.
.

Kaz Eti Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Kalorisi ve Faydaları

Kaz eti haşlama türü yemeklerde kullanılır. Kötü kolesterolün düşmesine faydası vardır. Kalori değeri yüksek olduğudan fazlası zararlıdır.

.
.

Kaz Eti

Beyaz etler arasında en lezzetli ve besleyicilerden biri olan Kaz eti, yetiştiriciliğinin kapalı ortamlarda yapılmaması avantajına sahiptir. Etinin tüketimi amacıyla yapılan kaz yetiştiriciliği, ülkemizde teşvike konu olan yetiştiricilik türlerindendir. Geleneksel olarak da kültürümüzde tüketimi yaygın olan kaz eti, yüksek yağ ve kalori değerlerine sahiptir.

Kazlar, doğal ortamlarda büyüyebilen, kapalı alanlarda beslenemeyen hayvanlardır. Bu durum onların doğal bir şekilde beslenmesine ve diğer beyaz et besi hayvancılığındakiler gibi, kapalı ve özel ortamlarda yetiştirilememesine sebep olur.

Özellikle Kars ve Ardahan illerimizde, yüzyıllardır sevilerek tüketilen ve besiciliği de yapılan kazlar, geleneksel mutfağımıza özel çeşitli yemeklerin ana malzemesidir. Bölgede kış aylarının soğuk günlerinin başlamasıyla yağlanan kazlar, özellikle bu dönemde kesilerek, yine bölgenin ayazında kurutulur.

Ardından fırın, haşlama, kızartma ve diğer beyaz et türlerinde olduğu gibi çeşitli şekillerde pişirilerek tüketilir. Çok yağlı ve yüksek kaloriye sahip bir beyaz et türüdür. Yağ oranının yüksek olması, aynı zamanda zor hazım edilmesine de neden olur.

Kaz eti Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’ da da sevilerek tüketilen ve yetiştiriciliği yapılan beyaz et türlerindendir. Batıda sunumunda, genellikle toz şeker kullanılır. Toz şeker hazmedilmesini kolaylaştıran bir etkiye sahiptir.

.

Kaz Eti Nasıl Saklanır?

Diğer beyaz et türlerine göre daha farklı bir depolama yöntemi bulunur. Kazların belirli bir olgunluğa erişmesi ve yağlanması zorunludur. Dolayısıyla tavuklar gibi hızlı büyüyemezler. Genellikle Kış günlerinin ilk soğukları başladığında oluşan yağlanmadan sonra kesilir. Eskiye göre daha az tüketilmesi, Kaz eti nasıl saklanır? Sorusunun da sıkça sorulmasına neden olur.

Kesimden sonra tüyleri yolunarak, tuzlanırlar. Tuzlanması daha lezzetli bir ete sahip olmasını sağlar. Bunun ardından, soğuk ve ayazda kurumasını sağlamak için, açık havada ipe dizilirler. Yaklaşık 10 gün boyunca kuruyan kazlar, bu aşamadan sonra parçalanarak derin dondurucuda uzun bir süre saklanabilirler.

Kaz Eti Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Haşlama, fırında pişirme, tencerede pişirme gibi çeşitli şekillerde yemeklerde kullanılan kaz eti, kullanımına göre kesilmesi ve kurutulması gereken bir ettir. Kaz eti yemeklerde nasıl kullanılır? Sorusu, diğer beyaz etlere göre daha az bilinen ve tüketilen bir et olması sebebiyle sıklıkla sorulur.

Besleyici, yüksek kalorili ve çok yağlı bir ete sahip olan kazın tüketimini teşvik etmek için, çeşitli programlar bulunuyor. Aynı zamanda diğer beyaz et türlerine göre daha sağlıklı bir yetiştirme türüne sahip olması nedeniyle, bu teşviklere ağırlık veriliyor.

.

Haşlanarak yağlarını karıştığı su ile yapılan bulgur pilavının üzerinde fırında kızarmış halinin sunulduğu yemek, Kars ve Ardahan illerimizde geleneksel bir lezzettir.

Fırında kızartılmadan önce en az 2 gün boyunca tuzlanarak dolapta bekletilmesi önemlidir. Bu bekleme süresi, etin daha da lezzetlenmesini sağlar. Bu süre sonunda, üzerindeki tuzlar temizlenir ve çeşitli bölgelerine açılan küçük deliklerden sonra, ısınması için birkaç saat bekletilerek, oda sıcaklığına ulaştığında doğrudan fırına verilir.

Tencereden haşlanarak çeşitli yemeklere ilave edilerek tüketilebilir, fırında çevrilerek pişirilmesi tavsiye edilen kaz eti, yaklaşık 2 saatlik bir pişirme süresine sahiptir.

Kaz Etinin Faydaları

Kaz eti diğer beyaz etlere göre çok yüksek protein ve kalori değerine sahiptir. Yağlı olmasının yanı sıra, sahip olduğu Vitamin ve mineraller, sağlıklı bir yaşam açısından önemli bir gıda haline dönüşmesine sebep olur. Kazlar aynı zamanda doğada yetişen ve kapalı alanlarda yemle beslenemeyen bir hayvandır.

Yemle beslenmemeleri ve doğal ve olması gereken gıdalarla beslenmeleri, etlerinin lezzetli ve sağlıklı olmasını sağlar.

.

Hücre yenilenmesine katkıda, kandaki oksijenin daha iyi taşınmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden, kötü kolesterolün düşürülmesine kadar çok geniş olumlu etkilere sahiptir. Kaz etinin faydaları, protein, mineral ve Vitamin değerleri nedeniyle, çok geniş bir yelpazeye uzanır.

Kaz Eti Nelere İyi Gelir?

Sahip olduğu vitamin ve mineral değerleri, daha kaliteli bir yaşam sağlamak açısından, kaz etinin önemli bir besin olmasını sağlar. Cinsel performansa sağladığı katkılar, çok eskiden beri bilinen ve bir tür efsaneye dönüşmüş bir konudur. Bu sebeple Kaz eti nelere iyi gelir? Sorusu da sıklıkla sorulan bir soru haline geliyor.

İçeriğinde bulunan selenyum ve Çinko gibi minerallerle birlikte, iyi bir E Vitamini kaynağı olması, gerçekten cinsel gücü arttırma konusunda etkili bir gıda olmasına sebep olur.

  • Yüksek protein değerleri, hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynar,
  • Oksijenin kan ve damarlar yoluyla daha verimli bir şekilde taşınması konusunda katkı sağlar,
  • Antioksidan etkilere sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde etkili bir role sahiptir.
  • Kötü kolesterolün düşmesine katkı sağlar,
  • Yüksek kalsiyum oranına sahiptir ve bu özelliğiyle, kemik ve diş sağlığımız üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kemik gelişimini destekler,
  • B Vitaminlerine yüksek oranda sahip olan kaz eti, tüm dolaşım sistemimiz, sindirim sistemimiz ve sinir sistemimiz üzerinde olumlu etkilere sahiptir,
  • Atara damarların daha verimli çalışmasına katkı sağlar,
  • Saçların dökülmesi, renk kaybının engellenmesi gibi, saç sağlığı ile ilgili pek çok konuda fayda sağlar. Bu konuda ki tedavi edici etkileri, yüzlerce yıldır biliniyor,
  • Diğer beyaz et kaynakları gibi kümes ya da kapalı alanlarda beslenemeyen kazlar, doğal bir şekilde ve doğal ortamlarda beslenirler. Bu durum etlerinin daha lezzetli, katkısız ve sağlıklı olmasına neden olur.

Kaz Etinin İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Kaz eti, A Vitamini başta olmak üzere, B Kompleks Vitaminleri ve E ve D Vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır. Kaz Etinin İçindeki Vitaminler ve Mineraller, vücudumuzun günlük ihtiyacını karşılama konusunda verimli bir gıda olmalarını sağlar.

.

Selenyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, çeşitli doymuş ve doymamış yağlar, oleik asit ve protein açısından zengin bir beyaz ettir. Bunların yanında pek çok farklı minerale de sahiptir.

Kaz Etinin Kalorisi

Kaz eti yağlı ve protein değeri çok yüksek bir beyaz ettir. Bu durum aynı zamanda kaz etinin kalorisi konusunda çok yüksek değerler ortaya çıkmasına sebep olur. 140 gramlık bir kaz etinin kalori değeri, yaklaşık olarak 420- 430 kalori boyutundadır. Bu özelliğiyle, diyetler için çok da uygun olmayan bir et olarak kabul edilir.

Kaz Etinin Zararları

Yağlı bir et olması, hazmının zor olması, sindirim sorunlarıyla birlikte, kalp sorunları yaşayan kişilerin Kaz etini dikkatli tüketmesini gerektirir. Kilo sorunu olan kişilerin de kaz etini tüketirken dikkatli olması gerekir. Aşırı tüketilmediği zaman kaz etinin zararları oluşmaz. Bununla birlikte kalp sağlığı ve sindirim sistemiyle ilgili sağlık sorunları olanların, doktorlarına danışarak tüketmesi tavsiye edilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap