.
.

Kayısı Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Saklama Koşullar ve Faydaları

Kayısı tek yenilmesinin yanı sıra yemeklerde de kullanılır. Böbrek taşı düşürme gibi faydaları vardır. Çabuk bozulur, uygun koşullarda saklanmalıdır.

.
.

Kayısı

Yazın habercisi meyvelerden olan kayısı vitamin deposudur. İlkbaharın gelmesiyle birlikte kayısı ağaçları çiçeklenir ve yaz aylarının başıyla ilk kayısılar ortaya çıkar. Bu açıdan yazla özdeşleşmiş meyvelerden birisi olan kayısı, adeta bir şifa kaynağıdır.

Anadolu coğrafyası, kayısının en çok yetiştiği noktaların başında geliyor. Bu açıdan ülkemiz kayısı üretimi konusunda dünyanın çoğu ülkesinden çok daha şanslıdır. Kendisine has kokusu, özel lezzeti ve tabii ki sağlık taşan besin değerleriyle ünlüdür.

Gülgiller familyasından olan kayısı ağacı sarı renkte bol sulu sert ve tek çekirdekli kayısı meyvesini verir. Dalından kopartarak yenilebilen meyvelerden birisi olan kayısının eşsiz lezzetini yakalamak ve şifa kaynağı faydalarından yararlanmak için mevsiminde taze olarak tüketmelisiniz.

Kayısı Nasıl Saklanır?

Kayısı muhafaza etmek için kullanabileceğiniz pek çok farklı yöntem bulunur. Kayısı nasıl saklanır sorusu için farklı tarif ve yöntemler önerilebilir. Her meyve ve bitkide olduğu gibi kayısı tazeyken tüketilmelidir. Ancak bazen belirli süreler muhafaza etmemiz gerekebiliyor.

.

Kayısı saklamak için kullanabileceğiniz basit yöntemler bulunur. Kayısı bekledikçe yumuşamaya ve çürümeye başlar. Bu süreç başladığında besin değerlerini ve lezzetini kaybeder. Kayısıyı kurutarak, suyunu sıkarak veya haşlayarak uzunca bir süre muhafaza edebilirsiniz.

Taze kayısı nasıl saklanır aslında daha doğru bir yaklaşım olur. Zira en sağlıklı ve en lezzetli hali taze olduğu dönemdir. Taze kayısıları kesip, çekirdeklerini çıkardıktan sonra, dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak bunun lezzetinde ve besin değerlerinde kayba neden olacağını da unutmamalısınız.

Kayısı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kayısıyı kullanabileceğiniz yerlerin hiçbir sınırı bulunmuyor. Tamamen damak zevkinize göre kayısının lezzetinden faydalanabilirsiniz. Kayısı yemeklerde nasıl kullanılır sorusu doğal olarak sizin hayal gücünüzle sınırlı oluyor.

Kayısıyı taze olarak tüketmenin dışında kurutabilirsiniz. Kuru kayısı lezzetini ve besin değerlerini koruduğundan, çok faydalıdır. Kayısıyı çekirdeklerinden ayırarak, kolayca güneşte kurutabilirsiniz.

Meyve sularında en çok kullanılan meyvelerin başında da kayısı geliyor. Hem besleyici hem sağlıklı hem de lezzetli olması nedeniyle tercih ediliyor. Kayısıların içeriğindeki suyu sıkarak, kayısı suyu elde edebilirsiniz.

.

Kahvaltı sofralarınıza renk ve tat katacak kayısı reçeli de kayısıyı kullanabileceğiniz en ideal yöntemlerden birisidir. Aynı şekilde kayısı marmelatı da turta, kek vb. tatlılarınız için idealdir. Kendisinden şekerli olması ve fondan ekşilik katması özel bir marmelat olmasını sağlıyor.

Kayısı çekirdeği sıkılarak yemeklerde kullanılabilecek kayısı çekirdeği yağı da elde edebilirsiniz. Kayısıyı haşlayıp suyundan, ezerek posasından cildiniz için çok faydalı cilt maskeleri de hazırlayabilirsiniz.

Kayısı Faydaları

Bağışıklığınızdan, sindirim sisteminize ve hatta kalbinize ve cildinize kadar kayısı faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Kayısı meyvesine ilişkin yapılan araştırmalar kayısının faydaları için çok fazla bilgi edinmemizi sağlıyor. Ancak kayısının faydaları bundan çok daha fazladır.

Taze ve kuru kayısı içeriğinde A, B, C, E, K ve hatta P vitamin grupları yer alıyor. Ayrıca lif, potasyum ve kalsiyum yönünden de çok zengindir. Vücudunuzun ihtiyaç duyacağı tüm besinleri kayısı aracılığıyla karşılayabilmeniz bile mümkündür.

  • Likopen ve potasyum yönünden çok zengin olduğundan kan basıncını düşür. Kan basınç seviyesini dengeleyerek, kalbinizi korur.
  • Göz hastalıklarına karşı koruma sağlar. Gözde meydana gelen tüm problemlerin tedavisini de destekler.
  • Vücutta kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterolü arttırarak, kolesterol dengesini sağlar.
  • Vücuttaki tüm toksinleri en hızlı şekilde dışarıya atmaya yardımcı olur.
  • Beyin gelişimine katkıda bulunur ve hafızayı güçlendirir. Özellikle ileri yaşlarda sıkça görülebilen Alzheimer hastalığının oluşumunu engeller.
  • Böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.
  • Kanserli hücre oluşumu önler. Mevcut kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını engeller.
  • Ağız sağlığını korur. Ağız içerisinde oluşabilecek aftların hızla iyileşmesini sağlar. Ayrıca diş çürüğü vb. ağız sağlığı sorunlarından kaynaklı ağız kokusunu giderir.

Kayısı Nelere İyi Gelir?

.

Zengin besin değerlerine sahip olduğundan kayısı nelere iyi gelir bilinmeli ki faydalarından en iyi şekilde yararlanılabilsin. En güçlü demir kaynağı meyvelerden birisi olan kayısı anemi hastalarının iyileşmesine yardımcı olur.

Yaş kayısının faydaları arasında çoğu kişinin hayatı boyunca mücadele ettiği migren ağrılarını hafifletmesi de bulunur. Ayrıca kayısının romatizmal hastalıklara karşı da iyileştirici gücü bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Soğuk algınlığı ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına karşı da çok etkilidir. Yüksek ateşe karşı da kayısı tüketimi tavsiye edilir. Çok ağrılı böbrek taşı düşürme sürecindeki semptomları hafifletmede de çok etkilidir.

Kayısı İçindeki Vitaminler

Şifa kaynağı kayısı besin değerleri çok zengindir. Bu özelliğiyle hem besleyici hem de faydalıdır. Kayısı potasyum, demir ve magnezyum yönünden çok zengin bir meyvedir. Kayısı içeriğinde lif ise diğer pek çok meyveye göre çok daha fazladır.

Kayısı içindeki vitaminler arasında ise yüksek değerleriyle A ve C vitaminleri dikkat çekiyor. Vücudun günlük alması gereken vitaminlerin önemli bir kısmını karşılayabilir. Kayısıdaki vitaminler arasında ayrıca B, E, K ve P vitaminleri de bulunur.

.

Kayısı Kalorisi

Ortalama 30 gram gelen 1 adet kayısı kalorisi yalnızca 14 kcal seviyesindedir. Kayısının bu kalorisinin yaklaşık 80% kısmı içeriğindeki karbonhidrattan gelir. Taze kayısı kalorisi açısından etkili olan karbonhidrat miktarı ise 3.34 gramdır. Ayrıca 0.42 gram proteinde bulunur. Kayısı kesinlikle kolesterol içermez.

Kayısı Zararları

Kayısının faydaları kadar zararları da bulunabilir. Özellikle aşırı tüketimi veya kayısıya alerjinin bulunması, kayısı tüketiminin ciddi risk teşkil etmesine neden olur. Kayısı zararları genellikle çok aşırı miktarda tüketilmesi halinde ortaya çıkmaktadır.

Yüksek miktarda kayısı tüketildiğinde kan şekerinde ciddi bir artış meydana gelir. Çünkü kayısı tatlılığını yüksek şeker seviyesinden alır.

Hamile bayanlar ve emziren anneler için kayısı tüketimi çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle kayısı yemeden önce uzmana başvurulmalıdır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap