İncik Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları, Zararları ve Besin Değerleri

İncik, fırın ve tecere yemeklerinde sıkça kullanılır. Besin değerleri yüksektir. Faydaları çok olsa da yağlı oluşu ve fazla kalorisi zararlı olabilir.

İncik

Kasaplık hayvanların bacak ve diz bölümünde, diz – paça arasında kalan bölüme incik deniyor. Peki, nasıl tüketiliyor? Kırmızı Et tüketiminin en çok tercih edildiği çeşittir.

İncik küçükbaş hayvanların en faydalı kısmı olarak bilinir. Besin değerlerini de kontrol ederek, herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin düzenli tüketimini sağlaması önerilebilir.

İncik Nasıl Saklanır?

İncik farklı damak zevklerine uygun şekilde, farklı yemekler olarak yapılabiliyor. Peki, incik nasıl saklanır? İnciğin pişirilmeden saklanması, çok daha uzun ömürlü olacaktır.

Bunun için yapılması gereken parçalanmış bir şekilde, temizlenmiş olarak saklanması. Buzdolabının dondurucu bölümünde, uzun süre saklanabilir. Uygun olarak paketlenerek saklanmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Pişirilmiş olan inciğin saklanması ise buzdolabında, paketlenmesi sağlanarak olabilir. Elbette piştikten sonra saklanma süresinin daha kısa olacağını bilmelisiniz.

Yapılan işleme göre, saklanma süresi değişebilir. Piştikten sonra en geç 3 – 5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Doğru saklama koşulları hem paketleme hem de soğukluğun ayarlanması ile olmalıdır.

İncik Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

İncik farklı şekillerde, farklı lezzetler ile sofranıza taşınabilir. İncik yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun yanıtını farklı şekillerde verebiliriz.

En çok önerilen, sağlıklı olacağından ızgaradır. Yağsız olması, ızgarada pişmesi ile mümkün. Bu sebeple ilk önerilen ızgaradır. Ancak bunun dışında farklı yemekler ile de tüketimi sağlanabilir. Yemeklerde kullanımı için önerilen tarifler aşağıda verilmiştir.

  • Kuzu incik yemeği
  • Fırın torbasında kuzu incik
  • Terbiyeli kuzu incik
  • Haşlama kuzu incik
  • Fırında kuzu incik
  • Izgara kuzu incik

Gibi farklı lezzetler üzerinden tüketimi sağlanabilir.  Tamamen kendi damak zevkinizi göz önünde bulundurup, seçiminizi ona göre yapabilirsiniz. Kuzu incik tarifi farklı seçenekler ile sunulduğundan, siz de dilediğiniz yemeği deneyebilirsiniz. Malzemeleri temin ettikten sonra, aşama aşama verilen tarifleri uygulayabilirsiniz.

İncik Faydaları

Faydaları saymakla bitmeyen olan kırmızı et faydaları, incik için de geçerlidir. İncik faydaları insanların hem sağlık sorunlarının çözümlenmesi hem de besin değeri açısından sağlıklı beslenmenin olması için önerilir. Tüketiminin sağlıklı olması, dengeli olması durumunda faydalarını elde etmek mümkün olacaktır.

İlikli kemik: En önemli özelliği, inciğin ilikli kemiğinin olmasıdır. Özellikle çocuklara gelişme döneminde ilik tüketiminin olması önerilir. Bunun için ilik faydalarını elde etmek açısından incik tercih edilebilir. Kemik iliği en yüksek protein ve sağlıklı yağ oranına sahip olduğundan ilk akla gelenler arasında olabilir.

Antioksidan özelliği: Kemik iliğinin sahip olduğu bir diğer özellik ise antioksidan özelliği taşımasıdır. Bu sebeple vücut için sağlıklıdır.

Sayılan faydaları elde etmek açısından hem sağlıklı tüketim hem de dengeli tüketim olması gerektiğini hatırlatmak gerek.

İncik Nelere İyi Gelir?

Peki, düzenli olarak incik yemek faydalı mı? İncik nelere iyi gelir? Sorunuzun yanıtı veriliyor. Var olan sağlık sorunlarının çözümlenmesi, sağlığınız için faydalı olması açısından seçenekler sunuluyor. Değerlendirip bu alanda faydalı olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Kemiklere Faydası: Kişinin vücudunda kırık, çıkık olması durumunda onarım sürecinin hızlandırılmasını sağlayacaktır. İlikli et suyu, iyileşmenin hızlanması konusunda son derece etkilidir. Aynı zamanda diz ve bilek gibi eklemlerde güçlenmesi, bağların sağlamlaştırılması gibi etkileri de var.

Bağışıklık Sistemine Faydası: Sahip olduğu trombosit ve eritsodit sayesinde, kan hücrelerinin üretimini hızlandırır. Sonucunda ise bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler.

Menopoz Dönemindeki Etkisi: Menopoz döneminde kadınlarda kemik erimesi ortaya çıkar. Bu sorunun önüne geçmek, etkisinin azalmasını sağlamak açısından da incik yemeniz önerilir.

İncik İçindeki Vitaminler

İncik içindeki vitaminler neler? İncik yiyerek hangi vitaminleri alıyoruz, iş yanıtı. 100 gram miktar üzerinden incik vitaminleri konusunda miktarlar verilmiştir. 100 gram inciğin içindeki vitamin oranları aşağıdaki gibidir.

B6 Vitamini: İnciğin içinde en çok bulunan vitamin b6’dır. Oranı ise %18.5 olarak verilmiştir. 0.37 mg (miligram) tekabül edioyr.

B12 Vitamini: 3.79 mikrogram olarak verilmiştir. %63.17’ye tekabül ediyor.

İnciğin içinde 32 miligram kalsiyum bulunuyor. Ayrıca A vitamini, C vitamini ve D vitamini de içerikte yer almıyor. Bunları göz önünde bulundurarak, incik tüketiminizi sağlayabilirsiniz.

İncik Kalorisi

İncikte ne kadar kalori bulunuyor? En çok merak edilenler arasında ise incik kalorisi var. Elbette tüketim şeklinde, incik içinde yer alan diğer malzemelere göre de değişebilecek olan bu durumu, 100 gram incik üzerinden yanıyoruz.

100 gram incikte 201 kcal bulunuyor. %10.5 kalori oranı verilmiştir.

İşte 100 gram incik için besin değerleri:

  • Kcal: 201 kcal
  • Karbonhidrat: 0
  • Lif: 0
  • Protein: 33.68 gr
  • Yağ: 6.36 gr
  • Kolesterol: 78 mg
  • Kalsiyum: 32 mg
  • Demir: 3.86 mg
  • Magnezyum: 30 mg
  • Selenyum 30 mikrogram
  • Mangan 0.02 mg

İncik Zararları

Kırmızı et olan incik eti, elbette tüketiminin çok fazla olması durumunda vücuda zarar verebilir. İncik zararları arasında yer alan zararlar için hem tüketiminin fazla olduğu durumlar hem de kişinin sağlık durumunun de kırmızı ete karşı iyi olmadığı durumlar geçerlidir. Bunu göz önünde bulundurarak incik eti zararları konusunda değerlendirmenizi yapabilirsiniz.

İncik tüketiminin fazla olduğu durumlarda ortaya çıkabilecek zararlar;

Böbreklerin Yorulması: Kırmızı et protein açısından zengin olduğundan , sindirim için böbreklerin daha uzun süre çalışması söz konusudur. Bu da kırmızı et tüketimini dengede tutmayan kişiler için böbreklerin çok daha fazla yorulması demektir.

Yüksek Kolesterol: Hayvansal yağların vücuda aşırı girmesi durumunda ortaya çıkabilecek incik etinin zararları arasında sayılabilir.

Fazla Kalori: Et tüketiminin en yaygın zararları arasında, fazla kalori var. Dengelenmemesi durumunda, etin içindeki yağ sebebi ile fazla kalori almak ortaya çıkacaktır.

Göz önünde bulundurarak incik eti zararları konusunda önlem alarak, dengeli tüketebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap