Karagöz Hangi Yemeklerde Kullanılır? Saklama Koşulları ve Faydaları

Karagöz balığı fırın yemeklerinde kullanılır. Buzlukta daha uzun süre saklanır. Selenyum içeriği virüse karşı korunmaya fayda sağlar.

 Karagöz

Ülkemizde tüm denizlerde yaşayabilen bir balık türü olan karagöz tüm denizlerde yaşayabilse de özellikle ılıman denizlerde yaşar. Karadeniz’de yaşasa da çoğunlukta Akdeniz ve Marmara’da yaşamaktadır. Bazı bölgelerde karakulak balığı olarak da tanınsa da en çok bilinen adı karagöz balığıdır.

Vücudu yapısından dolayı neredeyse yuvarlak bir disk biçimindedir. Sırt yüzgeci serttir ve uzun, tek parçadır. İzmarit balığı kadar olmasa da ön tarafından batıcı dikenler bulunmaktadır. Ayrıca bir tanesi başının gerisinde, diğeri de kuyruk yüzgeç boğumunda olmak üzere toplam iki siyah bant görünümü bulunmaktadır. Bu bantlar balığın karakteristik özelliğini yansıtmaktadır.

Genellikle sürü halinde dolaşan balık türü genellikle 15-25 cm arası boya ulaşırlar. Ancak zaman zaman 45 cm boya ulaşanları da görülmektedir. Ağırlık olarak ortalama yarım kilo olabilmektedir. Ancak bazen 1 buçuk kiloya çıkanları da bulunmaktadır.

Karagöz Nasıl Saklanır?

Tüm balıklarda olduğu gibi karagöz nasıl saklanır sorusunun cevabı da aynıdır. Tüm balıklar temizlenip uygun porsiyonlar haline getirilir ve dondurucuya uygun şartlarda konur. Karagöz balığı için de aynı durumlar söz konusudur.

Öncelikle karagöz iyice temizlenmelidir. Çünkü saklanma koşuluna göre daha sonra temizlemek mümkün hale gelmeyebilir. Sonrasında yenilecek kadar porsiyonlara ayrılmalıdır. Tüm et çeşitlerinde olduğu gibi donan ürünü çözdürdükten sonra tekrar dondurmak tehlikelidir. Bu nedenle tüm balık ve et ürünlerinde yenilecek kadar porsiyon yapılmalı.

Genel olarak çoğu kişi tarafından yapılmasa da balığın tazeliğini koruması için tuzlama yapılmalıdır. Sonrasında yenilecek kadar porsiyon haline getirip ondurucu için uygun kaplara veya poşetlere ilave edin. Ancak dondurucuya koymadan önce 1 ile 2 saat arasında buzdolabında bekletmekte yarar vardır.

Şoklama yaparak daha uzun süre dondurucuda bekletilmek istenirse, balıklar dondurucuda 4 ile 5 saat kaldıktan sonra çıkararak içi soğuk su dolu bir kovaya batırılıp çıkartılabilir ve sonra yeniden paketlenip dondurucuya konulabilir.

Karagöz Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Tüm balıklarda olduğu gibi karagöz yemeklerde nasıl kullanılır sorusu da balık severlerin ilk sorularının başında gelmektedir. Karagöz balığı ızgara yapılarak vitamin ve mineralleri korunarak pişirilmiş olacaktır. Aynı zamanda evde yapılıyorsa kokuyu da engellemiş olacaktır.

Ayrıca karagöz balığı biraz yağlı bir balık olduğu için kızartma ile lezzetini kaybedebilir. Bu nedenle kızarma yapmadan önce diğer seçenekleri düşünmekte yarar vardır.

Kızartmak yerine patates ve benzeri ürünler ile birlikte karagöz balığı fırında da pişirilebilir. Ayrıca daha lezzetli olması için fırında pişirmeden önce karnına bir çizik atıp defne yaprağı konabilir. Ancak hangi yöntem olursa olsun kullanılan yağ mutlaka zeytinyağı olmalıdır.

Karagöz Faydaları

Karagöz faydaları oldukça fazla olan bir balık türüdür. İçerisinde bol miktarda fosfor ve B12 vitamini bulunmaktadır.

·       Karagöz balığı fosfor ve selenyum açısından oldukça zengin bir balık türüdür. Fosfor vücutta en çok bulunan mineraller arasında bulunmaktadır. Fosfor ayrıca dişlerin ve kemiklerin güçlenmesinde oldukça yararlıdır.

·       Selenyum açısından zengin olan karagöz, virüs ve kansere karşı oldukça etkili bir gıdadır.

·       B12 bakımından zengin olan karagöz, hücrelerin yenilenmesini ve sinir sisteminin korunmasını sağlar.

·       B6 vitaminine sahip balık ile vücudun metabolizması hızlı çalışır. Bunun yanında kalp sağlını da korumaktadır.

Karagöz Nelere İyi Gelir?

Karagöz balığı içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile birlikte vücudun birçok bölgesi için yararlıdır. Karagöz nelere iyi gelir sorusuna verilecek en belirgin cevap, içeriğinde bulunan fosfor sayesinde diş ve kemik gelişimine katkıda bulunur.

B12 vitamini bakımından zengin olması ile hücrelerin yenilenmesini sağlar ve sinir sitemini kuvvetlendirir. Ayrıca metabolizma hızlandırma özelliği ile de vücuda yararı bulunmaktadır.

Karagöz İçindeki Vitaminler

Karagöz içindeki vitaminler, diğer balıklar gibi oldukça fazladır. Özellikle karagözün yararları incelendiğinde birçok konu önümüze çıkmaktadır. B12 ve B6 vitaminleri bakımından oldukça zengin olan karagöz ile özellikle hücre yenilenmesini sağlayabilirsiniz.

İçerisindeki vitamin ve mineraller ile metabolizmanın hızlanmasını sağlayan en iyi balık türlerinden biri olan karagöz balığı ile aynı zamanda virüslere karşı da kullanılabilir.

Karagöz Kalorisi

100 gramlık karagöz kalorisi için değerler şu şekildedir.

·       110 Kalori

·       3 gram yağ

·       18 gram protein

Hafif olması ve besleyici özelliği ile diyet yemeklerinde ızgara şekli ile tavsiye edilmektedir.

Karagöz Zararları

Karagöz zararları, diğer balıklarda olduğu gibi fazla tüketildiği zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle tüm balıklarda bulunan cıva, fazla tüketimlerde vücuda fazla girdiği için zararlı olmaktadır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap