İrmik Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Saklama Koşulları ve Faydaları Nelerdir?

İrmik özellikl tatlı türlerinde kullanılır. Uygun koşullarda uzun süre saklanır. Sindirim sistemine iyi gelen faydaları vardır. Aşırısı zararlıdır.

İrmik

İrmik ana maddesi nedir, irmiğin faydaları, yemeklerde kullanımı gibi konular bu yazıda açıklanmaktadır. Genel olarak durum buğdayının öğütülmesiyle buğday irmiği olarak kullanılır. Daha az tüketim oranıyla mısırın öğütülmesiyle mısır irmiği olarak kullanılan alanlar da vardır.

İrmik sert, orta, yumuşak buğday olmak üzere farklı sertliklerdeki buğdaylardan üretilir. İrmiğin çeşitleri sade olarak tatlı ve yemek yapımında ev tüketiminde veya makarna fabrikalarına yollanmaktadır.

İrmik Nasıl Saklanır?

İrmik kuru ve rutubetsiz ortamda oda sıcaklığında aylarca muhafaza edilebilmektedir. Ancak yaz aylarında aşırı nemli ve sıcak günlerde doğal buğday, bulgur gibi ürünlerin kendi kendine böcek üretmesi gibi irmik de böceklenebilir. Bu nedenle yaz aylarında irmik gibi gıdaların buzdolabında saklanması tavsiye edilmektedir.

İrmik bozulur mu, sorusunun yanıtı uygun nem ve sıcaklıkta bozulmaz. Ancak bu şartların sağlanmadığı yaz aylarında bozulabilir. Yukarıda belirtildiği gibi muhafaza edilmelidir.

İrmik Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

İrmik, genel olarak tatlı yapımında kullanılsa da yemek ve çorbalarda da kullanılmaktadır.

İrmik helvası ülkemizde irmiğin en çok kullanılan alanlarından biridir. Un helvasına göre besleyici değeri daha yüksek olarak belirtilmektedir.

İrmik dolması yoğurt ve yumurtayla irmiğin yoğrularak şekil verilip kızartılan şerbetli bir tatlıdır. Mutfağa olan ilginin son dönemlerde artmasıyla birlikte bu geleneksel ve unutulmaya yüz tutmuş tarif tekrardan ilgi uyandırmaya başlamıştır.

İrmik çorbası özellikle et suyu ile pişirildiği zaman çocukların da çok severek yediği besleyici ve lezzetli bir çorba olmaktadır.

İrmik ekmeği, beyaz undan yapılan ekmeğin hazımsızlık gibi sorunlara yol açmasıyla tercih edilen bir ekmek çeşididir. Tam buğday unu ve irmik karıştırılarak irmik ekmeği yapılabildiği gibi sadece irmikten de ekmek yapılmaktadır.

İrmik dolgulu baklava genellikle pastanelerde yapılsa da baklavalık yufkadan evde de yapılabilmektedir. Ceviz veya Antep fıstığı ilavesiyle lezzetli olmaktadır.

İrmikli muhallebi helvadan sonra en çok tüketilen irmik ürünüdür. Sütlü tatlı olarak hamur işine göre daha az kalorili, sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır.

İrmik ceviz tatlı yapımında sık kullanılan malzemelerdir.

İrmik Faydaları

İrmik faydaları araştırılan konulardan biridir. Her ne kadar tatlılarda kullanılan malzeme olsa da insan sağlığına katkıları da yadsınamaz. İrmiğin faydaları arasında şunları sayabiliriz:

·       İrmik, yaraların çabuk iyileşmesine ve kanın pıhtılaşmasını sağlar.

·       Sindirim sistemini düzenler. Hazmı kolay olduğu için hazımsızlık gibi sorunları engeller.

·       Kemik diş ve diş eti sağlığını korur. Pek çok diş kaybı diş etinin çekilmesi veya iltihaplanması sonucu oluşur. Dolayısıyla diş eti sağlığı için faydalıdır. İyi bakılan dişler insana bir ömür boyunca rahatlıkla hizmet eder. Ancak dişlerin güçlenmesi için kemik suyu ile hazırlanmış irmik çorbası çok faydalıdır.

·       İrmik glisemik indeks açısından düşüktür. Bu yüzden sağlıklı beslenme ve diyet programlarında enerji vermesi için yer alır.

·       İçilen suları alkali hale getirir. Su hayattır ve vücut için besleyici en önemli kaynaktır. Ancak Ph derecesi uygun olmayan sular içildiğinde böbreklerde ve dolayısıyla tüm vücutta rahatsızlık yaratır. İrmik, PH dengesini düzenler.

·       İrmik, içerdiği mineraller sayesinde kas yapısını güçlendirir.

İrmik Nelere İyi Gelir?

İrmik bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olur. Vücutta enerjiyi arttırır, enerji depolanması ve transferini sağlar. Gıdalarla alınan kalorinin enerjiye dönüşmesini sağlar. Lifli bir gıda olduğu için sağlıklı beslenme programında yer almalıdır.

Sporcu beslenmesi ve çocukların beslenmesinde tokluk hissi yarattığı için tercih edilir. %71 karbonhidrat oranı ile tok tutarak günlük enerji ihtiyacını karşılar. Hücreleri yenileyerek kansızlığı giderir.

·       Kalp rahatsızlıkları

·       Böbrek rahatsızlıkları

·       Diyabet

·       Kansızlık

·       İnsülin direnci gibi hastalıklara iyi gelir.

İrmik İçindeki Vitaminler

E vitaminleri açısından zengindir. Bu vitamin tırnak kırılmalarını, kopmalarını engeller. Tırnak ve kemikleri güçlendirir.

Tırnaklarda E vitamini eksikliğinden kaynaklanan beyaz noktaları giderir. Bunun dışında B1, B6 ve B grubu vitaminlerini içermektedir.  İçinde magnezyum, potasyum ve selenyum, gibi vücudun sinir sistemini güçlendiren mineraller bulunmaktadır. İçerdiği protein miktarı vücudun günlük ihtiyacını karşılar.

İrmik Kalorisi

100 gram irmiğin içinde 1,1 gram yağ, 1 mg sodyum, 186 mg potasyum bulunmaktadır. Karbonhidrat değerleri 73 gr olarak ölçülmektedir. 100 gram irmik 369 kalori olarak hesaplanmıştır. Protein değeri de içermektedir.

İrmik Zararları

İrmikten yapılmış bir yemeğin veya şerbetli tatlının günde 1-2 kez porsiyon tüketilmesinin hiçbir zararı yoktur. Ancak daha fazla tüketmek şişmanlığa yol açabilmektedir. Günlük alınan kalori miktarına dikkat edilerek dengeli biçimde tüketilmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap