Karanfil Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Karanfil yemeklere hoş bir aroma vermesi için kullanılır. Karaciğer sağlığına iyi gelir. Ayrıca kansere faydası vardır. Alerji gibi zararlı olabilir.

Karanfil

Karanfil ağacı, 8–12 m arasında değişen bir yüksekliğe kadar büyüyen, geniş yapraklı, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Karanfil çiçeği tomurcukları başlangıçta soluk renktedir ve yavaş yavaş yeşile döner, ardından toplamaya hazır olduklarında parlak kırmızıya dönüşürler.

Karanfiller 1.5-2 cm uzunluğunda hasat edilir. Karanfil, ilk olarak baharat ticaretinde önemliydi ve Endonezya’nın bazı adalarına özgü olduğu düşünülüyor.

Karanfil, dünyanın en önemli, popüler ve faydalı bitkilerinden biridir. Bir mutfak baharatı olarak, karanfiller, tüm dünya mutfaklarında pek çok yiyeceğin damak tadını artıran güçlü bir aroma ve keskin bir tat verir. Gıda, kozmetik ve tıp alanında kullanılması nedeni ile erken baharat ticaretinin merkezinde yer aldı ve bugün oldukça değerini korumaya devam ediyor.

Karanfil Nasıl Saklanır?

Karanfiller hava geçirmez bir kapta, tercihen serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Bütün karanfil, öğütülmüş karanfilden daha uzun süre gücünü koruyacak ve öğütülmüş karanfil için üç aya kıyasla yaklaşık bir yıl taze kalacaktır.

Karanfiller oldukça aromatiktir ve lekelenme ihtimali olan tüm ürünlerden uzak tutulmalıdır. Özellikle fazla nem seviyesini aşıyorsa iyi havalandırılmalıdır.

Ürün, kurumadan dolayı ağırlık kaybına uğrar. Karanfil neme karşı hassastır. Islandığında, karanfil grimsi bir renk alır ve yapışkan ve yumuşak hale gelir. Bu durumda karanfiller yenilemez veya öğütülemez ve besin değerini kaybeder.

Kaliteli karanfiller yağ bakımından zengindir, sapsız bütün (kırılmamış), kapalı kahverengi başlı kırmızımsı kahverengi bir renge sahiptir.

Kuru ve iyi havalandırılan bir yerde, çaydan, diğer baharatlardan, sebzelerden ve karanfil kokusundan zarar görebilecek tüm ürünlerden uzak bir yerde saklayın.

Karanfil Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Karanfil, hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanabileceğiniz sıcak, tatlı ve kolayca ayırt edilebilen bir tada sahiptir. Karanfil lezzetlidir ve birçok önemli sağlık yararı sağlayabilir.

Tatlı şerbetlerinde, beyaz ve kırmızı etlerde, turtalar ve karanfiller ve domates suyu gibi içeceklerde yaygın olarak kullanılır. Karanfilli su tüketmek oldukça bilinen bir tüketim şeklidir.

Ancak bu kadar kullanım alanının olması gelişi güzel kullanılacağı anlamına gelmez. Tane veya bütün karanfilden en iyi şekilde yararlanmak için bazı püf noktalar vardır.

Karanfilleri idareli kullanın. Karanfil, benzersiz bir kafur benzeri, biraz acı ve oldukça aromatik bir lezzet profili sunar. Ağır lezzet notalarına sahiptir ve çok güçlü tada sahiptir. 

Baharat, yoğunluğuyla bilinir, bu da ne kadar kullandığınıza dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir. Nispeten küçük miktarlarda bile, bir tabaktaki diğer tatları kolayca bastırabilir. 

Hatta diğer keskin baharatları tamamen maskeleyebilir ve yemekleri acı hale getirebilir. Çok küçük bir miktar, diğer baharatlara hoş bir tamamlayıcı görevi görebilir ve tatlı ve tuzlu tatlarla iyi sonuç verebilir.

Bütün karanfilleri çıkarın. Birkaç nedenden dolayı bütün karanfilleri tabağınızda bırakmak iyi bir fikir değildir. Birincisi, karanfilin keskin tadı ile ilgilidir. Karanfil, ölçülü bir şekilde kullanırsanız bir yemeğe hoş bir katkı olabilirken, karanfilin kendisi son derece keskin ve buruk bir tada sahip olacaktır. 

Yemeğinizdeki karanfillerden birini ısırmak, damak tadınızı bozabilir ve dili uyuşmuş halde bırakır. Diğer bir neden de bütün karanfillerin şekli ve dokusu ile ilgilidir.  Çünkü karanfiller, sivri uçlu tırnak benzeri bir şekle sahiptir. Sonuç olarak, bütün olarak yutulurlarsa, balık kılçıklarına benzer boğulma tehlikesi oluşturabilirler.

Karanfillerin tadını yemeklerde çıkarmak için en iyi yöntemlerden biri, bütün karanfillerle bir soğanı çırpın ve çorbaya veya kızartmalarınıza ekleyin.  Bu, karanfilleri öğütmek zorunda kalmadan ve karanfilleri tabağınızda tek tek çıkarma zahmetine girmeden karanfilin lezzetini çıkarmanızı sağlar.

Çok uzun süre karanfil pişirmeyin. Karanfil, pişirme işlemi boyunca uçucu yağlar salmaya devam edecektir. Onları çok uzun süre pişirmenin sonucu, yemeğinize çok fazla karanfil eklemekle aynı olabilir. Başka bir deyişle, karanfil dışında hiçbir tadı olmayan acı bir yemek yapmış olursunuz. Örneğin Karanfil çayı demlerken karanfillerin birden fazla kullanılması acı bir içeceğe neden olur.

Karanfilleri kendiniz öğütmeyin. Baharatları bir bütün olarak satın alıp kendiniz öğütürseniz çoğu baharat gibi karanfil de daha lezzetli olacak ve daha uzun süre taze kalacaktır. Ancak karanfili öğütülmüş olarak almak en iyisi olacaktır.

Nedeni, karanfil yağının plastik kaplar üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Çoğu baharat öğütücüsü plastikten yapılır ve karanfil yağı plastik ile etkileşerek ve plastik üzerindeki çukurlara girerek etkisini azaltabilir. Bu da karanfilinizin aromasının kaybetmesine ayrıca plastik öğütücünüz de tat bırakmasına neden olur.

Karanfil Faydaları

Karanfil, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından yüksektir. Karanfil çoğu mutfağın ayrılmaz bir parçasıdır. Yemeklere lezzet katarlar ve inanılmaz faydalar sağlarlar. İşte karanfil faydaları:

·       Karanfildeki bileşiklerin kanser hücresi büyümesini azaltabileceğini ve kanser hücresi ölümünü destekleyebileceğini göstermektedir.

·       Araştırmalar, karanfillerin zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı olabilecek anti mikrobiyal özellikleri sayesinde ağız sağlığını geliştirebileceğini gösteriyor.

·       Bazı araştırmalar, karanfillerin ve içerdikleri bileşiklerin oksidatif stresi azaltmaya ve karaciğeri korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

·       Karanfildeki bileşiklerin insülin üretimini artırmaya ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

·       Karanfil özü ve manganezin kemik mineral yoğunluğunu artırmaya yardımcı olabilir.

·       Karanfil özü ve karanfil yağının mide mukus üretimini artırabileceğini ve mide ülserlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Karanfil Nelere İyi Gelir?

Bir gıda ürünü olarak kullanıldığında, karanfilin sağlık yararları veya yan etkileri sağlama olasılığı düşüktür. Tıbbi ürün olarak kullanıldığında karanfil vücutta hem istenen hem de istenmeyen etkiler yaratabilir.

Araştırmayla kanıtlanmamış diğer kullanımlar arasında diş ağrısı , ağız cerrahisinden sonra, ağız veya boğaz tahrişi, öksürük, mide rahatsızlığı , kusma , ishal ve diğer durumlar yer almaktadır. Bunlar dışında insan sağlığına iyi geldiği düşünülen noktalar şunlardır;

·       Vücut için önemli besinler içerir.

·       Antioksidan bakımından zengindir

·       Kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir

·       Bakterileri öldürebilir

·       Karaciğer sağlığını iyileştirebilir

·       Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir

·       Kemik sağlığını geliştirebilir

·       Mide ülserlerini azaltabilir

Karanfil İçindeki Vitaminler

Karanfil, lif, vitamin ve mineral içerir, bu nedenle yemeğinize lezzet katmak için tam veya öğütülmüş karanfil kullanmak bazı önemli besinler sağlayabilir.

Bir çay kaşığı (2 gram) öğütülmüş karanfil içerisinde

Kalori: 6
Karbonhidrat: 1 gram
Lif: 1 gram
Manganez: Günlük değerin % 55’i
K Vitamini: Günlük değerin % 2’si
Manganez , beyin işlevini sürdürmek ve güçlü kemikler oluşturmak için gerekli bir mineraldir. Zengin bir manganez kaynağı olmasının yanı sıra, karanfiller sadece az miktarda kullanılır ve önemli miktarda besin sağlamaz.

Karanfil Kalorisi

Karanfilin kalorisi düşüktür ancak zengin bir manganez kaynağıdır. Bunun dışında önemsiz bir besin kaynağıdırlar. Bir çay kaşığı (2 gram) öğütülmüş karanfil içerisinde 6 kalori bulunmaktadır.

Karanfil Zararları

Her bitki de olduğu gibi karanfili de fazladan tüketmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Herhangi bir ciddi sağlık sorununuz varsa, karanfil tüketmeden önce lütfen doktorunuza danışın.

Günlük kabul edilebilir günlük karanfil tüketim dozu 1 kg vücut ağırlığı başına 2.5 mg’dır. Karanfil, kanama riskini artırabilir, kan şekerini çok fazla düşürebilir, alerjiye neden olabilir ve zehirli olabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap