Kereviz Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz genelde baharat olarak kullanılır. Buzdolabında saklanır. Yöresel yemeği de lezzetlidir. Karaciğere iyi gelen faydaları bulunmaktadır.

Kereviz

Kereviz maydanozgiller familyası içerisinde bulunmaktadır. Batı ve Kuzey Avrupa sahil bölgelerinde yetiştiği bilinmektedir. Özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olarak kabul edilmektedir.

İki yıllık bir bitki olarak yetişmektedir. Yaklaşık olarak bir metre kadar bir boya sahip olabilmektedir. Çiçekleri genellikle krem rengine benzeyen bir beyazdır.

Eski Yunan uygarlığınca son derece iyi bilinen bir bitkidir. Kerevizin kullanımı ile ilgili ilk izlere Sisam adası kalıntılarında rastlanmıştır.

Hasat zamanı mayıs ayı ile eki ayı arasındadır. Kerevizi zamanında toplanmaması hakinde içerisinde yer yer boşluklar oluşabilmektedir. Bu sebepten hasat zamanı geldiğinde kereviz bekletilmeden toplanmalıdır.

Kereviz Nasıl Saklanır?

Kereviz herhangi bir noktadan alınacağı zaman yuvarlak kısımlarının set olmasında ve yapraklarının diri olmasına özen gösterilmelidir. Satın alındığı ilk günden itibaren herhangi bir şekilde yıkamadan buzdolabına konulduğunda 15 gün kadar tazeliğini muhafaza etmektedir.

Yaprak kısımlarından daha uzun süre faydalanabilmek için kurutulmuş kereviz kullanılabilmektedir.

Kereviz kurutma için uygulanması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Öncelikli olarak kereviz bol su ile dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır. Ardından üzerinde bulunan fazla suyun tamamen alınması ve herhangi bir su kalmaması için süzülmesi gerekmektedir. Daha sonrasında bir tepsi içerisinde konularak nemden uzak bir ortamda kurumaya bırakılabilir. Ortalama 10 gün içerisinde yaprakların rengi değişmeye başlar.

Kerevizin dondurucuda saklanması için kereviz alındıktan sonra yıkanmalı ve soyularak doğranmalıdır. Ardından üzerine limon sıkılarak buzdolabı poşetlerine yerleştirilebilir. Hava almayacak şekilde poşetlere yerleştirilerek dondurucu içerisinde 1 yıl kadar saklanabilmektedir.

Kereviz Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kereviz kullanımı ihtiyaçlara göre farklılık gösterebilmektedir. Kereviz farklı yöntemler ile kullanıldığından kereviz yemeklerde nasıl kullanılır? Sorusuna birden fazla şekilde cevap verilebilmektedir.

Kereviz kullanımında yöntemlerden ilki, baharat olarak kullanılmasıdır. Kerevizin baharat olarak kullanılması için öncelikli olarak tohumunun öğütülmesi gerekmektedir. Öğütülen kereviz tohumu tuza benzeyen yapısı ile yemeklere ve turşulara eklenebilmektedir.

Bir diğer yöntem ise kereviz tohumunun kaynatılarak içerisinde bulunan özün çıkartılması şeklindedir. Kereviz özünden çıkan su insan sağlığında farklı olumlu etkiler yaratmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak kereviz yaprağı da çay gibi demlenerek içilebilmektedir. Kereviz doğrudan yemeklerin içerisinde ana malzeme olarak kullanılabilir ya da salatalara eklenebilir.

Kereviz Faydaları

Kereviz faydaları saymakla bitmeyen bitkiler arasında yer almaktadır. Bu sebepten uzmanlar tarafından sıklıkla tüketilmesi önerilmektedir. Kerevizin şifa dolu yapısı ile düzenli olarak tüketilmesi sağlığın korunmasın yardımcı olmaktadır. Kerevizin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kereviz ve tohumu, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudu iltihaplanmalara karşı korumaktadır.
  • Vücuttaki iltihaplanmalara bağlı olarak gelişebilecek kanser ya da romantoid arttit ve banzeri kronik hastalıkların önüne geçmede de etkilidir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir etki oluşturmaktadır.
  • Midenin korunmasına katkı sağlar. Kereviz mide zarını iyileştirmektedir.
  • Karaciğer sağlığının korunmasını sağlar.
  • Gut ve osteoartrit ağrılarının azalmasında etkilidir.
  • Diyabet rahatsızlığı bulunalar için son derece uygun bir sebzedir.
  • Cildin korunmasında ve beslenmesinde etkin bir rol oynamaktadır.
  • İçerdiği iyi yapılı tuzlar ile insan vücudunun alması gereken mineral oranına katkı sağlar.
  • Zayıflamada etkilidir.

Kereviz Nelere İyi Gelir?

Kerevizin birçok farklı faydasının bulunmasının yanı sıra kereviz birçok farklı rahatsızlığa da iyi gelmektedir. Kereviz nelere iyi gelir? Sorusunun cevabı şu şekilde verilebilmektedir;

Özellikle regl döneminde meydana gelen sıkıntıların azaltılmasında etkilidir. Adet döngüsü sırasında meydana gelen ağrıların şiddetini ve süresini doğal yollar ile azaltmaktadır.

Kandaki oksidatif stresi ve iltihaplanmayı önler. Ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkin bir rol oynamaktadır.

Sindirim sistemine iyi gelmekte ve sindirim sisteminden kaynaklı rahatsızlıkların giderilmesine katkı sağlamaktadır. Yüksek lif ve su içeriği sayesinde sindirim sisteminde meydana gelen sorunları giderir.

Kereviz İçindeki Vitaminler

Kereviz içinde bolca vitamin ve mineral barındırmaktadır. Bu sebepten düzenli olarak tüketildiğinde kereviz insan sağlığında ciddi derecede olumlu etkiler yaratmaktadır. Kereviz içindeki vitaminler A, K, C, E, D ve B olarak sıralanabilmektedir. Bu vitaminler insan sağlığının korunmasına ve gelişmesine imkan tanımaktadır.

Kereviz Kalorisi

Kereviz kalorisi düşük sebzeler arasında yer almaktadır. Bu sebepten özellikle zayıflamada etkili olmaktadır. 100 gram kadar kerevizde 42 kalori bulunmaktadır. Ancak kerevizin hazırlandığı malzemelere bağlı olarak kalori miktarında değişimler gözlemlenebilmektedir.

Kereviz Zararları

Kerevizin normal tüketimde insan sağlığına ciddi bir zarar verdiği gözlemlenmemiştir. Ancak aşırı tüketimde kereviz zarar verici etkilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Yine de insan sağlığını tehdit eden bir zarar açıklanmamış olsa da dikkat edilmelidir. Aşırı tüketimde başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere farklı sorunlar meydana gelebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap