.
.

Karides Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Karides farklı yemeklerde kullanılır ama tavası çok lezzetlidir. Besin değerlerinin yüksek olması faydalarını artırmıştır. Aşırısı zararlı olabilir.

.
.

Karides

Karides,  Avrupa ve Kuzey Amerika kıyı denizlerinde yaşayan eklembacaklılar grubunun, kabuklular sınıfındandır. Boyu ortalama 5-6 cm’dir. Vücudu kalsiyum karbonat bileşiminden meydana gelen bir kabukla kaplıdır. Silindirik bir vücudu ve uzun duyargaları vardır.

Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on bacaklı eklembacaklılardandır. Dişileri yumurtalarını arka iki bacağı üstünde taşır. İki duyargasının biri arkaya doğru olup, arkadan gelecek tehlikeleri sezmesini ve geri yüzmesini sağlar.

Görünüşü nedeniyle birçok insana itici gelse de bu kabuklu deniz canlısı, yüksek besin değerleri nedeniyle çok tercih edilen bir besindir. Bir kere tadan kişilerde enfes lezzeti nedeniyle de bir daha vazgeçemiyor karidesten.

Karides Nasıl Saklanır?

.

Karides besin değeri açısından faydalı bir deniz ürünüdür. Taze tüketilebildiği gibi isterseniz derin dondurucuda saklayarak daha sonra da tüketebilirsiniz.

Karides buzdolabında 2 gün tazeliğini muhafaza ederken, derin dondurucu da bu süre 3 aydır. Karidesi ayıklamadan veya ayıklayarak her iki türlü de saklayabilirsiniz.

Ayıklamadan kabuklu halleri ile havası alınmış poşetler içinde derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.

Ya da kafasını koparıp, gövde kısmını avucunuz içinde iki tarafından ayırarak kuyruğunu koparıp ayıkladıktan sonra 2 dakika haşlayıp yine havası alınmış buzdolabı poşetinde derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.

Bir başka dondurucuda karides saklama yöntemi ise, boş plastik içecek şişelerine karidesleri koyun (yiyeceğiniz porsiyon miktarları şeklinde olabilir) üzerine su doldurun ve bu şekilde buzluğa koyun.

Bu şekilde donan karidesleri yiyeceğiniz zaman çıkarıp tükettiğinizde karides lezzeti taze aldığınızla aynı olup, hiçbir farkı olmadığını göreceksiniz. Dondurulmuş karides besin değeri tazesi ile eşdeğerdir.

Karides Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Karides bir balık türü değil kabuklu deniz canlısı türüdür. Avrupa ülkeleri ve ülkemizde tercih edilen deniz mahsulüdür.

Besin değerinin yüksek olması ve lezzetli tadı nedeniyle tercih sebebi olan karides ister kabuklu isterseniz kabuksuz olarak pişirebileceğiz şekildedir.

Karidesin ayıklaması dikkat isteyen bir konudur. Öncelikle kafa ve bacakları son olarak kuyruğu temizlenmelidir. Bağırsakları pişirmeden önce temizlenmesi iyi olur piştikten sonra sizi zorlayacaktır.

Karides yemek tarifleri çok çeşitli olabilir. Karidesi pratik ve hemen pişirmek için karides tava, yok ben kekikli soslu güzel bir marine ile pişireyim hem gözüme hem mideme hitap etsin diyorsanız size tavsiyemiz Jumbo karides ızgara olacaktır.

Hem karides olsun hem sebze birleşimi bir şeyler olsun derseniz de güveçte karides çok iyi bir seçim olabilir. Karides çorbası ise yemek başlangıcında hoş bir lezzet olacaktır.

 Karidesin Faydaları Nelerdir?

.

Karides içerdiği vitamin ve minerallerden hariç içeriğinde bol miktarda bulunan selenyum sayesinde sağlıklı besin anlamında tercih edilmelidir.

Yüksek protein deposudur. D vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Kemik ve diş sağlığı için çok faydalıdır.

Yetişkinlerin ve çocukların sağlıklı gelişimleri için gerekli omega3 ve B12 vitamini kaynağıdır. Hücrelerin gelişimine yardımcı olur. Yaşlanmayı geciktirir. Saç dökülmesini yavaşlatır. Kalp ve damar sağlığı için faydalıdır. İçeriğindeki elementler sayesinde kilo alımına engel olur.

Karides Nelere İyi gelir?

Doğada tüm deniz ürünleri öyle ya da böyle sağlıklı yiyeceklerdir. Tüketimi uzmanlar tarafından sürekli tavsiye edilir. Bu faydalı deniz ürünleri grubu balıklarla sınırlı olmayıp, kabuklu deniz canlıları ve yumuşakçalar da dahildir.

Karides bu aşamada içeriğindeki yüksek besin değerleri ile ilk sıralardadır. Sayısız faydası bulunan karides nelere iyi gelir? biliyor musunuz?

.

·       Kilo kontrolü sağlar. Karidesin içeriğindeki çinko, leptin hormonu salgılanması sağlar. Leptin hormonu vücudumuzun yağ yakımı, iştah ve enerji gibi durumlarını kontrol eden hormondur. Bu hormon sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olmaktadır.

·       Yüksek miktarda iyod içerir. Bu da tiroid bezlerinin düzgün çalışmasında faydalı olur. Tiroid bezlerinin düzgün çalışması da size kilo kontrolü olarak geri döner. Fazla kilo almamanızı bu sayede kontrol eder.

·       Cildinizi yaşlanmaya karşı korur. Güneş ışınlarının ve UVA ışık kaynaklarına maruz kalmak kısa süreli bile olsa cildinizde lekelere, kırışıklıklara ve renk değişimine neden olur. Karides içerisindeki bu zararları azaltabilen astaksantin adı verilen belirli bir karotenoidin yüksek seviyelerini bulundurur ve güçlü bir antioksidandır.

·       Saç dökülmelerini yavaşlatır. Çinko eksikliğine bağlı görülen saç dökülmelerinde içerisinde bulunan yüksek çinko seviyesi sayesinde yavaşlatır.

·       Beyin sağlığı için faydalıdır. Karides demir deposu özelliği ile vücutta kan akışına ve hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur. Beyine sorunsuz oksijen taşınması da konsantrasyon ve hafıza gelişimi için çok önemlidir.

·       Kalp- damar hastalıklarını önler. Tıpta trombolitik tedavi olarak adlandırılan tedavi ile kan damarlarında oluşan kan pıhtısını giderilir. Bu tedavide kullanılan fibrilinotik enzim karideste bulunmaktadır. Bu enzim sayesinde karides tüketimi ile kalp ve damar hastalıklarında faydalıdır.

·       Kemik gelişimi ve sağlığı için yararlıdır. İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor güçlü kemik ve kemik dejenerasyonunda önem teşkil eder.

.

·       Kansere karşı korur ve mücadele eder. Yüksek selenyum kaynağıdır. Selenyum kanserle mücadelede önemli rol oynayan yıkıcı etkilere sahip antioksidan enzimlerin yapı taşıdır. Bu nedenle düzenli karides tüketimi kansere yakalanmama ve mücadelede size yardımcı olacaktır.

·       Adet sancılarının hafiflemesine yardımcı olur. İyi bir kolesterol ve omega 3 kaynağıdır. Bu sayede omega 6 yağ asitlerinin neden olduğu olumsuz etkileri engelleyerek kadınlarda oluşan adet kramplarını hafifletir ve kolesterollerini dengeleyerek üreme organlarına sağlıklı kan akışı sağlanmasına yardımcı olur.

Karides İçindeki Vitaminler Nelerdir?

Karides zengin bir potasyum, sodyum ve fosfor kaynağıdır. Karides tam bir protein bombası desek yanlış söylemiş olmayız.

Çünkü düşük kalorili bir besindir ama %94 oranında bir proteini içinde barındırır. Dengeli ve sağlıklı beslenme anlamında aradığınız tüm mineralleri rahatlıkla karides sayesinde temin edebilirsiniz.

Örneğin 100 gr. lık yani bir porsiyon karides besin değeri;

  • Protein… 20,1 gr.
  • Yağ… 0,5 gr
  • Kolestrol… 161,0 mgr
  • Potasyum… 264,0 mgr.
  • Kalsiyum… 64,0 mgr.
  • Demir… 0,5 mgr. dır.

Karidesin Kalorisi Ne Kadardır?

.

Yazımızın birçok bölümünde bahsettiğimiz gibi karides yüksek protein içeren ve ayrıca içindeki çinko sayesinde kilo verme ve kilo kontrol aşamasında çok değerli bir besindir. Düzenli kullanımı sağlıklı kilo vermede yardımcınız olacaktır.

Hazırlayacağınız diyet menülerinize diyet karides yemekleri eklerseniz sonuç mükemmel olacak bundan emin olabilirsiniz.

Karides düşük kalorisi bol proteini sayesinde hem doyurucu hem de ideal bir diyet üründür. 1 karides kaç kalori? derseniz. Karides kalori değeri 100 gr. lık porsiyon 84 Kcal olup, 1 adet karides kalorisi ise 17 Kcal. dir.

Eğer aradığınız düşük kalorili fakat yüksek proteinli uygun fiyatlı bir besin ise karidesten şaşmayın. Karides fiyatı diğer birçok deniz ürününe göre çok uygundur. Tazesi veya dondurulmuşu hiç farketmez güvendiğiniz her türlü marketten ve deniz ürünü satan yerlerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Hem sağlıklı, hem lezzetli, hem de bütçe dostudur.

Karidesin Zararları Nelerdir?

Karidesin şimdiye kadar birçok faydasından ve içeriğinden söz ettik. Aklınıza takılmış olabilir. Bu kadar yararın yanında karidesin zararları nelerdir? diye.

.

Karidesin direk olmasa da dolaylı olarak bazı zararları mevcuttur. Bu zararlar fazla karides tüketimi sonucu oluşan etkilerdir.

Deniz ürünleri, çoğunlukla alerjik etkilere neden olur. Bu nedenle de karides yemeğe özellikle dikkatli olarak küçük porsiyon yiyerek başlayın. Emin olduktan ve herhangi bir etki görmedikten sonra normal beslenmelerinize ekleyin.

Karides anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Karides gibi kabuklu deniz ürünleri zararlı bakteri barındırabileceği için hamilelikte karides tüketimi önerilmez.

Kesinlikle kızartılmış karides tüketmeyin. Çünkü tüm yararlı enzim ve minerallerini bu şekilde kaybeder. Bir de bazen yapılan baharatlı marine işlemleri mide probleminiz var ise midenizde ekşimeye sebep olabilir.

Yüksek protein değerine sahip karides fazla tüketildiğinde fazla protein nedeniyle karaciğer ve böbreklerinize aşırı yüklenmeye neden olur. Karides, potasyum, fosfor, sodyum açısından zengindir. Ancak diğer deniz ürünlerine göre kolesterol içeriği daha yüksektir. Karaciğer, böbrek veya kolesterol probleminiz var ise karides tüketmeden önce doktorunuza danışmanız doğru olacaktır.

Karides bu tür etkilerine dikkat edildiği takdirde sizin ve aileniz için uygun bir besin kaynağıdır. Karides fiyatı diğer birçok deniz ürününe göre çok uygundur. Tazesi veya dondurulmuşu hiç fark etmez güvendiğiniz her türlü marketten ve deniz ürünü satan yerlerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Hem sağlıklı hem lezzetli hem de bütçe dostudur.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap