denir.

Kırlangıç yenir mi sorusunu oldukça fazla duymaktayız. Bu balık çok lezzetlidir ve çoğu balığa tercih edilir ancak ızgara ve tavaya uygun değildir. Kırlangıç buğulaması, özellikle çorbası çok lezzetli olur. Haşlanmış kırlangıcın ayıklanmış etleri mayonezli veya zeytinyağı-limon sıkarak soğuk meze şeklinde lezzetle yenebilir.

Kırlangıç Balığı Nasıl Saklanır?

En sevilen balıklarından biri olan kırlangıç balığı nasıl saklanır diye oldukça fazla düşünmekteyiz. Bu balık kış aylarında çoğunlukla oda sıcaklığında 20 derecede 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Eğer 20 saatten daha fazla oda sıcaklığında duracaksa temizlenip hemen buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kırlangıç balığı donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir nokta da bu balık çözülmüşse tekrar dondurmamaktır.

Kırlangıç balığı dondurulmadan önce temizlenmelidir. Dondurulacak balıklar birer öğünlük parçalara ayrılarak dondurmak en iyisi olacaktır. Balığı dondurmadan önce buzdolabı poşetine koymalı, üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırılmalıdır.

Hazırlanan balıklar önce buzdolabının 0 ile 5 derece bölümünce birkaç saat soğutup daha sonra derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Daha sonra ise dondurucuda şoklama işlemi yapılabilir. Kırlangıç balığı çözüleceği zaman ise, buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirmek yeterlidir.

Kırlangıç Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kırlangıç balığı yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Bu balığı mutfaklarda ister suyunu çıkararak ister direk halde kullanabilirsiniz.

Kırlangıç balığı öncelikle mutfaklarda stok halinde kullanılabilir. İlk olarak suyunu çıkartmak gerekiyor. Etin ve tavuğun kemiklerini, balığın da gövde ya da kafasını çeşitli sebzeler ile kaynatarak yemeklerin suyuna ilave edebilirsiniz.

Kırlangıç buğulama da mutfaklarda yerini alıyor. Çok sevilen bu yemek balık menülerinde oldukça tercih ediliyor.

Eğer bu balığı değişik şekilde yemek istiyorsanız fırında pişirerek de tüketebilirsiniz. Yanına koyacağınız birkaç sebze ile kolay akşam yemeği olacaktır. Kırlangıç balığı yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır.

Kırlangıç Balığı Faydaları

Balıkların en havalısı olarak bilinen kırlangıç balığı görüntüsü kadar faydalarıyla da ilgi çekiyor. Gözlerden kemiklere kadar birçok yararı bulunuyor. İçindeki vitaminler sayesinde vücudun eksiklerini kapatmaya yarıyor.

·       Kırlangıç balığının zihne faydaları saymakla bitmiyor. Balığın içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde zihin açılarak hafıza kaybı ve unutkanlık oranı azalır. Haftada 2 kere balık tüketenlerin tüketmeyenlere oranla çok daha etkin bir hafızaları bulunuyor.

·       Kandaki yağ düzeyinin dengelenmesini sağlayan Omega – 3 bulunan balık kalp krizi risklerini de önleme etkili bir rol oynar.

·       Kırlangıç balığı içerisindeki fosfor ve A vitamini bulunduran balık göz sağlığı için bilinenden çok daha önemlidir.

·       Depresyon ilaçlarının çoğunda bulunan Omega – 3 yağı sinir sisteminin dağılmasını önlüyor.

·       Bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir.

·       Kış aylarında sık rastlanan grip ve soğuk algınlığı yağ asitleri içeren balık sayesinde önleniyor.

·       Vücudun ana kaynaklarından biri olan protein doku oluşumunda ve hücrelerin yenilenmesinde büyük rol oynuyor.

·       Vücuttaki yağların birikmesini önler.

·       Felç riskini azaltır.

·        Balık tüketenler kansere yakalanma riski daha azdır.

·       Kırlangıç balığını faydaları arasında yüksek tansiyonu önlemesini de sayabiliriz.

Kırlangıç Balığı Nelere İyi Gelir?

Uzmanlar, sağlıklı yaşam ve obeziteye karşı mücadele için balık tüketiminin gün geçtikte daha da fazla olmasın vurguluyorlar. Protein ihtiyacı bakımından kırlangıç balığı en çok tercih edilen balıklar arasında yer almakta.

Balıktaki omega 3 yağı, damar sertliği, tansiyon, kalp, damar ile felç gibi hastalıkları önlüyor ve obezite, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltıyor.

Vücut direncinizi artırmak için haftada 2 kez omega 3 bakımından zengin olan kırlangıç balığı tüketmek gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, balığın retina, beyin ve sperm hücrelerinin tam olarak çalışmasına yardımcı olduğunu, kalsiyum ve fosfat içeriğinin de eklem ağrıları ve cilt yumuşaklığına iyi geldiğini vurguluyor.

Kırlangıç Balığı İçindeki Vitaminler

Kırlangıç balığı mutfaklarda en çok tercih edilen balıklar arasına giriyor. Kolay pişmesi, lezzetli olması bu balığı oldukça ön plana çıkarıyor. Kırlangıç balığı içindeki vitaminler oldukça fazladır. İçerisinde fosfor ve A vitamini bulunduran balık göz sağlığı için bilinenden çok daha önemlidir.

Haftada 1 ya da 2 kere yenmesi tavsiye edilir. Depresyon ilaçlarının çoğunda bulunan Omega – 3 yağı sinir sisteminin dağılmasını önlüyor. Kırlangıç balığı çorbası da omega yağı açısından oldukça güçlüdür. Bunun yanında içindeki kalsiyum da kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Kırlangıç Balığı Kalori

Balık olarak oldukça tüketilen ve lezzetli olan kırlangıç balığı kalori açısından çok yüksek değildir. Özellikle diyetlerde protein yerine sık sık kullanılır. 1 Adet Kırlangıç Balığı 148 kalori. Düşük kalorili ürünler arasında bulunan bu balığı diyet yaparken tüketebilirsiniz. Yanında spor yaparsanız hızla kilo verildiğini görebilirsiniz.

Kırlangıç Balığı Zararları

Bilindiği gibi her ürünün fazlası vücut için zararlıdır. Tam olarak kırlangıç balığı zararları olarak sayılmasa da aşırı tüketilmemeli ve bayat halde yenmemelidir. Bayat olan kırlangıç balıklarının içindeki vitamin değerleri azalmakta ve etkisini tam göstermemektedir.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap